Istiklal Caddesi'nde Restoran Ve Kafelere Yönelik Menü Denetimi

Beyoglu Istiklal Caddesi’nde bulunan restoran ve kafelerdeki menülerin tüketicilerin rahatlikla görebilecegi noktalarda bulunup bulunmadigina ve hatali olup olmadigina yönelik denetim yapildi. Bugün gerçeklestirilen denetimlerde restoran ve kafelerde herhangi bir kusura rastlanmadigi ögrenilirken, kent genelinde 1 Ocak-16 Nisan tarihleri arasinda gerçeklestirilen denetimlerde kurallara uymayan isletmelere toplamda 8 milyon 297 bin 868 TL’lik idari islem uygulandigi ögrenildi.

Istiklal Caddesi'nde Restoran Ve Kafelere Yönelik Menü Denetimi
Ticaret Bakanligi tarafindan 1 Ocak’tan itibaren yönetmelik degisikligi ile birlikte menülerin isletme girisinde bulundurulmasi ve içeride müsterinin rahatlikla görebilecegi noktalarda bulundurulmasi zorunlulugu getirilmisti. Buna yönelik Istanbul Ticaret Il Müdürlügü ekipleri tarafindan yerli ve yabanci turistlerin en yogun oldugu yerlerin basinda gelen Beyoglu Istiklal Caddesi’nde denetim gerçeklestirildi.

Denetime Istanbul Ticaret Il Müdürü Ismail Mentese de katildi.

Bugün gerçeklestirilen denetimlerde isletmelerin kurallara uyduklari belirlendi.

Toplamda 8 milyon 297 bin 868 TL’lik idari islem uygulandi

Denetim sirasinda ekipler tarafindan eksik ya da hatali menü bulunduran isletmelere 2 bin 172 lira cezai islem uygulaniyor. Istanbul genelinde 1 Ocak - 16 Nisan 2024 tarihleri arasinda toplamda 2 bin 72 isletme denetlenirken, denetim sirasinda 3 bin 819 aykirilik tespit edildi. Aykirilik tespit edilen isletmelere ise toplamda 8 milyon 297 bin 868 TL’lik idari islem uygulandi.

“Tabelalarda, menülerde Türkçe mutlaka kullanilmali”

Denetimler sirasinda gazetecilerin sorularin yanitlayan Istanbul Ticaret Il Müdürü Ismail Mentese, “19 Aralik’ta resmi gazetede fiyat etiketi yönetmeliginde bir degisiklik yapildi. Bu degisiklik kapsaminda restoran, kafe, pastane gibi yiyecek içecek hizmeti sunan sektörlerde sunduklari hizmetin fiyatlarinin belirlendigi levhalarin menülerinin giris kapilarinda, içeride self servisi sunan hizmet yerlerinde ayri, masaya hizmet sunan yerlerinde belli bir takim farklari olmakla birlikte bunlara bir zorunluluk getirildi.

Bu zorunluluklara uyulup uyulmadiginin kontrol için bugün burada denetimlerimize devam ediyoruz. Burada aslolan sey mutlaka sunulan hizmetin listelerinin kapiya asilmasi ve içeride menü sunuldugunda da menüyle disaridaki listenin ayni olmasi. Yani hizmete sunulmayan bir ürünün menüde olmamasi gerekir. Istanbul Ticaret Il Müdürlügü olarak bugüne kadar 2 binin üzerinde firmayi denetledik. Bu çalismalarimiza araliksiz devam ediyoruz. Bugün ayni anda Zeytinburnu, Basaksehir, Kadiköy ve Beyoglu ilçelerimizde restoranlarimizi, kafelerimizi, pastanelerimizi bu yönetmelige uyulup uyulmadigi konusunda denetliyoruz. Bu denetimlerimiz devam edecek. Yani burada aslolan sey tabelalarda, menülerde, Türkçe mutlaka kullanilmali. Tabii ki diger yabanci diller de kullanilabilir ama her seyden önce Türkçemizin kullanilmasi zorunludur. Buna da dikkat etmeleri gerekir” dedi.

Kaynak: İHA