Çin Devlet Baskani Xi Açiklamasi 'Çin Ve ABD Rakip Degil, Ortak Olmali'

Çin Devlet Baskani Xi Jinping, baskent Pekin’de ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile gerçeklestirdigi görüsmede, “Çin ve ABD rakip degil, ortak olmali” dedi.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, geçtigimiz yil yasanan yogun gerilimin ardindan iki ülke arasindaki iliskileri gelistirmek amaciyla ziyaret ettigi Çin’de temaslarini sürdürüyor. Bakan Blinken, temaslari çerçevesinde Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda Çin Devlet Baskani Xi Jinping ile bir araya geldi. Xi görüsmenin basinda yaptigi konusmada, “Bu yil Çin ile ABD arasindaki diplomatik iliskilerin 45. yil dönümü. Geçtigimiz 45 yil boyunca bu iliski ilerledi. Çin ve ABD rakip degil, ortak olmali. Iki ülke birbirine zarar vermek yerine basariya ulasmada yardimci olmali, kiyasiya rekabete girmek yerine ortak zemin aramali ve farkliliklari korumali, bir sey söyleyince tam tersini yapmak yerine sözlerini eylemlerle onurlandirmali. Karsilikli saygi, baris içinde bir arada yasama ve istekli is birliginin üç temel ilke olmasini önerdim. Su anda yüzyilda görülmemis bir dönüsüm derin bir sekilde ortaya çikiyor. Uluslararasi durum degisken ve çalkantili. Çin ve ABD’nin diyalogu güçlendirmesi, farkliliklari yönetmesi ve is birligini ilerletmesi hem iki halkin hem de uluslararasi toplumun ortak arzusudur” ifadelerini kullandi.

“ABD’nin de Çin’in gelisimine olumlu bir gözle bakabilecegini umuyoruz”

Dünyanin Çin ve ABD’nin ortak kalkinmasina ve refahina uyum saglayacak kadar büyük oldugunu daha önce birçok kez söyledigini vurgulayan Xi, “Çin, kendine güvenen, açik, müreffeh ve gelisen ABD’yi görmekten mutluluk duyuyor. ABD’nin de Çin’in gelisimine olumlu bir gözle bakabilecegini umuyoruz. Çin-ABD iliskilerinin gerçek anlamda istikrar kazanmasi, gelismesi ve ilerlemesi için bu tipki bir gömlegin ilk dügmesinin düzeltilmesi gerektigi gibi ele alinmasi gereken temel bir konudur” dedi.

Xi, “Baskan Biden ve ben geçtigimiz yil San Francisco’da bulustugumuzda gelecege yönelik San Francisco vizyonunu baslattik. Son birkaç ayda iki taraf ortak anlayislarimizi takip etti, çesitli alanlarda iletisimi sürdürdü ve bazi iyi ilerlemeler kaydetti.

Ancak hala ele alinmasi gereken ve daha fazla çaba gerektiren sorunlar var. Bu seferki ziyaretiniz, birkaç hafta önce yaptigimiz telefon görüsmesinde Baskan Biden ile kararlastirilmisti. Umarim verimli degerlendirirsiniz” seklinde konustu.



“Farkliliklarimizla sorumlu bir sekilde ilgilenmeye kararliyiz”

ABD Disisleri Bakani Blinken ise görüsmede, ”Baskan Biden, is birligi alanlarini derinlestirmenin yani sira aramizdaki farkliliklari sorumlu bir sekilde yönetmek amaciyla San Francisco’da belirlediginiz önemli gündemi takip etmek için buraya gelmemi istedi. Bu is birligi alanlarinda özellikle de ordular arasi iletisimin yeniden tesis edilmesi, narkotikle mücadele, yapay zekanin gelecegi hakkinda birlikte düsünme ve halklar arasindaki baglari güçlendirmek için çalisma konusunda ilerleme kaydettigimizi düsünüyorum. Bu gündemi ilerletmek için aramizdaki iletisim hatlarini korumaya ve güçlendirmeye ve yine herhangi bir yanlis iletisimden, her türlü yanlis anlasilmadan kaçinmak için farkliliklarimizla sorumlu bir sekilde ilgilenmeye kararliyiz” ifadelerini kullandi.

Blinken, “Dün Sanghay’da çok güzel bir gün geçirdim. (Çin Komünist Partisi) Parti Sekreteri Chen ile görüsmenin yani sira NYU Sanghay kampüsünde birlikte egitim gören Çinli ve ABD’li ögrencileri ziyaret etme ve is dünyamizla aramizdaki baglari derinlestirmenin yollari hakkinda konusma firsatim oldu. Bugün Disisleri Bakani Wang Yi ile çok kapsamli, samimi ve yapici görüsmelerde bulunduk. Ilgilenmemiz gereken birçok ikili, bölgesel ve küresel konuyu ele aldik. Ayrica narkotikle mücadele konusunda gelistirdigimiz is birligini ele almak için Çin Kamu Güvenligi Bakani Wang Xiaohong’u görme firsatim da oldu. Sizin ve Baskan Biden’in hayati öneme sahip oldugu konusunda hemfikir oldugunuz bir konu. Tüm bu alanlarda yine iliskiyi sorumlu bir sekilde yönetmeye kararliyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA