Gagavuzya Özerk Bölgesi Baskani Gutsul Açiklamasi 'Putin, Gagavuz Halkinin Mesru Haklarini Destekleme Sözü Verdi'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile bir araya gelen Gagavuzya Özerk Bölgesi Baskani Yevgeniya Gutsul, "Putin, Gagavuz halkinin mesru haklarini destekleme sözü verdi" dedi.

Gagavuzya Özerk Bölgesi Baskani Gutsul Açiklamasi 'Putin, Gagavuz Halkinin Mesru Haklarini Destekleme Sözü Verdi'
Rusya’nin Krasnodar Bölgesi’ndeki Sirius Federal Bölgesi’nde düzenlenen 2024 Dünya Gençlik Festivali’ne katilan Moldova’ya bagli Gagavuzya Özerk Bölgesi Baskani Yevgeniya Gutsul, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile bir araya geldi. Moldova merkezi yönetimi ile aralarinda yasanan siyasi krizde Rusya’dan destek isteyen Gutsul, "Dünya Gençlik Festivali’nde, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin benimle Gagavuzya’mizin merkezinde yer aldigi karmasik bölgesel ve jeopolitik meseleleri görüstü. Putin’i durusumuz ve ulusal çikarlara bagliligimiz nedeniyle bizden intikam alan Moldova’daki yetkililerin kanunsuz eylemleri hakkinda bilgilendirdim. Kisinev adim adim yetkilerimizi elimizden aliyor, bütçeyi kisitliyor ve yasal haklarimizi ihlal ediyor. Gagavuzya’da ve tüm ülkede istikrarsizligi kiskirtiyor” dedi.

Putin’in, Moldova merkezi yönetimine karsi kendilerini destekleme sözü verdigini de aktaran Gutsul, “Gagavuzya ve Gagavuz halkinin uluslararasi arenada mesru haklarini, yetkilerini ve konumunu destekleme sözü verdi” ifadelerini kullandi.

"Türkiye’nin Gagavuzya’nin özel statüsünün ihlal edilmesine izin vermeyecegini umuyorum"

Daha önce Dünya Gençlik Festivali’nin oturum arasinda röportaj veren Gutsul, Türkiye’nin Moldova makamlarina baski yapmasini ve bölgenin özel yasal statüsünün ihlal edilmesine izin vermeyecegini umdugunu dile getirmis, “Geçtigimiz yil eylül ayinda Disisleri Bakani Hakan Fidan’la yaptigim görüsmede, iktidar partisi ve Moldova Cumhurbaskani’nin (Maia Sandu) Gagavuz halkina yönelik ayrimci politikasindan bahsetmistim. Ankara’nin Moldova makamlarini etkileyecegini ve özel hukuki statümüzün ihlal edilmesine izin vermeyecegini umuyoruz” demisti.

Gagavuzya-Kisinev arasindaki anlasmazlik

Geçtigimiz sene mayis ayinda Gagavuzya Özerk Bölgesi’nde yapilan baskanlik seçimini Rusya yanlisi Sor partisinin adayi Gutul kazanmisti. Moldova hükümeti, haziran ayinda Sor partisini Rusya ile is birligi yapmakla suçlayarak “yasa disi” ilan etmisti. Gagavuzya’nin baskaninin seçilmesinin ardindan Moldova hükümeti, bölgeye baski yapmaya basladi.

Ekim 2023’te Moldova parlamentosunda iktidar partisinin sundugu ve özerk bölgedeki isletmelere katma deger vergisinin (KDV) ülke bütçesinden degil, özerk bölgenin bütçesinden karsilanmasini içeren tasari kabul edildi. Ayrica Moldova Cumhurbaskani Sandu, yasalara ragmen Gutul’un hükümet üyeligini onaylayan kararnameyi henüz imzalamadi.

Moldova’nin güneyinde özerk bölge olan Gagavuzya, Rusya ile yakinlasmaktan yanayken, Moldova yönetimi Avrupa ile entegrasyon politikasini benimsiyor. Subat 2014’te Moldova’nin dis politikasinin belirlenmesi konusunda Gagavuzya’da referandum yapilmis, seçmenlerin yüzde 98’inden fazlasi Moldova’nin Rusya tarafindan kurulan Gümrük Birligi ile entegrasyonundan yana tutum sergilemisti.
Kaynak: İHA