Ramazan Bayrami Turizm Sektörüne Ilaç Oldu Açiklamasi 20 Milyon Üzerinde Hareket 150 Milyon Lira Ciro

9 günlük Ramazan Bayrami tatilinin ilk verileri geldi. Özellikle Antalya ve Ege’de açik olan oteller, 9 gün boyunca doluluk orani yüzde yüz olarak gerçeklesti. Antalya ve Ege bölgesindeki turizm bölgelerinde toplam 2 milyon, ülke genelinde ise es, dost ve akraba ziyaretleriyle 20 milyon üzerinde hareket gerçeklesti. Verileri yorumlayan Türkiye Seyahat Acentalari Birligi Baskan Basdanismani Hamit Kuk, “Edindigimiz izlenimlerde 20 milyon rakaminin çok üzerine çiktigimizi tahmin ediyorum. Çok yogun bir trafik vardi. 100 milyar lira ciro üzerinde olacagini tahmin etmistik, 150 milyar lira ciroya ulasmis olabilecegini düsünüyorum” dedi.

Ramazan Bayrami Turizm Sektörüne Ilaç Oldu Açiklamasi 20 Milyon Üzerinde Hareket 150 Milyon Lira Ciro
9 günlük Ramazan Bayrami tatili, iç pazardaki turizmi hareketlendirdi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in bayram tatilinin uzatilmasi yönündeki karari erken bildirmesi, turizm sektörünün yüzünü güldürmüstü. Tatilin açiklanmasiyla birlikte seyahat hazirliklarina baslayan vatandaslar, tatil bölgelerinde havalarin sicak olusunu göz önünde bulundurarak erken rezervasyonlarini gerçeklestirdi. Akdeniz ve Ege bölgesinin kiyi seridindeki oteller 9 günlük tatili yüzde yüz doluluk oraniyla geçirdi. Doluluk oranina iç pazardaki tatilin yani sira, Avrupalilarin Paskalya Bayrami’nin da Ramazan Bayrami’na yakin olmasinin etkisi de oldu. Oteller adeta yerli ve yabanci turist akinina ugradi.

5 günde 200 bine yakin kisi havalimanindan kente giris yapti

Öte yandan olusan yogunluk Antalya Havalimani iç ve dis hatlar terminalindeki verilere de yansidi. 9-13 Nisan tarihleri arasindan kente iç hatlardan 47 bin 82, dis hatlardan ise 135 bin 745 kisi olmak üzere toplam 182 bin 827 giris gerçeklestirildi.



“Açik olan tesisler yüzde yüz doluluk yasadi”

Ramazan Bayraminin dolu dolu geçtigini ifade eden Türkiye Seyahat Acentalari Birligi Baskan Basdanismani Hamit Kuk, “Bayram öncesi beklentilerimizi açikladigimizda buna inanmayanlar oldu ama bayramda görüldü ki, beklentilerimiz dogru çikti. Özellikle Akdeniz’de açik olan tesisler yüzde yüz doluluga ulasti. Ege bölgesinde de ayni sekildeydi. Oldukça verimli geçti. Onun disinda Kapadokya ve Karadeniz bölgesi doluydu. Güneydogu bölgesindeki oteller bayramdan 10 gün önceden satislari kapatmislardi. Orada kültür turlari çok yogun geçti. Hem acentelerimizden, hem otellerden aldigimiz geri dönüslere baktigimizda, oldukça verimli bir bayram periyodu yasadik” dedi.



“150 milyar lira ciroya ulasmis olabilecegini düsünüyorum”

Bayram’da Antalya’ya hava, deniz ve kara ulasimiyla günlük yogun bir giris yasandigina dikkati çeken Kuk, “Bodrum, Marmaris, Kusadasi’nda da çok yogun girisler oldu. Ramazan Bayrami’nin güzel taraflarindan birisi de bu. Insanlar sabit kalmiyorlar, mutlaka dost, akraba ziyaretlerinde bulunuyorlar. 9 günlük bayram da çok genis bir tatil süreci oldugu için, partnerlerimizden çalistigimiz firmalarla görüsmeler ve edindigimiz izlenimlerde 20 milyon rakaminin çok üzerine çiktigimizi tahmin ediyorum. Iklim sartlari da iyi gitti. Birçok turistik sehrimiz çok yogun geçti. Çok yogun bir trafik vardi. 100 milyar lira ciro üzerinde olacagini tahmin etmistik, 150 milyar lira ciroya ulasmis olabilecegini düsünüyorum” dedi.



Ramazan ve Paskalya Bayrami yerli ve yabanci turist akinina ugratti

Kuk, olusan yogunlukta yabanci turist gelislerindeki artisin da etkisinin olduguna isaret ederek, “Bunun sebebi, Özellikle Avrupalilarin kutladigi Paskalya Bayrami ve bizim Ramazan Bayrami ile hemen hemen ayni döneme geldi. Dolayisiyla sahil kesimimiz hem yabanci hem de yerli turist akinina ugradi. Bu da çok güzel oldu. 9 günlük periyot, turizm sektörü için güzel bir baslangiç ve moral oldu” ifadelerine yer verdi.

“2023 rekorunun yüzde 10 üzerine çikabiliriz”

Turizm sezonunun iyi baslamasinin yil sonundaki rakamlara da etki edeceginin altini çizen Kuk, konusmasini söyle sürdürdü:

"Geçen yil depreme ragmen çok iyi bir yaz sezonu yasamistik turizm sektörü olarak. 2019 yilinin rekorunu kirip üzerine çikmistik. 2024 yilinda da 2023 yilinin üzerine çikacagimizi düsünüyoruz. Kasim’dan bu yana devam eden erken rezervasyon satislari bunu gösteriyor. Minimum geçen yila oranla yüzde 10 artis bekliyoruz. 2023 yilinda 56 milyon yolcu karsilamistik, tahmin ediyorum bu sene yaklasik 60 milyon civarini bulacagiz.”
Kaynak: İHA