Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Yarismalarinda Kazanan Projeler Belli Oldu

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliginde düzenlenen 55. TÜBITAK Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Yarismalari Erzurum Bölge Finali’nin sonuçlari belli oldu.

Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Yarismalarinda Kazanan Projeler Belli Oldu
Genç beyinleri düsünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye ve merak ettiklerini arastirmaya tesvik ederek gelecekte karsilasacaklari problemlere çözümler üretebilen 21. Yüzyil becerilerine sahip bireylerin yetismesini saglamak amaciyla 55.’si düzenlenen Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Erzurum Bölge Yarismalarinda dereceye giren ögrenciler için ödül töreni düzenlendi.

Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Hüseyin Özer, TÜBITAK Proje Yarismalari Erzurum Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Irfan Kaymaz, TÜBITAK Proje Yarismalari Erzurum Bölge Koordinatör Yardimcisi Prof. Dr. Birol Soysal, akademisyenler, ögretmenler ve ögrenciler katildi.

Programda konusan TÜBITAK Proje Yarismalari Erzurum Bölge Koordinatörü Kaymaz, yarismaya katilan tüm ögrencilerin Türkiye’nin bilim ve teknoloji alaninda ilerlemesinin en önemli unsurlarindan bir oldugunu vurgulayarak: “Bu ve benzeri yarismalar çok önemli bir misyonu yerine getiriyorlar. Zira Türkiye’nin Bilim ve Teknoloji alanindaki yolculugundaki en önemli gereksinim ne arastirma bütçesi, ne yüksek teknolojiye sahip laboratuvarlar, ne de bunlari içerecek devasa binalardir. Bunlarin hepsi bir sekilde elde edilir, yapilir. Ancak temin edilmesi bunlardan daha zor ve çok daha önemli olan ise arastirma askiyla, merak ettigi konularin pesinden heyecanla kosan, gözleri piril piril parlayan gençlere sahip olmaktir. Yani sizlere. Bu salonu dolduran ve degerlendirme jürilerimizi heyecanlari ile büyüleyen çok kiymetli ögrencilere sahip olmak bu ülkenin en büyük servetidir. Iste siz degerli gençleri ortaya çikararak ülkenin arastirma gücüne katmak için bu tür yarismalar bir kilometre tasi vazifesi görmektedir. Iste bu nedenle sergilenen projelerin her biri birbirinden kiymetli ve ülkemizin teknoloji hamlesine katki yapacak nitelikte projelerdir. Bu projelerin sahipleri olan siz degerli ögrencilerimizi kutluyorum. Bu süreçte ETÜ’nün tüm imkanlarini bizlere sunan Rektörümüz Prof. Dr. Bülent Çakmak’a ve bizlere bu salonu tahsis eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli’ya tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaymaz’in ardindan kürsüye çikan Rektör Çakmak ise yarismaya katilan tüm ögrencileri tebrik ederek: “Burada 103 proje yaristi, her grup birçok sunum yapti, heyecan ve stres yasadiniz. Ama bu yasadiklariniz size çok kiymetli birikimler, tecrübeler ve donanimlar olarak geri dönecektir. Üniversitemizden mezun olan ögrencilerimizle sohbet ettigimiz zaman is basvuru süreçlerinde kendilerinden istenilen en önemli kriterden birinin takim çalismasina yatkinlik oldugunu duyuyoruz. Siz henüz lise çaginda takim çalismasina yatkin oldugunuzu ortak çalisma kültürüne sahip oldugunuzu kanitladiniz. Burada sadece dereceye giren ögrencilerimiz degil bütün ögrencilerimiz kazandi. Bu vesileyle her birinizi bir kez daha tebrik ediyor ve organizasyonun gerçeklestirilmesinde emegi geçen tüm hocalarimiza tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan devam eden programda Biyoloji, Psikoloji, Cografya, Sosyoloji, Degerler Egitimi, Tarih, Fizik, Teknolojik Tasarim, Kimya, Türk Dili ve Edebiyati, Matematik ve Yazilim olmak üzere 12 alanda jüri üyeleri tarafindan seçilen projeler açiklandi ve ödüller takdim edildi.
Kaynak: İHA