Isias Otel Durusmasina Ara Verildi

Adiyaman Adliyesinde görülen Isias Otel davasinin ikinci durusmasina ara verildi.

Isias Otel Durusmasina Ara Verildi
Adiyaman 3. Agir Ceza Mahkemesinde görülen, 72 kisinin hayatini kaybettigi Isias Otel davasinda 3’ü tutuklu 11 sanigin yargilamasi sürüyor. Birlesik dosya kapsaminda saniklar, müstekiler, sanik ve müsteki avukatlarina söz veren mahkeme heyeti daha sonra müsteki avukatlarinin özel olarak hazirlattigi ve mahkemeye sunulan uzman raporlariyla ilgili raporu hazirlayan uzmanlari dinledi.

Dogu Akdeniz Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yonca Hürol, “40 yildir mimarlik ögrencilerine tasiyici sistemlerin nasil tasarlanmasi gerektigini ögretiyorum. Isias Otel binasinin ilk projesi, mimari projede öncelikle yönetmeliklere uyulmadigini düsünüyorum. 1975 yönetmenligine göre daha fazla perde duvar kullanilmaliydi. Insaat mühendisinin otel sahibini uyarmasi gerekiyordu. Ilk projede mal sahibi, belediye görevlileri, mühendislerin sorumlulugu var. Ikinci projede ise 5 yili bittigi için tekrar insaat projesi yapilmasi gerekirdi. Karkas yapi 1998 yönetmeligine uymamistir. Projede çok duvar yükü bindirilmistir. Zaten zayif olan kirisleri ve dösemelere çok fazla yük bindirilmis. Özellikle insaat projesine uyulmadigini düsünüyorum. Sonuç olarak bütün ekibin hatali kusurlu oldugu kanisindayim” dedi.

Dogu Akdeniz Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Serhan Sensoy, “Ortada 1993 yilinda yapilmis ve bununla ilgili statik hesaplarin oldugunu, ancak 2001 yilinda yapilan projede sadece mimari proje oldugunu gördük. Biz projede tartisma konusu olabilecek hiçbir kusuru dikkate almadik. Kolon etriyelerinde siklastirma yapilmadigi, tadilat mimari projesinde mevcut asansörün arkasina iki asansör eklendigini gördük. O bölgede kiris oldugunu, ancak bununla ilgili sabit mi degil mi bilmiyoruz. Otele çevrilirken ek duvarlar yapildigi, binanin kendi agirliginda bir artis var. 2016 yilindaki ek bir kat yüklendigi biliyoruz. Buraya kat ekliyorsaniz, ek yüklerde koymak zorundasiniz" ifadelerini kullandi.

Insaat Mühendisi Prof. Dr. Haluk Suçuoglu rapora iliskin, “Deprem yönetmenliginin hazirlanmasinda görev yaptim. 1993 yilinda yapilan Isias Otel 1975 deprem yönetmenligine göre yapilmis. Binanin uygulamasi projeye uygun olmamis. 2003 yilinda otele dönüstürüldügünde deprem yönetmenligi degismesine ragmen binada degisiklik yapilmamis. Bu binanin sikilastirmasinda ana ve tali unsurlar var. Ana unsur, ilk yapilan projeye göre insa edilmemistir. 1998 yönetmenliginde daha ilave hükümler gelmesine ragmen binada degisiklik yapilmamis” ifadelerini kullandi.

Cumhuriyet Savcisi, tutuklu bulunan saniklarin tutukluluk halinin devami, adli kontrol olanlarin adli kontrolünün devami seklinde mütalaa verdi.

Ardindan müsteki yakinlarina söz verildi.

Müsteki avukatlarindan biri, tutuksuz sanik Efe Bozkurt’un, mahkemeye mazeretsiz gelmemesinden dolayi tutuklanmasi için yakalanmasini talep etti.

Sanik avukatlarinin mütalaasina geçilmeden mahkeme heyeti durusmaya 45 dakika ara verdi.
Kaynak: İHA