Define Paylasimi Konusunda Anlasmazlik Yasadiklari Sahsi Öldüren 5 Sanikli Davada 1 Saniga 23 Yil Hapis Cezasi

Eyüpsultan’da define paylasimi konusunda anlasmazlik yasadiklari Abdullah Kosar’i plan yaparak çagirdiklari evde silahla öldürdükleri iddia edilen 5 sanigin yargilandigi davada karar çikti. Mahkeme, 1 sanigi 23 yil hapis cezasina çarptirirken, diger 4 sanigin ise beraatina hükmetti.

Eyüpsultan’da 19 Haziran 2022’de iddiaya göre 5 kisi, define paylasimi konusunda anlasmazlik yasadiklari Abdullah Kosar’i (39) öldürmeyi planladi. Bunun üzerine Kosar’i, insaat isleri bahanesiyle 5 süpheliden biri olan Aslan I.’nin evine çagirdilar. Süpheli Aslan I.’nin evine gelen Kosar, daha sonra silahla 3 yerinden süpheli Aslan I. tarafindan vurularak hayatini kaybetti.

‘’Namussuzlugun bedeli budur’’ notu bulundu

Konuya iliskin Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nca hazirlanan iddianamede ise ölen Kosar’in cesedinin yaninda ‘namussuzlugun bedeli budur’ yazili not oldugu, süpheli Aslan I.’nin ifadesinde ise esine tecavüz etmesi gerekçesiyle olayi gerçeklestirdigini söyledigi belirtildi ancak süpheli Aslan I.’nin ayni zamanda esi olan diger süpheli Semanur I. ile Kosar’in herhangi bir telefon görüsmesinin olmadigi, cep telefonlari üzerinde yapilan bilirkisi incelemesinde herhangi bir irtibatlarinin bulunmadigi ve Kosar’in, esine tecavüz ettigine dair delil elde edilemeyerek olayin define paylasimi konusunda yasanan anlasmazlik sonucu gerçeklestigi kanaatine varildigi aktarildi.

Hazirlanan iddianamede, süpheliler Aslan I., Erdal I., Nedim I. ve Semanur I.’nin ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ayri ayri agirlastirilmis müebbet hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi. Süphelilerden Aslan I.’nin ayrica ‘ruhsatsiz silah bulundurma’ suçundan da 1 yildan 3 yila kadar hapsi talep edilen iddianamede, süpheli Ilhan A.’nin ise ‘suçluyu kayirma’ suçundan 6 aydan 5 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasi istendi. Hazirlanan iddianamenin kabul edilmesiyle dava açildi. Istanbul Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen karar durusmasinda ise tutuklu sanik Aslan I. ile 3 tutuksuz sanik hazir bulundu. Durusmaya öldürülen Abdullah Kosar’in babasi Muhammed Sefik Kosar ve taraflarin avukatlari da katildi.

‘’Tarihi eser yüzünden planlayarak eve çagirip öldürdüler oglumu’’

Durusmada Abdullah Kosar’in babasi Muhammed Sefik Kosar, oglunun saniklar tarafindan tasarlanarak öldürüldügünü belirttigi beyaninda “Gencecik oglumu öldürdüler. Tarihi eser yüzünden planlayarak eve çagirip öldürdüler oglumu. Saniktan sikayetçiyim. Cezalandirilmasini istiyorum” ifadelerini kullandi.

“Öldürme niyetim olsaydi ormana gider, onu yakar ve yurt disina kaçardim”

Durusmada savunma yapan sanik Aslan I., ‘’Tasarlayarak suç islemis olsaydim bu suçu evimde, çocugumun gözünün önünde yapmazdim. Benim Abdullah Kosar’i öldürme niyetim olsaydi ormana gider, onu yakar ve yurt disina kaçardim. Ben Abdullah’in yanina ‘onca iyilige ragmen bana bunu neden yaptin’ diye sormaya gittim. Abdullah’in yaninda silah olabilecegini düsündügüm için üzerime geldigi an beni vuracak sandim” seklinde konustu.

“Beni evlatlarimla sinadilar”

Son sözü sorulan sanik Aslan I. mahkemede, “Adaletinize inaniyorum. Beraatimi talep ediyorum” seklinde konustu.

Diger tutuksuz saniklar ise son sözlerinde mahkeme heyetinden beraatlarini talep ettiler.

23 yil hapis cezasina çarptirildi

Durusmada kararini açiklayan mahkeme, sanik Aslan I.’yi ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan önce agirlastirilmis müebbet hapis cezasina çarptirdi. Sanigin eylemini haksiz tahrik altinda isledigini belirten heyet, bu gerekçeyle bu cezayi 22 yil hapis cezasina çevirdi. Sanik ayrica ‘ruhsatsiz silah bulundurma’ suçundan da 1 yil hapis cezasiyla cezalandirildi. Toplamda 23 yil hapis cezasina çarptirilan sanigin tutukluluk halinin de devamina hükmedildi.

4 saniga beraat

Mahkemeye heyeti, saniklar Erdal I., Nedim I., Semanur I. ve Ilhan A. hakkinda ise üzerlerine atili suçu islediklerine dair her türlü süpheden uzak, kesin ve inandirici delil elde edilemedigi gerekçesiyle ayri ayri beraatlarina karar verdi.
Kaynak: İHA