25 Liralik Rendeyle Baslayan Hikaye, 1 Buçuk Milyonluk Isletmeye Dönüstü

Osmaniye’de kooperatif araciligiyla aile ekonomisine destek olmak isteyen kadin girisimcilerin 25 liraya aldiklari rende ile baslayan hikayeleri, 1 buçuk milyonluk sermayeden olusan bir isletmeye dönüstü.

25 Liralik Rendeyle Baslayan Hikaye, 1 Buçuk Milyonluk Isletmeye Dönüstü
Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde kooperatif araciligiyla cografi isaret tescili bulunan Osmaniye yer fistigi helvasi ve yöresel ürünleri de kooperatif çatisi altinda üreten kadinlar, elde ettikleri gelirle aile bütçelerine katki sagliyorlar. Düziçi Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi çatisi altinda bir araya gelen 23 ev hanimi, 25 Türk lirasina aldiklari rendeyle çiktiklari yolda Ticaret Bakanligi KOOP-DES, Sanayi Bakanligi SOGEP ve Dogu Akdeniz Kalkinma Ajansi’nin (DOGAKA) 1 buçuk milyonluk ekipman destegi sayesinde makinelesen kooperatif 50 çesit ürünün yurt içi ve yurt disi satisini yapiyor.

Osmaniye’nin kadinlarinin ne kadar güçlü oldugunu göstermek için kooperatif kurdugunu söyleyen Baskan Rahime Yüksek, "Kooperatifi kurma hikayem aslinda bütün kadinlarin su anda sikintisi gibi benim de bir sikintidan kaynaklandi. Esim bir rahatsizlik geçirdi saglik sorunlari oldu ondan dolayi ekonomik bir sikinti içerisine girdim. Kendim gibi bu tür ekonomik sikinti çeken kadinlara nasil destek olabilirim, bunlarla nasil bir is birligi içerisinde bir platform kurabilirim diye düsünürken kooperatifi kurmak geldi aklima. Çocukluk arkadaslarimi, mahalleden ve köylümden kadinlari topladim ve kooperatifi anlattim. Biz Kars’in kadinlarini, Kahramanmaras’in kahraman kadinlarini, Izmir’in Urla’nin kadinlarini izledik. Osmaniye’nin neden güçlü kadinlari olmasin diyerek. Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde çok güzel bir kooperatif kurduk" dedi.



"Bir rendeyle baslayan hikayemiz, 1 buçuk milyonluk sermayeye dönüstü"

Her zaman devletin destegini hissettiklerini söyleyen Baskan Yüksel, "Basta tabii kooperatifi kurdugumuz zaman imkansizliklar vardi. Zor sartlar altinda 25 TL ile almis oldugumuz bir rendeyle baslayan hikayemiz su an gördügünüz gibi 1 buçuk milyonluk bir makine ekipman destegiyle devam ediyor. Hem yurt içi hem yurt disi satislarimizla beraber büyüyoruz. Ticaret Bakanligi’na bagli bir kooperatif oldugumuz için, Ticaret Bakanligi’nin KOOP-DES projesinden kaynaklanarak 150 bin liralik bir hibe aldik. Sanayi Bakanligi’nin SOGEP projesi çerçevesinde 1 buçuk milyonluk makine ve ekipmana sahip olduk, 25 lirayla baslayan hikayemiz, su an milyonlara ulasan bir sermayeye dönüstü. Bu konuda bize destek olan Osmaniye Valimizin emekleri çok büyük, Dogu Akdeniz Kalkinma Ajansi çalisanlarinin ve genel sekreterlerin emegi çok büyük. Her zaman devletimiz yanimizdaydi ve biz çok büyük destekler aldik" dedi.



"Hedefimiz Osmaniye’de yer fistigini gelistirmek"

Yer fistiginin Osmaniye için önemli oldugunu belirten Yüksek, "Kooperatif bünyemizde çalisan kadinlarla beraber biz cografi isaretli yer fistigimizi islemeyi hedefledik. Bununla ilgili mutfagimiza çok güzel bir AR-GE çalismasiyla Osmaniye yer fistigi helvasini ürettik. Yer fistigi helvasi çiktigimiz pazarlarda, fuarlarda ve panayirlarda çok dikkat çekti. Su anda hem yurt disi hem de yurt disi pazarlarda arti sosyal medya satislarinda yer fistigi helvamiz yerini buldu. Bununla beraber yine yer fistikli acuralar, yer fistik ezmeleri, yer fistikli baklavalara kadar üretimli yapmaktayiz. Yaklasik 50 çesit ürünümüz bulunmakta. Su an yaptigimiz çalismalarda mutfagimizda bu ürün yelpazemizi genisletmek için çabalamaktayiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA