Edirne'de Üniversite Ögrencilerinden Gazze'ye Destek Protestosu

Edirne’de Trakya Üniversitesi ögrencileri tarafindan Israil’in Gazze’yi isgalini kinamak amaciyla “Gazze Için Ses Ol” isimli protesto gerçeklestirildi.

Edirne'de Üniversite Ögrencilerinden Gazze'ye Destek Protestosu
Trakya Üniversitesi ögrencilerinden olusan Trakya’dan Geçerken Toplulugu öncülügünde Balkan Yerleskesi’ndeki kampüs cami insaati önünde gerçeklestirilen protestoda Türk ve Filistin bayraklari ile "Bebek katili Israil" yazili pankartlar açildi.

Topluluk üyesi ögrenciler, Israil’in Gazze’yi isgalini protesto etmek amaciyla basin açiklamasinda bulundu. Gazze’ye ses olmak, bu durumu normallestirmemek, unutturmamak için tek yürek olan üniversite ögrencileri, sessiz protesto gerçeklestirdi.

Program ilk olarak ilahiyat son sinif ögrencisi Muhammet Bostanci’nin Vera, hemsirelik 3. sinif ögrencisi Mehmet Sait Esin’in, Filistinli Enes’in Dersi isimli siirleri okumasi ile basladi.

Basin açiklamasini tip fakültesi 3. sinif ögrencisi Enes Büyükçetintas okudu. Son günlerde Filistin ve Israil arasinda yasanan çatismalardan dolayi çok sayida can kaybinin yasanmasi ve bölgede baris ve güvenligin bozulmasinin küresel vicdani derinden yaraladigini söyleyen Büyükçetintas, "Gazze’nin yogun bombardimana tabi tutularak orantisiz güç kullanilmasindan ötürü bölgede agir bir insanlik trajedisi yasanmaktadir. Son yasanan olaylar Israil ve Filistin arasinda 1948 yilindan bu yana devam eden çatismalarin kroniklesmis bir hal aldigini ortaya koymaktadir. Gazze’de 16 yildir kadinlar, çocuklar ve yaslilar basta olmak üzere milyonlarca insan temel gida, su, ilaç-tibbi gereçler, akaryakit ve enerji kaynaklarina erisememis bölge adeta ablukaya alinarak açik hava hapishanesine çevrilmistir. Tarihi süreç içerisinde milyonlarca insanin vatanindan sürgün edilmesi, binlerce sivilin katledilmesi ve yüzlerce yerlesim yerinin tahrip edilmesi savas suçu olmakla birlikte, olaganüstü önlemlerin alinmasinda geç kalinmis bir insanlik suçudur" ifadelerine yer verdi.

"Insani yardim koridoru olusturulmali"

Insancil hukuk kapsaminda alinacak önlemlerin en basinda sivil halk için insani yardim koridoru olusturulmasinin geldigini söyleyen Büyükçetintas, "Pratikte süregelen çatismalar, bu topraklar üzerinde yasayan insanlarin temel hak ve özgürlükler basta olmak üzere, güvenliklerini ve temel yasam ihtiyaçlarinin kesintiye ugramasina yol açmaktadir. Gazze’ye saglanan temel gida, enerji ve insani yardimlarin kesilerek sivil yerlesimlerin hedef gözetilmeksizin vurulmasi, uluslararasi hukukun açik ve agir biçimde ihlali olarak karsimizda durmaktadir" dedi.



"Hayati öneme sahip saglik ve gida yardimlari bölgeye ulastirilmali"

Bölgede yasayan siviller için acilen güvenli bir bölgeye geçis saglanmasi ve insani yardim koridoru vasitasiyla hayati öneme sahip saglik ve gida yardimlarinin bölgeye ulastirilmasi gerektigine deginen Büyükçetintas, Israil-Filistin arasindaki çatismanin daha fazla insanlik dramina yol açmadan bir an önce sona erdirilmesi gerektigine dikkat çekti.

Düzenlenen etkinlik, Il Müftü Yardimcisi Fatih Samet Okumus’un dua ettirmesinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA