HÜRJET'in Test Pilotu Orhan Boran, Dünya Pilotlar Günü Dolayisiyla Konustu

HÜRJET’in Test Pilotu Orhan Boran Dünya Pilotlar Günü dolayisiyla konustu. Boran, “HÜRJET’in ilk uçusunu yaptigim zaman bacaklarimin heyecandan titredigini hatirliyorum” dedi.

HÜRJET'in Test Pilotu Orhan Boran, Dünya Pilotlar Günü Dolayisiyla Konustu
Türkiye’nin ilk jet motorlu uçagi olan HÜRJET’in test pilotlarindan Orhan Boran, 26 Nisan Dünya Pilotlar günü kapsaminda Ihlas Haber Ajansi muhabirine özel açiklamalarda bulundu. HÜRJET’in ilk uçus anlarinda neler yasadigini aktaran Boran, test pilotlugunun önemine de dikkati çekti.

“Simdi bu sonuçlari biz yaziyoruz”

Test pilotluguna geçis sürecini anlatan Orhan Boran 2021 yilindan bu yana TUSAS’ta test pilotu olarak görev yaptigini belirterek, “Pilotluk meslegi genel olarak disiplin isteyen bir meslek. Sürekli konsantre olmak zorundasiniz, dikkatli olmak zorundasiniz. Hata yapma sansiniz çok fazla olmayabiliyor. Test pilotlugu özelinde ayri bir egitim gerektiriyor. Yillarca operasyonel pilot olarak görev yaptik. Fakat TUSAS’ta ilk test pilotu olarak görev yapmaya basladigimizda ön sartlardan bir tanesi test pilotlugu egitimi almamizdi. Bunun için sirketimiz 1 yil süren kategori 1 test pilotlugu kursuna gönderdi. Oradaki egitimimizi tamamladiktan sonra 2022 yilinda tekrar döndükten sonra HÜRJET’e gelistirme safhasinda yerdeki islerinde, simülatörlerinde, motor çalistirma ve taksi faaliyetlerinde görev aldim. Test pilotu olarak aslinda daha önce hiç uçmamis bir uçagin, neler yapacagini bilmediginiz bir uçagin, farkli dinamikleri olan bir uçagi test ediyorsunuz. Biz yillarca bize hangi uçak geldiyse, hangi uçakla uçmamiz istendiyse o uçaklarla uçtuk. Bunlarin hepsinin testleri yapilmisti, sonuçlari biliniyordu. Simdi bu sonuçlari biz yaziyoruz. Insallah Hava Kuvvetleri envanterine de sonuçlarindan emin olarak vermeyi planliyoruz” ifadelerini kullandi.

“HÜRJET’in ilk uçusunu yaptigim zaman bacaklarimin heyecandan titredigini hatirliyorum”

HÜRJET’in ile gerçeklestirdigi ilk uçustan bahseden Boran, “HÜRJET’i takip uçagindayken gördüm. Tabi ayri bir gurur. Sirketteki herkesin gözleri doldu. Çünkü Türkiye’nin ilk milli jet uçagiydi. Onun bu denli stabil uçmasi görmek, yer testleriyle birebir örtüstügünü görmek çok güzeldi. Daha sonra kendim ilk uçusu yaptigimda o bambaska bir heyecan. 2000 yilinda ilk yaptigim uçusu hatirlarim. Bir de HÜRJET’in ilk uçusunu yaptigim zaman bacaklarimin heyecandan titredigini hatirliyorum. Büyük bir sorumlulugun üzerimizde oldugunu biliyorum. Gerçekten Türkiye’nin ürettigi ilk milli jetle uçmanin apayri bir gurur oldugunu söyleyebilirim. Bununla alakali söylenecek en güzel söz ‘Istikbal göklerdedir’ sözü” diye konustu.

Kaynak: İHA