'Derya Ve Deniz Hayallerinin Pesinde' Dijital Çocuk Hikâye Kitaplari Serisi Yayimlandi

“Benim Adim Insan” projesi kapsaminda “Derya ve Deniz Hayallerinin Pesinde” isimli dijital çocuk hikâye kitap serisi yayimlandi. Seri, ünlü isimlerin kariyer yolculuklari ve deneyimlerini hikayelerle çocuklara aktariyor.

'Derya Ve Deniz Hayallerinin Pesinde' Dijital Çocuk Hikâye Kitaplari Serisi Yayimlandi


AstraZeneca Türkiye, toplumsal cinsiyet esitliginin önemine vurgu yapmak amaciyla Istanbul Bilgi Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Itir Erhart ve Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ilknur Hacisoftaoglu danismanliginda Istanbul Bilgi Üniversitesi bünyesindeki BilgiGender is birligiyle sürdürdügü “Benim Adim Insan” projesini genisletti. Su ana kadar, akademisyenler ve alaninda uzman birbirinden degerli ismin toplumsal cinsiyet esitligini çesitli açilardan ele aldigi videolarin “Benim Adim Insan” YouTube kanalinda, podcastlerin ise Spotify, Apple Podcasts ve Deezer platformlarinda yayinlandigi proje kapsaminda bu kez, cinsiyet esitliginin önemine genç yasta dikkat çekmek üzere dijital çocuk hikâye kitaplari kaleme alindi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami yaklasirken tanitimi yapilan, “Derya ve Deniz Hayallerinin Pesinde” isimli dijital hikâye kitaplari serisi, 7-10 yas grubundaki çocuklara toplumsal cinsiyet esitligini ve önemini anlatmak amaciyla hazirlandi. Hikâye kitaplarinda ünlü isimlerin kisisel kariyer yolculuklari ve deneyimlerinden ilham alinarak mesleklerin ve hobilerin herhangi bir cinsiyete ait olmamasi gerektigi vurgulaniyor. Projede gönüllü olarak yer alarak deneyimlerini çocuklara aktaran isimler arasinda motosikletli gezgin ve akademisyen Asil Özbay, oyun yapimcisi Simay Dinç, pilot Elif Güveyler, futbolcu Didem Karagenç, jimnastikçi Ferhat Arican, bilim insani Seda Keskin Avci ve dansçi Canberk Yildiz bulunuyor. Bu isimler, Derya ve Deniz karakterlerinin hikayelerinde ezber bozan rollere dikkat çekiyor ve herkesin istedigi meslege ya da hobiye sahip olabileceginin altini çiziyor.

AstraZeneca Türkiye Ülke Baskani Ecz. Serkan Baris yaptigi açiklamada sunlari söyledi: “Tüm alanlarda esitlikçi ve kapsayici olmayi kültürünün bir parçasi olarak benimsemis bir sirket olarak 2021 yilindan bu yana hayata geçirdigimiz ‘Benim Adim Insan’ projesi ile ‘hepimiz insaniz, hepimiz esitiz’ mesajini vermeye devam ediyoruz. Geçtigimiz dönem, alanlarinda uzman kisiler ve akademisyenlerle toplumsal cinsiyet esitligini çesitli açilardan ele alan video ve podcast kayitlari gerçeklestirmistik. Bu kez ise, cinsiyet esitliginin çocuk yaslarda benimsenmesinin öneminden yola çikarak meslekler, ugraslar, hobiler dahil olmak üzere çocuk yasta zihinlerimize yerlestirilen cinsiyet kaliplarini kirmanin önemine dikkat çekmek istedik. Çünkü esitlik, çesitlilik ve kapsayicilik gibi kavramlarin çocuk yasta benimsenmesi güçlü bir toplum için önem tasiyor. Bu amaçla yazilmis olan hikaye kitaplarimizi, yaklasmakta olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami’na yakisir bir hediye olarak çocuklarimizla bulusturduk. ‘Benim Adim Insan’ projemiz kapsaminda yazilan bu hikaye kitaplariyla çocuklarimizin ve toplumun gelisimine katkida bulunmaktan gurur duyuyoruz.”

Istanbul Bilgi Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Itir Erhart ise açiklamasinda, “Çocuk kitaplari ideolojileri ve kavrayislari hayata geçiren araçlardir. Sosyal deger ve rol model asilayicilaridir. Oyunlar ve çocuk programlari ile birlikte, çocugun kimliginin olusumundaki ilk kültürel çerçevelerden birini olustururlar. Hepimize ilham veren, ezber bozan gerçek kisilerden esinlenerek yazilan bu kitaplari çocuklarin ve ebeveynlerinin birlikte keyifle okumasini diliyorum” dedi.



Istanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ilknur Hacisoftaoglu da “Biz yetiskinlerin, toplumsal cinsiyet esitligini her seyden önce çocuklarin bugünleri ve gelecekleri için saglamasi gerekiyor. Kiz veya oglan fark etmeksizin çocuklarin cinsiyetlerinden kaynakli bariyerlerle karsilasmadan esit ve özgür bir dünyada güvenle yasamalari bizim sorumlulugumuz. BilgiGender ve AstraZeneca olarak bu sorumlulukla yola çiktik, macera ve heyecan dolu çocuk kitaplari serisi hazirladik. Çocuklara ve hatta büyüklere seslenmesini, zevkle okunmasini umut ettigimiz çok güzel hikâyeler hazirlanmasina vesile olmaya çalistik. Onlari hayatta her sey olmaya haklari oldugu yolunda ilham veren rol modellerle bulusturan bu hikâyelerde bir araya getirdik. Umuyorum bizim nese ve umutla hazirladigimiz bu dijital kitaplar çocuk okuyuculariyla bir an önce bulusur” açiklamasinda bulundu.

Kuveyt’in ilk kadin pilotu Elif Güveyler ise "Bu tarz projeler benim için çok önemli. Gençlere ilham olmak ve yasitlarimi motive edebilmek benim için çok kiymetli. Çok gururluyum, cumhuriyetimiz sayesinde bu seviyeye ulasabildigimi düsünüyorum" dedi.



Yazar Alper Baytekin tarafindan kaleme alinan kitaplar Macenta Yayincilik tarafindan yayimlandi. Kitaplara benimadiminsan.jungoedu.com sayfasinda ücretsiz bir sekilde okunup ve dinlenebilecek.
Kaynak: İHA