Tanzanya Ve Kenya'da Sel Felaketi Açiklamasi 71 Ölü

Dogu Afrika ülkesi Tanzanya’da siddetli yagislarin yol açtigi sel felaketinde 58, Kenya’da ise 13 kisi hayatini kaybetti.

Tanzanya Ve Kenya'da Sel Felaketi Açiklamasi 71 Ölü
Dogu Afrika’da etkili olan siddetli yagislar sel felaketine yol açti. Yagis sezonunun basladigi Tanzanya’da hükümet tarafindan yapilan açiklamaya göre 1 ve 13 Nisan tarihleri arasinda 10 bölgede meydana gelen selde en az 58 kisi hayatini kaybetti. Ülkenin kuzeyinde Arusha bölgesinde devam eden siddetli yagislarda evlerin sular altinda kalmasi ve hasar görmesi nedeniyle en az bin kisinin evsiz kaldigi belirtildi. Uluslararasi Kizilay Kizilhaç Dernekleri Federasyonu (IFRC) tarafindan yapilan açiklamada, yagis sezonunda toplam 10 binden fazla ailenin yerinden edildigi ve 8 binden fazla evin ise hasar gördügü kaydedildi.

Kenya’da 15 bin kisi evsiz kaldi

Birlesmis Milletler Insani Isler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Kenya’da yasanan selde ise 13 kisinin öldügünü, 15 bin kisinin de evsiz kaldigini duyurdu. Kenya’nin baskenti Nairobi’de 15 Mart’ta baslayan yagislarda en az 11 kisinin hayatini kaybettigi, 8 Nisan’da ise Muranga bölgesinde yagmur suyu toplama alaninda biri çocuk 2 kisinin bogularak öldügü kaydedildi. Kenya’nin dogusundaki Kitui bölgesinde de bir kisinin kayip oldugu bildirildi.

Mart ayinin son haftasi baslayan yagis sezonunda, nehirlerdeki su seviyelerinin yükseldigi, sel sonucu altyapida hasar meydana geldigi, hayvanlarin telef oldugu ve kara yollarinin kapandigi belirtilen BM açiklamasinda, ülkenin kuzey, orta, bati ve dogu bölgelerinin riskli oldugu kaydedildi. Kenya Kizil Haçi tarafindan yapilan açiklamada ise siddetli yagislardan 16 bölgede 17 bin 445 evin etkilendigi belirtildi.

Yagis miktarinin bu ay sonuna dogru zirveye ulasmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA