Kazakistan'daki Selde Tahliye Edilenlerin Sayisi 117 Bin 142'Ye Yükseldi

Kazakistan’da karlarin erimesi sonucu meydana gelen taskinlar nedeniyle tahliye edilenlerin sayisi 117 bin 142’ye çikti.

Kazakistan'daki Selde Tahliye Edilenlerin Sayisi 117 Bin 142'Ye Yükseldi
Orta Asya ülkesi Kazakistan’da Mart ayinda karlarin erimesi ve siddetli yagislar sonucu nehirlerin tasmasiyla meydana gelen sel felaketi etkisini sürdürüyor. Kazakistan Acil Durumlar Bakanligindan yapilan açiklamada, sel bölgelerinden tahliye edilenlerin sayisinin 117 bin 142’ye yükseldigi, 40 bin 833’ünü çocuk oldugu ifade edildi. Ayrica 113 bin 852 çiftlik hayvaninin da güvenli bölgelere tasindigi aktarildi. Sel nedeniyle tahliye edilen 17 bin 547 kisinin evlerine döndügü, 3 bin 111’i çocuk 6 bin 932 kisinin ise geçici barinma merkezlerine yerlestirildigi kaydedildi. Akmola, Aktöbe, Kostanay, Atirav ve Kuzey Kazakistan bölgelerinde 3 bin 709 evden sel sulari temizlenirken, 5 bin 837 evin ise hala sular altinda oldugu ifade edildi. Sular altinda kalan bölgelerden 9 milyon 800 bin metreküp kar suyu pompalandigi ögrenildi. Tahliye çalismalari 46 bin 417 personel, 4 bin 351 araç, 873 su pompalama, 308 yüzme araci ve 16 helikopterle devam ediyor.

Tokayev sel bölgelerini ziyaret etti

Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, dün sel felaketinin meydana geldigi bölgeleri ziyaret ederek tahliye edilen sakinler ve arama-kurtarma çalismalarinda görev alanlarla bir araya geldi. Tokayev sel bölgelerindeki zor durum göz önüne alinarak hükümete ve yerel yönetimlere büyük etkinlikleri iptal etme talimati verdigini belirtti.

Tokayev, "Tasarruf amaciyla büyük bir uluslararasi forumu iptal ettim. Dünya Göçebe Oyunlarinin maliyetini azaltacagiz. Böyle bir etkinligi iptal etmek artik mümkün degil, ancak bütçe önemli ölçüde azaltilacak. Ayrica ülkemizin Tokyo’daki Dünya Fuarina katilimi ve organizasyon bütçesi de azaltilacak" ifadesini kullandi.
Kaynak: İHA