Geleneksel Çörek Bayrami Ile Köyde 50 Olan Nüfus 500'E Çikiyor

Çorum’un Osmancik ilçesine bagli Kuz köyünde uzun yillardir süren çörek bayrami, bu yil da devam etti. Ramazan Bayrami’ndan bir gün önce evlerde yapilan çörekler cami avlusunda dualanarak herkese dagitilirken, kis mevsiminde 50 olan nüfus sayisi bayram nedeniyle 500’e kadar çikiyor.

Geleneksel Çörek Bayrami Ile Köyde 50 Olan Nüfus 500'E Çikiyor
Çorum’un Osmancik ilçesinde uzun yillardir her yil dini bayramlarin bir gün öncesinde ikindi namazi sonrasi düzenlenen çörek bayramina köylüler yogun katilim gösteriyor. Çörek bayrami için Istanbul, Ankara gibi farkli illere göç eden aileler de Osmancik ilçesine bagli Kuz köyüne geliyor. Evlerde yapilan çörekler, köylüler tarafindan cami bahçesine getiriliyor. Burada açilan brandaya serilen çörekler, cemaatin namazdan çikmasinin ardindan dualaniyor. Herkese esit sekilde dagitilan çörekler, Ramazan Bayrami ve Kurban Bayrami’nda kurulan sofralarda tüketiliyor. Çörek bayrami gelenegi köyde birlik ve beraberligin yani sira, insanlar arasindaki bagi da güçlendiriyor.

"Ankara’dan, Istanbul’dan gelen köylülerimiz var"

Kuz Köyü Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Mehmet Çuhadar, çörek bayrami geleneginin asirlardir devam ettigini belirterek, “Sirf bu etkinlige katilmak için Ankara’dan, Istanbul’dan gelen köylülerimiz var. Köyümüzde kis mevsiminde 50 olan nüfus sayisi bayramlarda 500’e kadar çikiyor. Köy sakinlerinin yaptigi çörekler cami avlusunda toplaniyor, paylasimi yapiliyor. Duasi yapiliyor, tekrar evlere dagitiliyor. Bu gelenek yüzyillardir devam ediyor. Bu gelenegin ne zaman basladigini kimse bilmiyor” dedi.

Çörek bayraminin ne zaman basladigini kimsenin bilmedini belirten Muhtar Tahsin Çiplak da, “Bu geleneksel bayramimiz. Ben kendimi bildim bileli bu gelenek yasatiliyor. Büyüklerimize de sorduk, onlar da bilmiyor. Tarihi bir gelenek” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA