Aliyev Açiklamasi 'Fransa, Hindistan Ve Yunanistan, Ermenistan'i Silahlandiriyor'

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, “COP29 ve Azerbaycan için Yesil Vizyon” baslikli uluslararasi forumda yaptigi konusmada, Fransa, Hindistan ve Yunanistan’in Ermenistan’i kendilerine karsi silahlandirdigini belirterek, “Bunu bize bir seyi kanitlamak istercesine açikça yaptiklarini görerek sessizce oturup bekleyemeyiz. Bize karsi ciddi bir tehdit görürsek ciddi önlemler almak zorunda kalacagiz” dedi.

Aliyev Açiklamasi 'Fransa, Hindistan Ve Yunanistan, Ermenistan'i Silahlandiriyor'
Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Azerbaycan’in baskenti Bakü’de düzenlenen “COP29 ve Azerbaycan için Yesil Vizyon” baslikli uluslararasi foruma katildi.

ADA Üniversitesi’ndeki forumda konusan Aliyev, Ermenistan’daki potansiyel ve mevcut intikamci egilimlerin kendilerini rahatsiz ettigini belirterek, “Endiselenmekte hakliyiz. Çünkü Ermenistan topraklarimizi isgal etti, 1 milyon insani evinden kovdu, topraklarimizi yagmaladi, her seyi yok etti. Topraklarimizin yüzde 20’sini yerle bir etti. Dolayisiyla Ermenistan’da olup bitenleri ciddiye almaya hakkimiz var” dedi.



“Bu silahlar Ermenistan’a teslim ediliyor”

Ermenistan’in içislerine, uzaktaki ülkelerle iliskilerine karismadiklarini belirten Aliyev, “Hiçbir ülkenin içislerine asla karismayiz ve bunu bütün komsularimiz biliyor. Ama bu bizim ulusal güvenligimizle ilgili bir konu. Fransa, Hindistan ve Yunanistan’in Ermenistan’i bize karsi nasil silahlandirdigini, bunu bize bir seyi kanitlamak istercesine açikça yaptiklarini görerek sessizce oturup bekleyemeyiz” diye konustu.

Azerbaycan’in tavrini Ermenistan hükümetine ve su anda Ermenistan’a sahip çikmak isteyenlere de ifade ettigini vurgulayan Aliyev, “Bize karsi ciddi bir tehdit görürsek ciddi önlemler almak zorunda kalacagiz. Bazilari tehlikeli, bazilari degil ama bu o kadar da önemli degil, bu silahlar Ermenistan’a teslim ediliyor. Bu nedenle yine bu platformu kullanan Ermenistan’a mesajim, bunu yapmamaniz gerektigidir. Tekrar söylüyorum mesajim kibirli bir uyari olarak algilanmamalidir” ifadelerini kullandi.

“Endiselenmeye hakkimiz var”

Ermenistan’a karismayacaklarini söyleyen Aliyev, “Bu onlarin hayati ve onlarin ülkesi. Ama bize karsi askeri güç gösterdiklerinde, bazen birliklerini sinirimiza yogunlastirdiklarinda biz sessizce oturamiyoruz. Bu bizim güvenligimiz ve endiselenmeye hakkimiz var. Bu nedenle onlara ve onlari Azerbaycan’a karsi cephe olarak kullanmak isteyenlere mesajim sudur: Yapmayin. Ermenistan’a ne kadar silah gönderilirse gönderilsin bize karsi hiçbir sanslari yok” seklinde konustu.

Ikinci Karabag Savasi’nin da bunu gösterdigini aktaran Aliyev, “Sadece 44 gün boyunca siradan insanlarin tirmanamayacagi daglara tirmandik ve bunu hafif silahlarla yaparak onlarin ordusunu tamamen yok ettik” dedi.



“Azerbaycan ve Ermenistan oldukça yapici davranislar sergiliyor”

Savaslarla karsilastiklarini ve simdi bu sayfayi çevirme sanslarinin oldugunu belirten Aliyev, “Bugün Ermenistan-Azerbaycan sinirinda gördükleriniz, perde arkasinda göremedikleriniz, iki ülke temsilcileri arasindaki temaslar, daha açik ve yapici tartismalar da bununla ilgilidir. Sinirlarin belirlenmesi konusunda Azerbaycan ve Ermenistan oldukça yapici davranislar sergiliyor. Görülen onun bir parçasidir, bu bir sonuçtur. Ancak bu sonuç düzenli temaslardan ve olumlu dinamiklerden geliyor. Bu çalismayi pekistirip ilerlememiz gerekiyor” diye konustu.



“Ermenistan 3 yili askin süredir bu hükmü fiilen ihlal ediyor”

Zengezur Koridoru konusuna deginen Aliyev, “Evet Üçlü Deklarasyon’da ’Zengezur Koridoru’ kelimesi geçmedi ama Azerbaycan’in dogusu ile Nahçivan Özerk Cumhuriyeti arasinda ulasim baglantisi olmasi ve Rusya sinir güvenlik güçlerinin kontrolü saglamasi gerektigi söylendi. Bu belge Baskan Putin, Basbakan Pasinyan ve ben tarafindan imzalandi. Simdi Ermenistan 3 yili askin süredir bu hükmü fiilen ihlal ediyor. Artik dedikleri gibi bu paragraftan kurtulmak istiyorlar. Ancak bu mümkün degildir” ifadelerini kullandi.

Ermenistan’in Nahçivan ile kara baglantisi kurma ihtimalini engelledigini kaydeden Aliyev, “Bu davranis kesinlikle çok hayal kirikligina neden oluyor. Deklarasyonda Ermenistan Basbakani’nin imzasi vardi ve buna saygi duyulmasi gerekiyor” seklinde konustu.



“Ermenistan’in ulusal simgesinin Agri Dagi olmasi kesinlikle kabul edilemez”

Ermenistan ile Türkiye arasindaki iliskilerin normallesmesi süreci çerçevesinde çalismalar yapildigini vurgulayan Aliyev, “Bunu biz de destekliyoruz. Türkiye-Ermenistan iliskilerinin normallesmesinden yana oldugumuzu açikça ifade ettik. Ermenistan’in sadece Azerbaycan’dan degil, Türkiye’den de toprak iddiasi oldugunu ve bu sorunun çözülmesi gerektigini muhtemelen biliyorsunuzdur. Ermenistan’in ulusal simgesinin Agri Dagi oldugunu, ‘Ararat’ adini verdikleri dagin Türkiye’de bulundugunu eminim biliyorsunuzdur. Bana göre bu kesinlikle kabul edilemez. Benim sahsi kanaatim kendi toplumlarina böyle bir mesaj vermelerinin tamamen yanlis oldugu yönünde” dedi.



“Türkiye-Azerbaycan bölgesel güvenlik ve istikrarin önemli bir unsurudur”

Türkiye ve Azerbaycan’nin küresel ölçekte birbirine en yakin iki ülke oldugunun altini çizen Aliyev, “Bizi birlestiren pek çok sey var. Yani Türkiye-Azerbaycan birligi bölgesel güvenlik ve istikrarin önemli bir unsurudur. Iki sürecin paralel ilerlemesi konusunda net bir tutum var: Türkiye-Ermenistan yakinlasmasi ve Ermenistan-Azerbaycan normallesmesi. Bu bizim konumumuzdur. Bu ayni zamanda Türkiye Cumhurbaskani’nin da tutumudur. Ideal durum, bir günde iki anlasmanin imzalanmasi olacaktir: Azerbaycan ile Ermenistan arasinda bir baris anlasmasi ve Ermenistan ile Türkiye arasinda tüm iletisimin açilmasini içeren bir normallesme anlasmasi. Onlarca yillik nefreti sona erdirmek, sayfayi çevirmek ve normal gelisime baslamak için bir firsat olacak” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA