CHP Lideri Özel Açiklamasi 'Türkiye'nin AB Üyeligi Konusunda AB'deki Yoldaslarimizin Destegi Önem Tasimaktadir'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Özgür Özel, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Ilkbahar Oturumunda yaptigi konusmada, Türkiye’nin Avrupa Birligi üyeligi sürecine deginerek, "Türkiye’nin Avrupa Birligi üyeligi konusunda Avrupa Birligi’ndeki yoldaslarimizin destegi önem tasimaktadir. AB tam üyeligi, parti olarak bizim de halkimizin da temel hedefidir" dedi.

CHP Lideri Özel Açiklamasi 'Türkiye'nin AB Üyeligi Konusunda AB'deki Yoldaslarimizin Destegi Önem Tasimaktadir'
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskani Özgür Özel, Fransa’da, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Ilkbahar Oturumu kapsaminda Sosyalistler, Demokratlar ve Yesiller Grubu’nda konustu.

Özgür Özel, konusmasina, “75 yil önce Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerinin temsilcilerinin bir araya gelmesiyle olusan Strasbourg’daki Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde ilk kez bulunuyor olmaktan, bugün Sosyalistler, Demokratlar ve Yesiller Grubu’nda sizlere hitap ediyor olmaktan büyük gurur duyuyorum” sözleri ile basladi.

Özel, “Ülkemiz bu çati altinda 18 üye ile temsil edilmektedir. Partimizin Avrupa Konseyi’ne ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne bakisi, bu konseyin ilk toplantisinda kabul edilen, Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi çerçevesinden sapmamistir. Ülkemizin kurucu partisi olarak demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin gelistirilmesi için mücadele etmeyi sürdürüyoruz. Avrupa Konseyi’nin temel amaci olan insan haklari ile temel hak ve özgürlüklerin korunmasi gelismelerini ilke edinmis olan bir partiyiz. Kasim ayinda CHP Genel Baskani olarak seçildigimde partimizin Avrupa ve dünyadaki kardes partilerle, yoldaslarimizla daha siki iliskiler ve dayanisma içinde olmasi gerektiginin altini çizmistik. Yerel seçimler nedeniyle zamanimiz dar da olsa Almanya’da SPD kongresine, Madrid’de Sosyalist Enternasyonal zirvesine, Bükres’te Avrupa Sosyalist Partisi liderler zirvesine katildim. Partimizde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde görev yapmis çok degerli yöneticilerimiz, milletvekillerimiz, Avrupa kurumlarini çok iyi bilen isimler var. Bundan sonra da bu temaslarimizi siklastirarak sürdürecegiz” ifadelerini kullandi.

“Ülkemizin birinci partisi haline geldik”

Özel, “CHP olarak geçtigimiz yil 100’üncü kurulus yilimizi kutladik. Avrupa’nin en köklü sosyal demokrat partilerinden biri olarak 2 hafta önce yerel seçimlerde oy oranimizi yüzde 38’e çikarip 17 milyon 300 bin vatandasimizin destegini alarak partimizi ülkemizin birinci partisi haline getirdik. 14’ü büyüksehir olmak üzere Türkiye’nin 35 ilinde birinci parti olarak belediye baskanliklarini kazandik. Su anda iktidarda olan partiden 11 il daha fazla kazanmis durumdayiz. Istanbul, Ankara, Izmir, Adana, İçel, Antalya, Bursa, Mugla olmak üzere hepinizin bildigi Türkiye’nin hem sanayi açisindan, hem ekonomi açisindan hem de sizlerin en çok ziyaret ettigi 10 ilden 9’unu CHP’li belediyelerin yönetmekte oldugunu, bugün ülke nüfusunun yüzde 65’inin CHP’li belediyelerden hizmet almakta oldugunu, yönettigimiz belediyelerin ülke ekonomisinin yüzde 80’inini temsil ediyor oldugunu not etmek isterim” diye konustu.

Sosyal demokrat bir parti olduklarini, bu sebeple toplumun tüm kesimlerinden aldiklari bu destegin sorumluluklarini arttirdigini belirten Özel, “Bu sorumlulugumuzun bilinciyle sosyal demokrat degerlerden ve halkimizin ihtiyaci olan adaletli yönetimden asla taviz vermeyecegiz. Belirtmek isterim ki bizim öncüsü oldugumuz yeni siyasetin kadrolarinda kadinlara ve gençlere çok daha fazla yer var. Partimizin yönetiminde yüzde 50 kadin var ve yönetim kademelerimizin yas ortalamasi 43’tür. Artik daha fazla kadin ve genç belediye baskanimiz var. Katilimci, bilime inanan, kolektif çalisma, halkimizin beklentilerini anlayarak ortak akilla karar alma anlayisi bize basariyi getirdi. Bu anlayisimizi kurucusu oldugumuz Avrupa Konseyi’nin temel degerlerini yasatma iradesinden de farkli degildir” dedi.



“Avrupa’daki Türk seçmenlerin daha adil bir Avrupa’yi hedefleyen partilere yönelecegine inaniyorum”

Özel sunlari kaydetti:

“Kadinlarin siddetten korundugu, esitlik ve toplumun bir parçasi oldugu toplum düzeni için Istanbul Sözlesmesi’nden tarafiz. Demokrasinin ve insan haklarinin herkes için güvence altinda olmasi için Avrupa Insan Haklari Sözlesmesinden tarafiz. Emegin, emeklinin, gençlerin, ekonomik ve sosyal haklarin güvence altina alinmasi için Avrupa Sosyal Sarti’ndan tarafiz. Bizim tarafimiz belli. Bizim kurucu kadrolarimizin gösterdigi rotadan, demokrasiden ve çagdasliktan tarafiz. Avrupa’nin bütün ülkelerinden ilerici, sosyal demokrat, sosyalist ve çevreci yoldaslarimizla birlikte 31 Mart günü Türkiye’de partimizin gerçeklestirdigi seçim basarisini tüm Avrupa’ya yaymak bizlerin dayanismasindan ortak mücadelesinden geçmektedir. Bu çerçevede Haziran ayi içinde Avrupa Parlamentosu seçimlerini çok önemli görüyoruz. CHP Genel Baskani olarak bu seçimlerde ilerici, sosyal demokrat, sol siyasi partilere destek vermeye, katki sunmaya hazir oldugumuzu buradan ifade etmek isterim. Avrupa’nin çesitli ülkelerinde yasayan Türk seçmenlerin daha adil bir Avrupa’yi hedefleyen partilere yönelecegine inaniyorum. Bunu bir davet olarak ifade ediyorum. Balkan cografyasindan komsumuz ve Avrupa’nin en genç ülkesi olan Kosova’nin bu topraklarda Avrupa Konseyi üyeliginin onaylanmis olmasindan da büyük bir memnuniyet duydugumun altini çizmek isterim."

“Türkiye’nin AB üyeligi konusunda AB’deki yoldaslarimizin destegi önem tasimaktadir”

Türkiye’nin 1959’da çiktigi Avrupa Birligi yolculugunun 65’inci yilinda olmasina ragmen halen tam üye statüsünü alamadigini ifade eden Özel, “Bu süreçte her iki tarafin eksik ve hatalari nedeniyle ülkemizin tam üyelik hedefi gerçeklesememistir. Türkiye’nin Avrupa Birligi üyeligi konusunda Avrupa Birligi’ndeki yoldaslarimizin destegi önem tasimaktadir. AB tam üyeligi, parti olarak bizim de halkimizin da temel hedefidir. Bu, kurucumuzun bize gösterdigi rotadir. Biz Avrupa’nin bir parçasiyiz. Türkiye’nin birinci partisi olarak ülkemizin AB üyeligi için katki sunmaya, diplomatik girisimlerde bulunmaya, Avrupali dostlarimizi ikna etme konusunda öncülük yapmaya haziriz. Degerli yoldaslarim, dünyamiz bir degisim ve dönüsüm sürecinden geçmektedir. Artik karsilastigimiz sorunlar sinirlarimizi asan, çözümü hep birlikte çalismamiz gereken küresel meselelerdir. Birbirine derinden bagli olan bu sorunlar silsilesi halkimizin ekonomik, sosyal sartlarini ve demokrasilerimizi tehdit etmektedir. Kurulu ekonomik düzenden hak ettigini alamayan, kendini geride birakilmis hisseden, gelir adaletsizligi yasayan kitleleri radikal söylemlerle kendine çeken asiri sag ideoloji kita Avrupa’sinin pek çok bölgesinde güçlenmektedir. Yükselen asiri sag akimlar ve otoriter rejimler tarihin sayfalari arasina gömdügümüz zararli ideolojileri tekrar gün yüzüne çikarma potansiyeline sahiptir. Iste biz Türkiye’de bu çoklu krize, ortak sorunlara çare üretecek yeni siyasetin önemli ve güçlü adimlarini attik. Bu nedenle demokratik siyaseti güçlendirmeli, yükselen otoriterlige karsi partilerimiz arasindaki dayanismayi artirmaliyiz. Demokrasiye inanlar, yeni bir ekonomik düzeni kurma iradesi tasiyanlar olarak daha fazla güç birligi yapmaliyiz” diye konustu.



“Gelir esitsizligi sürdürülemez boyutlara ulasmistir”

Özel söyle devam etti:

“Neoliberal ekonomik düzenin yerine geçecek yeni bir düzen ile katilimci, demokratik, esit temsile dayali bir yönetim anlayisi ortak ihtiyacimizdir. Ne küresel ne ulusal alanda gelir adaleti saglanamadigi gibi aksine her krizle gelir dagilimi daha bozulmustur. Hemen her yerde en üst yüzde 1’lik grubun geliri artmistir. Maalesef gelir esitsizligi sürdürülemez boyutlara ulasmistir. Bu durum hem ulusal hem küresel ölçekte gerilimini besleyen bir unsur olarak öne çikmaktadir. Bu konuda bizlere daha çok görev düsmektedir. Ancak bu sekilde isçilerin, çiftçilerin, dar gelirlilerin, güvencesiz birakilan kesimlerin sorunlarina çözüm üretebiliriz."

“Gazze’de kalici ateskes saglanmadan ülkeler arasinda yükselen gerilim dinmeyecek”

Son birkaç yilin, savas ve çatismanin hâlâ insanlik için en önemli risklerden biri oldugunu gösterdigini vurgulayan Özel, “7 Ekim 2023’te Hamas’in gerçeklestirdigi saldiri sonrasinda Israil’in Gazze’de yürüttügü operasyonlarda su an itibariyle 33 binden fazla insan hayatini kaybetmistir. Bunun önemli bir kismi kadin ve çocuklardan olusmaktadir. Gazze’de bu insani dram sürerken hafta sonu Israil ve Iran arasinda tirmanan gerilimi endise ile takip ettik. Geçtigimiz Kasim ayinda uluslararasi bir baris çagrisinda bulunmustum. Almanya’da kardes partimiz SPD kongresinde, Genel Baskan Yardimciligina seçildigim Sosyalist Enternasyonal’in Madrid zirvesinde, Bükres’teki Avrupa Sosyalist Partisi liderler zirvesinde bu konuda bizlere büyük bir sorumluluk düstügünü vurgulamistim. Bu gerilimin sadece Orta Dogu cografyasinda degil, Avrupa ve dünyada büyük kaygilari tetiklediginin bilincindeyim” seklinde konustu.

Özel, “Orta Dogu’da tansiyon bu denli yükselmisken partimize düsen görev, bu gerilimi düsürecek her türlü çabanin öncüsü olmaktir. Bu konuda kardes partilerimizle dayanisma içinde her türlü girisime hazir oldugumuzu ifade etmek isterim. Çünkü bilinmelidir ki Gazze’de kalici ateskes saglanmadan ülkeler arasinda yükselen gerilim dinmeyecek, bu tehdit tüm Avrupa’da, tüm dünyada hissedilmeye devam edecektir. Sorunun kalici çözümü için Birlesmis Milletlerin 1967 sinirlarinda baskenti Dogu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasi erisilecek iki devletli olusuma ihtiyaç oldugunu vurgulamak isterim. Dogrudan sivilleri hedef alan saldirilarin devamina göz yumulmasi ve bazi ülkelerin tutumlari insan haklari gibi temel degerlerin zeminini yok ettigini bir kez daha üzülerek vurgulamak durumundayim. Biz ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ’Yurtta baris, dünyada baris’ sözünden hareketle daima barisin sözcüsü, haklinin ve mazlumun savunucusu olmaya devam edecegiz” dedi.



“Azerbaycan ile konsey arasinda her türlü sorumlulugu almaya hazir oldugumuzu da ifade etmek isterim”

Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmus bir partinin lideri olarak köklü bir gelenegin ve önemli bir misyonun temsilcisi oldugunu belirten Özel, “Bu misyonun hedefi çagdas bir toplum, gelismis ve adaletli bir ekonomik düzen olusturmaktir. Yönetimde akli ve bilimi hakim kilmak, saygin, barisçil, maceraciliktan uzak bir dis politika ile hem ülkemizde hem Avrupa’da hem de dünyaya katki saglayacak bir mücadeleyi yürütmek durumundayiz. Ülkemizde girdigimiz son seçimlerden aldigimiz güçle Avrupa’daki kardes partilerimizle yürütecegimiz siki dayanisma ile hedeflerini gerçeklestirecegimiz daha adil ve daha esit toplumlar olusturacagimiz konusunda umutluyum. Geçtigimiz dönemde Azerbaycan ile aramizda yasanan, oylamasina dahil olmadigimiz ama dogurdugu sonuçlar açisindan da üzüntü duydugumuz sürecin hizla onarilmasi gerektigini düsünüyorum. Konseyin ortak degerlerinin sonuna kadar savunucusuyuz. Ancak Azerbaycan ile yasanan süreç bugüne kadar verdigi sonuçlar açisindan her iki taraf açisindan da ögreticidir. Bundan sonra iliskilerin yeniden tesisi noktasinda üzerimize düsecek her türlü katkiyi yapmak üzere bizim için çok önemli bir ülke olan Azerbaycan ile konsey arasinda her türlü sorumlulugu almaya hazir oldugumuzu da ifade etmek isterim” diye konustu.



“Hep birlikte insa edecegiz”

Özel su ifadeleri kullandi:

“Avrupali demokratlar olarak bütün krizleri üstesinden gelebilecek güçlü iradeye sahibiz. Daha demokratik, daha müreffeh, daha güvenli bir Avrupa, bu ailenin her ferdinin daha insan haklari temelinde daha güçlü bir sosyal devleti mümkün kilmaktadir. Iste bu nedenle dayanisma içinde olmaliyiz. Biz hem Türkiye’de hem Avrupa’da söz ettigim ilkelerin kurucu iradesi olduk. Bundan böyle de bu ilke ve degerleri tüm yurttaslar için geçerli kilacak bir siyasetin öncüsü olmaya devam edecegiz. Daha güzel yarinlari hep birlikte insa edecegimize olan inancimla sizleri selamliyorum. Iyi ki varsiniz. Bundan sonra hep birlikte büyük basarilari elde etmeyi düsünüyor, saygilar sunuyorum."
Kaynak: İHA