Israil'in Saldirisinda Ölen Polonyali Yardim Görevlisi Son Yolculuguna Ugurlandi

Israil ordusunun Gazze’ye saldirilarinda hayatini kaybeden "World Central Kitchen" (WCK) adli uluslararasi yardim kurulusu gönüllüsü Polonyali Damian Sobol, memleketi Przemysl’de topraga verildi. Kahramanca davranisindan dolayi Polonya Yeniden Dogus Nisani’na layik görülen Sobol için kilisede düzenlenen törene Filistin’in Varsova Büyükelçisi Mahmoud Khalifa ile WCK Kurucusu Jose Andres da katildi.

Israil'in Saldirisinda Ölen Polonyali Yardim Görevlisi Son Yolculuguna Ugurlandi
Israil ordusu tarafindan 1 Nisan’da Gazze Seridi’nin Deir el-Balah kentinde öldürülen 7 WCK yardim görevlisinden biri olan Damian Sobol, memleketi Polonya’nin Przemysl kentinde düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuguna ugurlandi. Sabah saatlerinde Sw. Jozef XX Salezjanie Kilisesinde düzenlenen ayine Damian Sobol’un yakinlari ve çok sayida kisi katildi.

Filistin’in Varsova Büyükelçisi Mahmoud Khalifa ile World Central Kitchen Kurucusu Jose Andres da kilisedeki törende yer aldi. Sobol kahramanca davranisindan dolayi Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda’nin karariyla Polonya’nin en yüksek nisanlarindan olan Polonya Yeniden Dogus Nisani’na layik görüldü.

Polonya Yeniden Dogus Nisani kilisedeki törende Polonya Cumhurbaskani Danismani Dariusz Dudek tarafindan Sobol’un annesine takdim edildi. Sobol’un naasi törenin ardindan Przemysl Ana Mezarliginda defnedilmek üzere kiliseden çikarilirken, yüzlerce Polonyali da Sobol’u son yolculugunda yalniz birakmadi. Son derece üzgün oldugu görülen Polonyalilar mezarliga kadar 2 kilometre boyunca ellerinde mumlar ve çiçeklerle sessiz bir sekilde yürüdü. Sobol mezarlikta düzenlenen son törenin ardindan gözyaslari içinde topraga verildi.



Israil, 7 yardim görevlisinin bulundugu araçlari hedef almisti

Öte yandan, Israil ordusu, 1 Nisan’da 100 tonluk gida yardimini teslim ettikten sonra Deir el-Balah’taki depodan ayrilan 3 WCK aracini hedef almisti. Hareketleri Israil ordusuyla koordine edilmesine ragmen araçlarin vurulmasi sonucu WCK görevlisi 25 yasindaki Filistinli Saifeddin Issam Ayad Abutaha, 43 yasindaki Avustralyali Lalzawmi (Zomi) Frankcom, 35 yasindaki Polonyali Damian Sobol, 33 yasindaki ABD-Kanada çifte vatandasi Jacob Flickinger, 57 yasindaki Ingiliz John Chapman, 33 yasindaki Ingiliz James (Jim) Henderson, 47 yasindaki Ingiliz James Kirby hayatini kaybetmisti. WCK Kurucusu Jose Andres, Israil’in yardim çalisanlarini “sistematik olarak” hedef aldigini ifade etmisti.

Polonya tazminat talep ediyor

Polonya Disisleri Bakanligi, Polonyali yardim görevlisinin öldürülmesi nedeniyle Israil Büyükelçisi Jakow Liwne’yi 5 Nisan’da bakanliga çagirmisti.

Polonya hükümeti, saldiriyla ilgili Israil’den seffaf sorusturma yürütmesini ve hayatini kaybeden Polonya vatandasi Damian Sobol’un ailesine tazminat ödenmesini talep ediyor.

Sobol, Ukrayna, Fas ve Türkiye’deki çalismalarinin ardindan son 6 aydir Gazze’deki yardim misyonunda bulunuyordu.
Kaynak: İHA