Almanya'da Türk Kökenli Doktora 'Liyakat Nisani'

WIESBADEN--Almanya’da Türk kökenli Doktor Cihan Çelik, hükümet tarafindan kamu yararina yapilan hizmetler için verilen ve en yüksek onur ödülü olan Federal Almanya Liyakat Nisani’nin sahibi oldu.

Almanya'da Türk Kökenli Doktora 'Liyakat Nisani'
Almanya’nin “bilim sehri” olarak bilinen Darmstadt’da Türk kökenli Doktor Cihan Çelik ödüle layik görüldü.

Darmstadt Sehir Hastanesi’nde Iç Hastaliklari Uzmani olarak görev yapan Çelik, Almanya hükümeti tarafindan kamu yararina yapilan hizmetler için verilen ve en yüksek onur ödülü olan Almanya Liyakat Nisani’nin sahibi oldu. Hessen eyaletinin baskenti Wiesbaden’deki Basbakanlik binasinda düzenlenen ödül töreninde Çelik’in nisanini Hessen Eyaleti Saglik Bakani Diana Stolz verdi.

“Bu ödülü Çelik’e vermek benim için büyük bir önem arz ediyor”

Ödül töreninde konusan Stolz, “Pandemi döneminde basarili çalismalari sebebiyle Dr. Çelik’i ve ekibini tebrik ediyorum. Ödülün Hessen eyaletinden birisine verilmesi çok önemli. Bizim için ayrica saglik bakanligi olarak saglik sektöründen birisine verilmesi ayri bir önem arz ediyor. Daha önemlisi de Cumhurbaskanimiz adina bu ödülü Dr. Çelik’e vermek benim için büyük bir önem arz ediyor” dedi.



“Bu ödülü Almanya’daki Türk toplumu adina aliyorum”

Ödülü aldiktan sonra yaptigi tesekkür konusmasinda Çelik, “Almanya’da yaptigimiz isin karsiligini aldigimiz için çok mutluyum. Çok gururluyum. Bu ödülü Almanya’daki Türk toplumu adina aliyorum. Pandemi döneminde ekibimle birlikte yogun bir mücadele verdik. Ve basarili islere imza attik. Basarimizi görüp bizi ödüllendiren Sayin Cumhurbaskanimiza ve bütün yetkililere tesekkür ediyorum. Aileme bu süreçte destegi için tesekkür ediyorum” dedi.



“Çok iyi bir is yaptigimizi düsünüyorum”

Çelik Türkçe yaptigi açiklamada ise, “Çok gurur verici bir ödül tabi ki. Doktor olarak, hastanelerde pandemi süresince çalisan insanlar olarak tabi gurur verici bir durum” ifadelerini kullandi.

Almanya’da büyüyen Türk kökenli biri olarak ailesinin okula ve bilime önem vermesinin çok önemli olduguna vurgu yapan Çelik, “Ailemiz için okula gitmemiz, yüksek lisans kazanmamiz son derece önemli oldugu için bu yolda gidebildik. Onun için aileme minnettarim” seklinde konustu.

Pandemi döneminde yürütülen çalismalara deginen Çelik, “Pandemi sürecinde doktorlar ve hastanede çalisan insanlar birbirlerine kenetlendi. Hepimiz bu pandemi sürecini en iyi sekilde yönetmek için bir güç olduk. Bu süreçte çok iyi bir is yaptigimizi düsünüyorum. Sonuçta Almanya’da, bizim hastanede pandemi süreci olabildigince iyi geçti. Tabi ki çok insan kaybettik. Ama bunu unutmuyoruz. Bir pandemi daha olacak. Buna eminiz. Kendimizi hazirlamak istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Çelik, “Yaptiginiz is görüldügü zaman çok minnettar olmaniz gerekiyor. Biz de bu durumdayiz. Isimizi yapiyoruz ama ödül kazanmak için yapmiyoruz. Tip ve doktorluk önemli bir is. Bu isi sevdigimiz için yapiyoruz. Ama insanlarin bu yaptigimiz isi görmesi bizim için mutlu ve gurur verici bir durum” dedi.



“Türk toplumu açisindan çok önemli”

Dr. Çelik’i yalniz birakmayan Frankfurt Baskonsolosu Erdem Tunçer de çok mutlu oldugunu belirterek, “Davet üzerine buraya geldim. Türk kökenli bir insanin böylesi önemli bir ödüle layik görülmüs olmasi Almanya’daki Türk toplumu açisindan çok kiymetli. Biz Doktor Çelik’in hem pandemi dönemi hem 6 Subatta ülkemizde meydana gelen depremdeki çalismalarini takip ettik. Kendisi çok özverili sekilde çalisti. Almanya’daki Türk kökenlilerin neleri basarabileceginin somut bir kaniti. Bir Türk kökenli doktorun böyle bir ödüle layik görülmesi entegrasyonun basarili oldugunun da bir kaniti. Dr. Cihan Çelik’i ailesini ve onun yetismesinde emegi geçen herkesi tebrik ediyorum" dedi.



“Bir Türk olarak gurur duyuyorum”

Çelik’in babasi Dogan Çelik ise ogluyla gurur duydugunu belirterek, “Türk toplumunun içerisinde böyle bir gencimizin buralara gelmesi mutluluk veriyor. Hayati hep basarilarla doluydu. Bir isçi ailesi çocugu olarak bu basariyi göstermesi bizim için övünç kaynagi. Bir Türk olarak gurur duyuyorum” diye konustu.

Cihan Çelik, daha önce de Darmstadt Belediye Baskani Jochen Partsch tarafindan pandemi sirasinda bilgi ve egitime, kamu yarari ile bilimin halk arasinda kabulünü tesvik etmeye yönelik katkilarindan dolayi Darmstadt Bilim Sehri Gümüs Liyakat Madalyasi ile ödüllendirilmisti.
Kaynak: İHA