Yesil Dönüsüm Toplantisina Sanayicilerden Yogun Ilgi

Kayseri Sanayi Odasi (KAYSO) ve Iklim Degisikligi Baskanligi koordinasyonunda, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Ticaret Bakanligi, Türk Standartlari Enstitüsü ve Türkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi A. S. Genel Müdürlügü yetkililerinin katilimiyla “Yesil Dönüsüm ve Sinirda Karbon Düzenleme Mekanizmasi” Bilgilendirme ve Istisare Toplantisi düzenlendi. KAYSO’da düzenlenen toplantiya sanayiciler yogun ilgi gösterdi.

Yesil Dönüsüm Toplantisina Sanayicilerden Yogun Ilgi
Toplantinin açilis konusmasini yapan KAYSO Yönetim Kurulu Üyesi Ilhan Baloglu, Yesil Dönüsüm sürecinin 01 Ocak 2026 tarihinden itibaren uygulanmaya baslayacagini hatirlatarak, sanayicilerin bu süreci iyi degerlendirmesi gerektigini söyledi.



Avrupa’daki bazi firmalar üçer aylik dönemler halinde karbon salinimi ile alakali bazi belgeleri talep etmeye basladiklarini ifade eden Baloglu, “Aslinda önümüzdeki iki yillik süre bu sürece alisma dönemi olacak. Ihracatin yolu yesil dönüsümden geçiyor. Sanayi devrimini kaçirmis bir ülke olarak hem ülkemiz hem de isletmelerimiz açisindan bu firsati iyi degerlendirmemiz gerektigini düsünüyorum. Ben bu potansiyelin sanayicilerimizde olduguna inaniyorum. Önümüzde çok fazla süre kalmadi. Sanayi Odasi olarak bu süreçte tüm üyelerimizin yaninda olmaya ve elimizden gelen her türlü destegi vermeye haziriz” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Iklim Degisikligi Baskan Yardimcisi Orhan Solak, iklim degisikliginin küresel bir sorun haline geldigini belirterek, “Ülke olarak iklim degisikliginin en fazla hissedildigi Akdeniz kusaginda yer aliyoruz. Buna bagli olarak yasanan afetlerde çevresel, ekonomik ve sosyal kayiplarla karsi karsiya kaliyoruz. Yesil dönüsüm iklim degisikliginin olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesi adina tüm sektörlerde kapsamli bir degisim ve dönüsümü beraberinde getiriyor. Sanayi sektörü bu süreçte kritik bir role sahip. Bu sürecin bilincinde olarak ülke olarak önemli politik adimlar atarak yesil sönüsüm sürecini baslattik” dedi.

Solak, daha sonra Iklim Degisikligi Baskanligi olarak yürüttükleri çalismalar hakkinda katilimcilara bilgiler verdi.

Toplantinin ilerleyen bölümlerinde, Iklim Degisikligi Baskanligi Sera Gazi Emisyonlarinin Izlenmesi Dairesi Baskani Volkan Polat tarafindan “Ülkemiz Sera Gazi Emisyonlari Izleme, Raporlama ve Dogrulama Sistemi”, Ticaret Bakanligi çalisani Ticaret Uzmani Özge Öktem tarafindan “Sinirda Karbon Düzenleme Mekanizmasi Genel Bilgilendirme”, Iklim Degisikligi Baskanligi Karbon Fiyatlandirma Dairesi Baskanligi çalisani Iklim Degisikligi Uzmani Mustafa Kemal Arsunar tarafindan “ETS ve SKDM Iliskisi” Türk Standartlari Enstitüsü Çevresel Gözetim ve Dogrulama Müdürü Mehmet Ergün tarafindan “Karbon Ayak Izi Hesaplama Standartlari” konularinda bilgilendirme sunumlari yapti.

Toplantinin ikinci bölümünde ise Iklim Degisikligi Baskan Yardimcisi Orhan Solak moderatörlügünde Türkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi A. S. Genel Müdür Yardimcisi Seçil Yildiz, ÇSIDB Çevre Yönetimi Genel Müdürlügü çalisani Kimya Mühendisi Meryem Arslan, Iklim Degisikligi Baskanligi Iklim Finansmani ve Tesvikler Dairesi Baskanligi çalisani Uzman Hakan Acar’in panelist olarak katilim yaptigi “Yesil Dönüsüm ve Sinirda Karbon Düzenleme Mekanizmasi Paneli” gerçeklestirildi.

Panel esnasinda ve sonrasinda ise katilimcilardan gelen sorular uzmanlar ve panelistler tarafindan cevaplandirilarak bilgilendirme ve istisare toplantisi sona erdi.
Kaynak: İHA