EYT Düzenlemesinden En Çok Faydalananlar SSK'li Çalisanlar

Sosyal Güvenlik Basuzmani Isa Karakas, EYT düzenlemesinden en çok SSK’li çalisanlarin yararlandigini belirterek, 2023 yilinda emekli olan 2 milyon yüz 193 bin kisinin yklasik 1 milyon 925 bin SSK’li oldugunu ifade etti.

EYT Düzenlemesinden En Çok Faydalananlar SSK'li Çalisanlar
Yaklasik bir yil önce TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yürürlüge giren emeklilikte yasa takilanlar (EYT) düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalisanlar emeklilik hakki kazanmisti. EYT düzenlemesinin yürürlüge girmesinden sonra merak edilen SGK 2023 yili istatistikleri de geçtigimiz günlerde yayimlandi. Buna göre 2023 yilinda SSK kapsaminda 1 milyon 925 bin, BAG-KUR kapsaminda 183 bin, Emekli Sandigi kapsaminda da 86 kisiye yaslilik ayligi baglandi. Yaslilik ayligi baglanan toplam kisi sayisi 2 milyon 193 bin 791 oldu. Açiklanan istatistikleri Ihlas Haber Ajansi’na degerlendiren Sosyal Güvenlik Basuzmani Isa Karakas, en az memur kesiminin emekli oldugunu açikladi.



“2 milyon 193 bin emeklinin yaklasik 1 milyon 800 bini EYT’li”

EYT düzenlemesiyle 2023 yili sonu itibariyle 2 milyon yüz 193 bin kisinin emekli oldugunu belirten Karakas, “Fakat 2 milyon yüz 193 bin kisinin tamami EYT’li degil. Çünkü SGK’nin istatistiklerine baktigimiz zaman önceki yillara genel olarak 380 binle 440 bin arasi zaten emekli çikmasi söz konusu. Dolayisiyla bu ortalama rakam 440 bin civari dedigimiz taktirde 2023 yilinda emekli olanlarin sayisi da 2 milyon 193 bin olduguna göre bu durumda 1 milyon 750 binle 1 milyon 800 bin arasi EYT’li 2023 yilinda emekli oldu” seklinde konustu.

“2 milyon yüz 193 bin emeklinin 1 milyon 925 bin SSK’li”

EYT düzenlemesiyle emekli olanlarin çogunun SSK’li oldugunu ifade eden Karakas, “SGK verilerine göre 1 milyon 925 bin SSK’li emekli var. Bu oran Bag-Kur’da 182 bin civarinda oldugu görülmekte. Memurlarda ise 86 bin civarinda emekli var. Bu rakamlara baktigimiz zaman EYT’den en çok faydalanan kesimin özellikle SSK’lilarin, islerinin oldugunu söyleyebiliriz. Bag-Kur’lar neden emekli olmadiklarina baktigimiz zaman, prim borçlarindan Emekli olamadiklarini söyleyebiliriz. Her ne kadar çok cazip sartlarla prim yapilandirmasi yapmis olsa bile özellikle esnaf kesimi borçlarinin ödeyemediginden dolayi emekli olamadi” diye konustu.

Karakas, Bag-Kur SSK prim esitlemesi ile 9000 bin olan Bag-Kur prim gün sayisinin 7200 güne indirilmesiyle Bag-Kur’lu emekli sayisinin artacagini da sözlerine ekledi.

“EYT’den en az yararlanan memurlar”

EYT düzenlemesinde en az yararlanan kesimin memurlarin oldugunu dile getiren Karakas, “Neredeyse EYT’den emekli olan memur sayisi yok gibi. 2 milyon 193 bin olan toplam emeklilerin içerisinden memur emeklisi olan 86 bin kisiye baktigimizda son derece az oldugunu görüyoruz. Çünkü memurlar ikramiyelerine çok büyük bir etki yaptigindan, 3600 ek göstergeyi beklemelerinden, seyyanen zammin emekli maaslarina yansimamasi ve hem çalisirken aldiklari maasla emekli olduktan sonra aldiklari maas arasinda bir uçurumun olmasi nedeniyle emekli olmaya sicak bakmiyorlar” ifadelerine yer verdi.

“1 milyondan fazla EYT’li daha emekli olabilir”

Karakas, 2025 ocak ayina kadar 1 milyondan fazla EYT’linin daha emekli olabilecegine vurgu yapti. Karakas, “Bunun da nedeni SSK’li EYT’liler 25 yillik sigortalilik süresini beklediklerinden dolayi emekli olamamislardi. 25 yillik sigortalilik süresinin dolacak olmasi ve ayrica memurlara 3600 ek göstergenin verilmesi ile matrah bazinda düzeltmeler olmasi bunu baslica nedenleri arasinda. Yine Bag-Kur prim indirimi yani pirim gününün 9000 binden 7200 güne düsmesi halinde 1 milyona yakin Bag-Kur’lu esnafin faydalanmasi göz önünde bulunduruldugu zaman bu rakam 1 milyonun çok üzerinde olacagi söylenebilir” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA