Prof. Dr. Findikçioglu Açiklamasi 'Türkiye'de Yilda 30 Bin Kisiye Akciger Kanseri Teshisi Konuluyor'

Gögüs Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Alper Findikçioglu, tüm dünyada ölüme en çok yol açan kanser türünün akciger kanseri oldugunu belirterek, “Inatçi öksürük, kanli balgam, nefes darligi, gögüs agrisi gibi sikayetler ciddiye alinmalidir. Akciger kanseri erken safhada teshis edilirse tedavi edilebilir bir kanser türüdür” uyarisinda bulundu.

Prof. Dr. Findikçioglu Açiklamasi 'Türkiye'de Yilda 30 Bin Kisiye Akciger Kanseri Teshisi Konuluyor'
Acibadem Adana Hastanesi Gögüs Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Alper Findikçioglu, akciger kanserinin tüm dünyada en çok ölüme yol açan kanser tipi olduguna dikkat çekerek, “Kadinlarda en sik meme kanseri erkeklerde ise prostat kanseri görülmesine ragmen kansere bagli ölümlerde akciger kanseri birinciligini sürdürmektedir. Her yil dünyada yaklasik 2 milyon 200 bin insan akciger kanserine yakalanmakta ve 1 milyon 800 bin insan hayatini kaybetmektedir. Ülkemizde ise yilda 30 bin üzerinde insanimiza akciger kanseri teshisi konulmaktadir. Teshis edildiginde ise hastalarin yarisindan fazlasi ileri evrede oldugundan tedavisi oldukça zordur” dedi.



“En büyük sebebi tütün ve tütün mamulleri”

Akciger kanserinin en büyük sebebinin tütün ve tütün mamullerinin tüketilmesi oldugunun altini çizen Prof. Dr. Findikçioglu, gelismis toplumlarda azalan sigara aliskanliginin ülkemiz gibi gelismekte olan ülkelerde ayni sekilde devam ettigini; özellikle kadinlarin sigara içme oranindaki artisin kanser istatistiklerine de yansidigini söyledi.

Findikçioglu, akciger kanserinden korunmak için sigara içmemek ve dumanina maruz kalmamak gerektigini vurgulayarak radyasyon, asbest, radon gazi, agir metaller ve hava kirliligi gibi faktörlere uzun süre maruz kalmanin da kanser riskini artirdigini sözlerine ekledi.

“Akilli ilaç sigara içmeyenlerde çok etkili”

Sigara içmeyenlerde de düsük bir oranda akciger kanseri görüldügünü belirten Prof. Dr. Findikçioglu, “Çünkü genetik ve hormonal faktörler de kanser gelisiminde rol oynamaktadir. Günümüzde, sigara içmeyen hastalarda, halk arasinda akilli ilaç denilen hedefe yönelik tedavilerin oldukça etkin oldugu gösterilmistir. En son kanser asisi olarak bilinen immunoterapiler, akciger kanserinde kullanilmaya baslanmis umut vaat eden sonuçlar alinmistir. Bunun yaninda radyoterapideki gelismeler de tedavi sürecine katki yapmaktadir” diye konustu.



“Erken teshis edilirse tedavi edilebilir”

Akciger kanserinin erken safhada teshis edilirse tedavi edilebilir bir kanser türü oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Findikçioglu, bunun için cerrahi tedavilerin önemli bir yer tuttugunu; cerrahi tedavi ile tümör dokusu tamamen temizlenebilir ise hastaliktan kurtulma sansinin yüksek oldugunu ifade etti.

Günümüzde hastalarin kapali cerrahi yöntemler ile kisa sürede sagligina kavusup, normal hayatlarina dönebildiklerine deginen Prof. Dr. Findikçioglu, erken evrede tespit edilen bir tümörden akcigerin bir bölümü ve lenf bezlerinin çikarilmasi yoluyla kurtulmanin mümkün oldugunu dile getirdi.

Erken teshis için sigara içen veya uzun süre içip birakan kisilerin düzenli olarak takip edilmesi gerektigine dikkat çeken Findikçioglu, “Inatçi öksürük, kanli balgam, nefes darligi, gögüs agrisi gibi sikayetler ciddiye alinmalidir. Akciger filmi ve gerekirse akciger tomografisi ile erken teshis saglanabilir. Sigara ve benzeri ürünlerden uzak durmak, saglikli beslenmek, ailede kanser öyküsü varsa belli araliklarla takip edilmek, vücuttaki degisiklikleri ciddiye almak uzun ve saglikli bir yasamin anahtari olabilir. Erken teshis hayatinizi kurtaracaktir” dedi.

Kaynak: İHA