Irak Basbakani Sudani Açiklamasi 'Irak Ve Türkiye'nin Güvenligi Bölünmez Bir Bütündür'

Irak Basbakani Muhammed Siya Sudani, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, “Irak ve Türkiye’nin güvenligi bölünmez bir bütündür” dedi.

Irak Basbakani Sudani Açiklamasi 'Irak Ve Türkiye'nin Güvenligi Bölünmez Bir Bütündür'
Irak Basbakani Muhammed Siya Sudani ile Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ortak basin toplantisi düzenledi.

Sudani, yaptigi açiklamada ülkesinin ortak çikarlar ve iyi komsuluga dayali dengeli politika izledigini belirterek, Türkiye ile basta su paylasimi olmak üzere birçok alanlarda anlasma imzaladigini belirtti.

Türkiye ile su paylasimi konusunda “stratejik anlasma” saglandigini aktaran Sudani, “Sulama sistemlerini modernize etmek amaciyla 10 yil boyunca devam edecek anlasmalara imza attik. Bu anlasma özellikle Irak’in su paylasiminda etkisi çok olacak” dedi.

Kalkinma Yolu Projesi’nin temel ilkelerini içeren dörtlü mutabakat zaptinin imzalandigini dile getiren Sudani, “Kalkinma Yolu Projesi sadece mesafeleri kisaltmayi amaçlamiyor. Bu proje bölge halklari ve kültürleri için baglayici bir köprü haline gelmesinin yani sira bölgenin güvenlik ve istikrarini destek saglayacak” dedi.



“Irak topraklarini hiçbir gücün basta Türkiye olmak üzere komsu ülkelere saldirmasina kullanilmasi için müsaade etmeyecegiz”

Görüsmede iki ülke arasindaki güvenligin ele alindigini aktaran Sudani, “Irak ve Türkiye’nin güvenligi bölünmez bir bütündür. Irak topraklarini hiçbir gücün basta Türkiye olmak üzere komsu ülkelere saldirmasina kullanilmasi için müsaade etmeyecegiz” ifadelerini kullandi.

“Kudüs bir Islam sembolüdür”

Filistin’de devam eden Israil saldirilarina deginen Sudani, “Kudüs bir Islam sembolüdür. Filistin’deki mukaddes sembollere hakaret etmek kabul edilemez” dedi.

Kaynak: İHA