Aliyev Ve Putin, Baykal-Amur Karayolu'nun 50. Yilini Kutladi

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Baykal-Amur Karayolu’nun (BAK) 50. yilini kutlayarak, karayolu projesine katki saglayanlarla görüstü.

Aliyev Ve Putin, Baykal-Amur Karayolu'nun 50. Yilini Kutladi
Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Rusya’da temaslarina devam ediyor. Aliyev ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, yaptiklari görüsmenin ardindan Baykal-Amur Karayolu’nun (BAK) 50. yilini kutlayarak, karayolu projesine katki saglayanlarla görüstü. Putin, BAK projesinin dogunun kalkinmasinda büyük rol oynadigini belirterek, “BAK, 21. yüzyilin küresel politikasini belirledi ve ülkemizin Sibirya ve Uzak Dogu’yu gelistirmesi için yük tasimalarinin Pasifik Okyanusu’na kadar ulasmasina olanak tanidi. Bugün Baykal-Amur hattinin genisletilmesiyle ilgili katilimcilari tebrik etmek istiyoruz. Bu, zorlu ve önemli bir isti ve onlar bu basariya imza attilar. Onlari tebrik ediyoruz ve emekleri için minnettariz. Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev’in babasinin BAK insaatindaki önemli rolü dolayisiyla tebrik etmek istiyorum. Sovyetler Birligi Bakanlar Kurulu’nun birinci katibi olarak BAK’in insasinda büyük bir rol oynadi ve projenin tamamlanmasi için büyük çaba harcadi. Liderlik yetenekleri ve kisisel nitelikleri, projenin basarili bir sekilde tamamlanmasina önemli katki sagladi” dedi.



“Avrasya ve küresel güney ülkelerinin kalkinmasi için önemlidir”

Putin, BAK’in Rusya ve Azerbaycan arasindaki is birligini gelistirdigini belirterek, “BAK, kuzey-güney ulasim koridorunun bir parçasidir ve kuzey-deniz hattini Basra Körfezi’ne birlestirecek bir hattir. Bu proje, Rusya ve Azerbaycan’in isbirligi alanlarindan biridir ve bölgesel ekonomik ve sosyal kalkinmayi hedefler. BAK ayni zamanda genis isbirligi imkanlari sunar ve hizli ekonomik ve sosyal gelisimi saglamayi amaçlar. Avrasya ve küresel güney ülkelerinin kalkinmasi için önemlidir. Tüm ilgili devletleri bu projeye katilmaya davet ediyoruz ve bu projenin basarili bir sekilde uygulanmasi için farkli milletlerin ayni hedef etrafinda bir araya geldigini görecegimize inaniyoruz” dedi.



“Kuzeyden Hint Okyanusu’na kadar benzersiz bir ulasim yolu saglayabiliriz”

BAK’in benzersiz bir altyapi örnegi oldugunu belirten Aliyev ise, “2001’de Putin, Azerbaycan’i ziyaret etti ve bu isbirliginin baslangiciydi. Iki ülke arasindaki bu isbirligi hala devam ediyor. Biz BAK katilimcilarina, bu projede yer alanlara ve Rusya’nin ulasim sektöründe yer alanlara, Haydaroviç adini tasiyan Anguriye kasabasindaki demiryolu istasyonunu görmekten gurur duyuyoruz. Bu proje, Sovyetler Birligi’nin neler yapabilecegini gösterdi ve BAK katilimcilari zor kosullarda çalisarak büyük is basardilar. Bugün Rusya’nin temellerini atanlar benzersiz bir altyapi örnegi olusturdular ve bu 50 yildan fazla süredir bölgesel ve uluslararasi isbirligine hizmet etmektedir” dedi.

Aliyev, Kuzey-Güney Koridoru’nun yeniden canlanmasinin büyük bir firsat oldugunu belirterek, “Bugün büyük ulasim projelerini gerçeklestiriyoruz ve Vladimir Putin’in de belirttigi gibi kuzey-güney uluslararasi ulasim koridorunun yeniden canlandirilmasi alaninda siyasi, ekonomik, enerji, insani ve birçok baska alanda isbirligi yapiyoruz. Kuzey-güney uluslararasi ulasim koridorunu konusurken, Putin ile detayli bir sekilde tartistik. Talimatlar verildi yetkililere ve temsilcilere. Yakin bir zamanda tüm konularin çözülecegine inaniyorum ve yakin bir zamanda bir baska büyük ulasim projesinin yeniden baslayacagina inaniyorum. Ayrica Azerbaycan’da Azerbaycan-Rusya ve Azerbaycan-Iran sinirlarini birlestiren bir demiryolu mevcut. Ancak tasiyicilarin talepleri, bu yolun yeni bir bölümünün insa edilmesini gerektiriyor. Bu, tasima kapasitesini arttirirsak kuzeyden Hint Okyanusu’na kadar benzersiz bir ulasim yolu saglayabiliriz” dedi.

Kaynak: İHA