Bu Köyde 20 Yildir Her Ramazan Ayinda Yoldan Geçenlere Ücretsiz Iftar Yemegi Veriliyor

Gümüshane’nin merkeze bagli Kirikli köyünde 20 yil önce baslayan ve toplumsal dayanismanin simgesi haline gelen Ramazan ayinda yoldan geçenlere ücretsiz iftar hizmeti devam ediyor.

Bu Köyde 20 Yildir Her Ramazan Ayinda Yoldan Geçenlere Ücretsiz Iftar Yemegi Veriliyor
Gümüshane-Kelkit-Köse kavsaginda yer almasi nedeniyle islek bir yol üzerinde bulunan Kirikli köyünde yillar önce yoldan geçen soförlerin peynir zeytinle iftar yaptigini gören merhum köy muhtari Alim Askin tarafindan baslatilan uygulamayla köy sakinleri, misafirperverliklerini ve dayanismalarini 20 yildir artirarak gösteriyor. Köyde iftar için özel olarak kurulan yemekhanede köylüler ve il disindaki hayirseverlerin destegiyle asçi marifetiyle hergün hazirlanan 4 çesit yemek, vatandaslara ücretsiz olarak sunuluyor. Zaman zaman günde 100 kisiye yemek verilen köyde bu Ramazan’da 2 bin kisinin bu hizmetten faydalanmasi beklenirken, vatandaslar bu hizmetin tüm ülkeye örnek olmasini istedi.

“18 günde yaklasik bin 600 kisiyi misafir ettik”

Köy muhtari Fikret Bulut, gelecek nesillere örnek olacak bir dayanisma modeli olan bu hizmeti sürdürmek ve yayginlastirmak için çaba göstermeye devam edeceklerini belirtti.

Bu hizmeti 2004 yilindan bugüne kadar devam ettirdiklerini kaydeden muhtar Bulut, “Her sene katlayarak, insanlarin katilimi fazlalasarak devam ettigimiz bir program. Insallah Ramazan bitene kadar da 2 bini geçeriz. Güzel katilimlar var. Misafirlerimizin yüzde 90’i misafirdir. Yani köy halkindan degil, köy biraz daha bos bu sene. Yani bu da bizi mutlu ediyor. Amacimiz da zaten disaridan insanlara hizmet etmek. Elimizden geldigince yolda tirlari, taksileri, aileleri durdurup burada misafir ediyoruz. Bu bütçelerimizi saglayan sadece köy halki degil, disaridan olan insanlar da var. Bu gönül meselesi. Onlara da buradan tesekkür ediyorum. Asçimiz var, mutfagimiz var. Her seyi kendimiz seçiyoruz, kendimiz aliyoruz. Yemek türlerini de her gün kendimiz belirliyoruz. Hem daha kaliteli, daha düzgün çiksin. Yoldan geçen araçlari durduruyoruz. Onlar da düzgün bir iftar yapiyor bizimle beraber. Ustamiz da 8 yildir bizle beraber çalisiyor. O da gönüllü geliyor. Hizmeti de köyden gençlerimiz var, onlar da gönüllü. Herkes gönül meselesi. Tamamen gönül meselesi. Onlarla devam ettiriyoruz. Bundan sonra da insallah bu devam eder, bizden sonraki nesiller de bu bayragi tasirlar diye düsünüyorum” dedi.



“Bu hizmeti kim baslattiysa Allah razi olsun”

Çaltili köyü muhtari Muzaffer Okumus da, “8 kilometre ileride köyümüz var. Geç kaldik iftara. Komsu köyümüz Kirikli’nin geleneklerini biliyoruz. Biz de onlarla beraber iftarimizi edecegiz, Allah’in izniyle devam edip yolumuza gidecegiz. Bu hizmeti kim baslattiysa Allah razi olsun. Ölmüslerine rahmet olsun. Bu çok güzel bir gelenek görenek, çok güzel bir uygulama. Allah razi olsun. Alim hoca vardi bu isin baslangicini yapan. Komsularimiz da devam ettirdiler, birakmadilar. Kendilerine Allah razi olsun diyoruz” diye konustu.

Köyde iftarini yapan Recep Tasdelen ise, “Çok güzel bir hizmet. Kirikli köyüne tesekkür ediyorum. Allah herkesten razi olsun. Menüde mercimek çorbasi, pilav, haslama, tatli, salata var. Bereketi bol olsun” diye konustu.



“Gümüshane’nin iki güzergahinda da bu olay var”

Siran ilçesindeki halk pazarindan dönerken Kirikli köyünde iftarini yapan pazar esnafindan Mahmut Dal da, “Buradaki manevi havayi solumak için dedim ki iftarimi Kirikli’da yapacagim. O vesileyle geldik. Iftarimizi da burada yapiyoruz. Yapanlardan, yaptiranlardan Allah razi olsun. Gümüshane’nin iki güzergahinda da bu olay var. Geçit köyünde de ayni hizmet var. Büyük bir gurur Gümüshane’miz için. Bütün emegi geçenlerden Allah razi olsun. Büyük bir nimet, gururumuz yani” ifadelerini kullandi.

“Umarim bu uygulama, bu hizmet Türkiye genelinde farkli yerlere yayilir”

Trabzon’dan Erzincan’a giderken iftar yapmak için Kirikli’da mola veren Yusuf Aslan, “Kirikli köyü muhtari yola atladi, biz de sasirdik. Zaten iftara yetisemeyecektik. Geldik burada iftarimizi açtik. Tesekkürler Kirikli halkina. Çok güzel, çok farkli bir hizmet. Umarim bu uygulama, bu hizmet Türkiye genelinde farkli yerlere yayilir. Yoldan geçenler için çok çok iyi olur” dedi.

Köyde kurulan yemekhanede 8 yildir gönüllülük esasiyla asçilik yapan Emsal Sahin, “Ilk geldik ve biraz yardimci olalim dedik. Buranin atmosferi çok degisik olunca gönüllü olarak da devam etmeye basladik. Katkimiz olsun diye tam ücret almiyorum. Günlük 60’a hiç düsmüyor. 100 oluyor, 90 oluyor. Günden güne degisiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA