Bu Proje Gelecegin Hafizlarini Yetistiriyor Açiklamasi 11 Bin 300 Ögrenci Icazetnamelerini Aldi

Milli Egitim Bakanligi ve Diyanet Isleri Baskanliginca 2014’den beri yürütülen “Örgün Egitimle Birlikte Hafizlik Projesi” çerçevesinde icazetnamelerine kavusan hafiz sayisi 11 bin 300 oldu. Milli Egitim Bakan Yardimcisi Nazif Yilmaz, 177 okulda yürütülen projeyle 20 bine yakin ögrencinin hafizlik egitimi aldigini söyledi.

Bu Proje Gelecegin Hafizlarini Yetistiriyor Açiklamasi 11 Bin 300 Ögrenci Icazetnamelerini Aldi
Milli Egitim Bakanligi Din Ögretimi Genel Müdürlügü ile Diyanet Isleri Baskanligi Egitim Hizmetleri Genel Müdürlügü is birligi çerçevesinde yürütülen "Örgün Egitimle Birlikte Hafizlik Projesi" çerçevesinde 2014-2015 Egitim ve Ögretim yilindan itibaren 11 bin 300 ögrenci icazetnamelerini aldi. Basiskele ilçesi Yesilyurt Mahallesindeki Türkiye Yüzyili Gençlik Merkezi’nde düzenlenen programda; Müzhebbibe Fatma Aydin Imam Hatip Ortaokulu ile Kuran Kursu’nda hafizlik egitimimi basariyla tamamlayan 19 ögrenci daha icazetnamelerini aldi. Milli Egitim Bakan Yardimcisi Nazif Yilmaz ve Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas’in katilimiyla gerçeklestirilen organizasyonda aileleri, yakinlari ve ögretmenleri hafizlarin heyecanlarina eslik etti.

“11 bin 300 hafiz yetismistir”

Milli Egitim Bakan Yardimcisi Nazif Yilmaz, “Imam Hatip Okullarimiz ile birlikte Kur’an kurslarimizin hafizlik süreci, Milli Egim Bakanligi ve Diyanet Isleri Baskanligiyla müsterek baslayan projedir. Bu güne kadar 11 bin 300 hafiz yetismistir. Bizim hafizlik gelenegimizde eskiden ögrencilerimiz 5’inci sinifi bitirir, 2- 3 yil da hafizliga giderdi. Sonra yaslari büyüdügü için kendi arkadaslari ile okula devam edemez, daha küçük yaslardaki ögrencilerle okurdu. Ögrenci, liseye devam ederken zorlanir ve maalesef birçok hafizimiz üniversiteye devam edemezdi. Ama bu sistemle birlikte ögrencilerimiz hafizlikta akademi ögrenmelerine geri kalmadan, sosyal ortamdan, okul ortamindan uzak kalmasin diye Kur’an kursu ile is birligi haline girdik. Dolayisiyla okulla beraber bu sistemi yürüten 177 okul bulunuyor. 20 bine yakin ögrencimizde hafizlik egitimi almaktadir. Maksadimiz okullarimizda fen bilimleri, sosyal bilimler ve temel Islam bilimlerinde olan hafizlik egitimini ayni çati altina almaktir" ifadelerini kullandi.

"Hafizlik bütün dünyevi unvanlari üzerindedir"

Hafizligin yeryüzünde bir insana nasip olabilecek en güzel derce oldugunu söyleyen Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, "Hafizlik bütün dünyevi unvanlari üzerindedir. Hafizlik ile diger ilimleri birlestirmek gerekiyor. Dini ilimler ve din disi ilimler diye bir tasnif yok. Tefsir, hadis, fikih, kelam, bu ilimler ne kadar dini ise matematik, astronomi, tip ile tabii bilimler dedigimiz ilimler de dini ilimdir. O ilimlerde zirvede olan alimlere baktigimiz zaman, küçük yaslarda hafiz olduklarini görüyoruz. Örnegin Ibni Sina 11 yasinda olmus. Sadece ulumu Islamiye de degil tabii ilimlerde de kendisini çok iyi yetistirmis. Kanun Fit Tib isimli alti ciltlik kitap yazmis ve alti asir Avrupa okullarinda, üniversitelerinde, ders kitabi olarak okutulmus. Matematikte, kimyada, fizikte, astronomide pek çok alim önce Kuran’i ögrenmisler, onun üzerine diger ilimleri elde etmisler. Milli Egitim Bakanligimizin ve Diyanet Isleri Baskanligimizin ortak yürüttügümüz bu proje ile örneklerini gördügümüz yavrularimiz, kardeslerimiz, 11 bin hafizimiz bu okullardan mezun oldu. Onlarda geçmis alimlerimizin yolunu devam ettirmelerini bekliyoruz. Farkli ilimlerle ilgili kitap ve makale, Allah’in kitabini daha iyi anlayayim niyetiyle okunursa, her okunan cümlede harcanan zaman nafile ibadet etmis kadar degerli olur” diye konustu.



“Meal çalismasi yapiyoruz”

Diyanet Isleri Baskanligi olarak gök ayetlerinin meali konusunda çalisma yürüttüklerini söyleyen Erbas, “100 civarinda ayet var, meal çalismasi yapiyoruz. Çesitli alanlardan hocalarimiz, ayetlerin konusuna göre uzmanlari ile istisare yaparak o ayeti en güzel sekilde anlamaya çalisiyorlar. Hafizlarimizdan insallah çok seyler bekliyoruz. Onlar Kuran’in hafizi Kuran’da onlarin hafizi. ‘Süphesiz Kuran’i biz indirdik ve onun muhafizi biziz buyuruyor’ Rabbimiz. Kim eliyle, Hafizlarimiz eliyle. Onlarin zihinleri vesilesiyle Cenabihak Kuran’i koruyor. Kur’an’da hafizlarimizi koruyor” ifadelerini kullandi.

Programa Milli Egitim Bakan Yardimcisi Nazif Yilmaz ve Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas’in yani sira; Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Eski Diyanet Isleri Baskani Ali Görmez, Basiskele Belediye Baskani Mehmet Yasin Özlü, imamlar, müezzinler ve vatandaslar katildi.

Programin sonunda Kurani Kerim tilaveti ve dua edildi.
Kaynak: İHA