Selçuklu Mirasi Bin 100 Yillik Tarihi Kale Turizme Kazandiriliyor

Tarihi eserlerin ihyasi ve restorasyonu konusunda önemli çalismalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalismalarina devam ediyor. Çalisma kapsaminda kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydinlatma çalismasi ve kale etrafinin drenaj hatti yapilacak.

Selçuklu Mirasi Bin 100 Yillik Tarihi Kale Turizme Kazandiriliyor
Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin’in Kültür ve Turizm Bakanligi ile yaptigi görüsmeler neticesinde hazirlanan protokol, geçtigimiz temmuz ayinda Çorum Valiligi ve Çorum Belediyesi arasinda imzalanmisti. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarisi bakanlik, yarisi da Çorum Belediyesi tarafindan karsilanacak. Sehrin en önemli tarihi yapilari arasinda yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalismalarina devam ediyor.

Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, sehrimizin kültürel varliklarinin korunmasi adina çok önemli bir adimi attiklarini belirterek, Selçuklu mirasi olan 1100 yillik Çorum Kalesi’nin sehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduguna vurgu yapti.

Tarihi kalenin Çorum’un kimligi ve gelecegi açisindan son derece önemli bir yapi oldugunu ifade eden Baskan Asgin, “Su anda beden yüzeylerinde derz temizligi yapiliyor, özgün derz içerigi ve görseline ulasmak için numuneler hazirlandi. Danisman hoca ile 1 numune üzerinde mutabik kalindi, derzi temizlenen yerlerde taslarda eksiklik yok ise derz imalati yapilacak. Eksiklik olan yerlerde tas onarimi yapilacak.” dedi.

Baskan Asgin, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanligi hibesiyle karsilanacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA