Antalya'da Deniz Manzarali 3 Bin 500 Yillik 800 Metre Uzunlugunda Sütunlu Cadde Kesfedildi

Antalya’nin tarihi sembollerinden Hidirlik Kulesi’nde gerçeklesen arkeolojik kazilarda, Roma dönemine ait 3 bin 500 yillik 800 metre uzunlugunda sütunlu cadde kesfedildi. Su ana kadar 100 metresinin gün yüzüne çikarildigini belirten Antalya Büyüksehir Belediyesi Etüt Proje Sube Müdürü Ezgi Öz, "Kaleiçi’nin önemli bulgularindan biri. Üçkapilar’a kadar uzaniyor ve denize kadar olan baglantisini bulduk" dedi

Antalya'da Deniz Manzarali 3 Bin 500 Yillik 800 Metre Uzunlugunda Sütunlu Cadde Kesfedildi
Antalya Müze Müdürlügü ve KUDEB denetiminde Antalya Büyüksehir Belediyesi tarafindan yürütülen ’Hidirlik Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazi ve Seyir Terasi Projesi’nde hummali çalisma sürüyor. Tarih ve manzarayi bulusturacak projede teknik çalismalar ilerlerken, yeni arkeolojik kesifler de gün yüzüne çikariliyor. Büyüksehir Belediyesi’nin, Antalya’nin kültürel mirasi ve tarihi yapilardan Hidirlik Kulesi’ni kültürel ve turistik çekim merkezi haline getirmek için 2020 yilinda Koruma Kurulu karari dogrultusunda baslattigi arkeolojik kazi çalismalari sonunda bölgede antik dönem kalintilari ve yapilari ortaya çikmisti.

Sütunlu cadde gün yüzüne çikarildi

Proje kapsaminda tarihi kalintilarin konservasyon çalismalari devam ederken, arkeolojik kazi çalismalari da titizlikle sürüyor. Son olarak kulenin güney kisminda tarihe isik tutacak sütunlu bir cadde gün yüzüne çikarildi. Caddenin Roma Dönemi’ne ait 3 bin 500 yillik oldugu belirtilirken, uzunlugunun 800 metre oldugu degerlendiriliyor.

“Yaz ortalarinda bitmesi planlaniyor”

Daha önceki kazi çalismalarinda hamam, Girit Buz Fabrikasi ve villa mozaiklerinin ortaya çikarildigini aktaran Antalya Büyüksehir Belediyesi Etüt Proje Sube Müdürü Ezgi Öz, bu eserlerin sürdürülebilir kullanimi ve korunmasi için projeler ürettiklerini kaydetti.

Projenin bitimiyle birlikte Türkiye’nin en büyük seyir terasini hayata geçireceklerini belirten Öz, “Çalismalar sonlandiginda önemli çikan yapilar cam kaplamalardan sergilenecek, diger alanlarda da ahsap yürüme alanlari olacak. Kamusal anlamda önemli bir is yapildi. Burada isgal altindaki alanlar söz konusuydu, biz bu isgalleri tekrar kamuya kazandirmak için isgallerden arindirip bu alanda çalismalarimizi tamamlayip projemizi 2023 yilinda uygulamaya basladik. Yaz ortalarinda bitmesi planlaniyor. Konservasyon çalismalari hizla ilerliyor, bunun akabinde de terasla ilgili çalismalar gerçeklesecek” dedi.



“100 metrelik kismina ulastik”

Yapilan çalismalar esnasinda Roma Dönemi’ne ait 3 bin 500 yillik sütunlu bir cadde bulunduguna dikkati çeken Öz, su bilgileri paylasti:

“Kaleiçi’nin önemli bulgularindan biri. Üç Kapilara kadar uzaniyor. Burada da denize kadar olan baglantisini bulduk. Aslinda o caddeyi ayaga kaldiriyoruz. 3 bin 500 yil önce Roma Dönemi’ne ait. Kültür Bakanligimiz devaminin oldugunu öngörüyor, tahmini 800 metre oldugunu düsünüyoruz. Su ana kadar yaklasik 100 metrelik kismina ulastik.”

Buz fabrikasi

Öz, ortaya çikan yapilardan Girit Buz Fabrikasi’nin genç Cumhuriyet Dönemi’ne ait oldugunu belirterek, “Hemen yaninda bir kanal açilmis. Tabii burasi Antalya ve havalar sicak. Yiyecek ve içeceklerin korunmasiyla ilgili kurulmus önemli bir tesis. Geçmisteki sanayilesmeyle ilgili de bize done veriyor” ifadelerini kullandi.

“Bizim için koruyarak kullanmak çok önemli”

Proje kapsaminda Hidirlik Kulesi’nin disinin konservasyonu ve yenilenmesiyle ilgili de çalismalar yaptiklarini da sözlerine ekleyen Öz, “Bizim için koruyarak kullanmak çok önemli. Bu anlamda tarihe önem veren bir baskanla çalismak bizim için çok güzel” dedi.

Kaynak: İHA