'Ulu Camii'de Ermeniler 285 Türk'ü Diri Diri Yakti'

Ermeniler Kars’ta, 1915 yilinda Ulu Camii’ye ’anlasma yapacagiz’ diyerek topladiklari Türkleri diri diri atese vererek yakti. Yanan Türklerin kan ve yaglarinin izleri cami duvarlarinda duruyor.

'Ulu Camii'de Ermeniler 285 Türk'ü Diri Diri Yakti'
Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan ve 17’nci yüzyilda Osmanli Padisahi Sultan Ibrahim döneminde yaptirilan Ulu Camii, Ermeni mezaliminin canli izlerini tasiyor.

“Müslümanlari diri diri yaktilar”

Ermenilerin insanlari diri diri yaktigini ifade Ulu Camii Dernek Baskani Yasin Askin Yildirim, "Her yil biliyorsunuz 1915 yilinda Avrupa’da olsun, Amerika’da olsun Ermeni katliamlariyla ilgili söylentiler yapiliyor. Kars, özellikle çevresinde birçok katliamin yapildigi bir sehir. Buna Erzurum ve Van’i da katabiliriz. Ulu Camii gerçekten Kars’ta çok aci dramlarin yasandigi bir cami, 1915 Nisan ayinda Kars’in ileri gelenlerini ‘toplanti yapacagiz’ diyerek Ulu Camii’de toplayip, diri diri yakilmasina sahitlik yapmis bir camidir" dedi.

Yildirim, "Ulu Camii’de 2 tasimizi çerçeve içerisine aldik. Yandiktan sonra üzerinde insanlarin yag izlerinin bulundugu cam içerisine aldigimiz 1 çerçeve mevcuttur. Herkesin burayi görmesinde fayda var. Tarihini ögrenmesinde fayda var. Biliyorsunuz tarihine sahip çikmayan milletler yok olup gitmistir. Iste canli tarih” diye konustu.

Nisan 1915’te Ulu Camii’de Ermeniler, sehrin ileri gelenlerinden 285 kisiyi, ’anlasma yapacagiz’ vaadiyle kandirip camiye toplayarak atese verdi.

Diri diri yakilan insanlarin duvarlara siçrayan kan ve yaglarinin izi ise halen korunuyor. Yakilan insanlarin kan ve yag izlerinin bulundugu duvarin orijinal 2 tasi çerçeve içinde tutuluyor.

Ulu Camii duvarlarinda bulunan ve Ermeniler tarafindan yakilan Türklerin ’kan ve yag’ izleri çerçeveye alinarak muhafaza ediliyor. Ulu Cami önünde bulunan kitabede ise Ermeni mezaliminin fotograflari yer aliyor.
Kaynak: İHA