Almanya'da Yüzlerce Kisi Solingen'de Hayatini Kaybeden Aile Için Yürüdü

Almanya’nin Solingen kentinde yasadiklari binanin kundaklanmasi sonucu çikan yanginda hayatini kaybeden Türk asilli aile için yürüyüs ve anma töreni düzenlendi.

Almanya'da Yüzlerce Kisi Solingen'de Hayatini Kaybeden Aile Için Yürüdü
Almanya’nin Solingen kentinde yasadiklari binanin kundaklanmasi sonucu hayatini kaybeden 2’si çocuk 4 kisilik Türk asilli aile için yürüyüs düzenlendi.

Aralarinda aile yakinlarinin da oldugu yüzlerce kisi Solingen’in sehir merkezinde bir araya geldi. Kundaklanan evin bulundugu Höhscheid semtine dogru yürüyen kalabalik ellerinde yanginda hayatini kaybeden ailenin fotograflarini tasiyarak, “Adalet istiyoruz” sloganlari atti. Yanginda hayatini kaybeden Ismail Zhilov’un babasi Emin (Emil) Zhilov, acisinin büyük oldugunu dile getirerek, “Sadece adalet istiyoruz. Her kim yaptiysa bulunsun cezasini çeksin. Baska hiç bir sey istemiyoruz” dedi.



“Bu facia bize geçmiste yasanan Solingen ve Mölln saldirilarini hatirlatti”

Kullanilamaz hale gelen evin önünde düzenlenen anma töreninde Kur’an-i Kerim tilavetinin ardindan Türkiye’nin Düsseldorf Baskonsolosu Ali Ihsan Izbul, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi Baskan Yardimcisi ve Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Ilhan Küçük, Diyanet Isleri Türk Islam Birligi (DITIB) Genel Baskani Muharrem Kuzey ve Solingen Belediye Baskani Tim Kurzbach birer konusma yapti.

Solingen Belediye Baskani Tim Kurzbach konusmasinda, “Yasanan olay karsisinda söyleyecek söz bulamiyorum. Yasamini yitirenlere veda etmek için buradayim” derken, birlik ve beraberlik mesajlari verdi.

DITIB Genel Baskani Muharrem Kuzey ise, "Bu facia bize geçmiste yasanan Solingen ve Mölln saldirilarini hatirlatti. Ayrica Ludwigshafen’de 9 kisinin ölümüyle sonuçlanan olaylari hatirlatti” dedi.



“Avrupa’da Islamofobinin giderek artmakta olusu sürecin önemini arttirmaktadir”

Türkiye’nin Düsseldorf Baskonsolosu Ali Ihsan Izbul da, “Sayin Cumhurbaskanimiz, sayin Disisleri Bakanimiz ve sayin Büyükelçimiz basta olmak üzere devletimiz gelismeleri yakindan takip etmektedir” diye konustu.

Izbul, “Söz konusu yanginin bir kundaklama sonucu çiktiginin tespit edildigi sorusturmayi yürüten bassavcilik makami tarafindan açiklanmistir. Solingen’de 31 yil önce meydana gelen ve genç ailenin 5 ferdini yitirdigi olayla bu yanginin ayni sehirde meydana gelmesi ve Avrupa’da yabanci düsmanligi ile Islamofobinin maalesef giderek artmakta olusu sürecin hassasiyet ve önemini daha da arttirmaktadir. Ortak gelecegimiz için bu menfur akimlarla, her türlü ayrimcilikla her platformda güçlü bir sekilde mücadele edilmesi çagrisinda bulunuyoruz" ifadelerini kullandi.

Bulgaristan HÖH Partisi Baskan Yardimcisi ve AP Milletvekili Ilhan Küçük ise, “Acinizi paylasmak istedik, o niyetle Bulgaristan’dan geldik. Sizin aciniz bizim acimiz. Dünyada hiçbir yerde böyle acilar yasanmasin” diye konustu.

Solingen’de geçtigimiz Pazar günü gece saatlerinde yasanan kundaklama olayinda ayni aileden 2’si çocuk 4 Türk asilli Bulgaristan vatandasi hayatini kaybederken, 2’si agir 9 kisi yaralanmisti. Hayatini kaybedenlerin de ayni aileden baba Ismail Zhilov (29), anne Kiymet (28) ile kizlari Gizem (5) ve Elis (3 aylik) oldugu aktarilmisti.
Kaynak: İHA