Türk Dogal Tas Ihracatçilari Çin'den Basariyla Döndü

Dünya dogal tas sektörünün en büyük bulusma noktasi Çin’in Xiamen sehrinde düzenlenen 24. Xiamen Dogal Tas ve Teknolojileri Fuari 16-19 Mart 2024 tarihlerinde gerçeklestirildi. 120’den fazla ülkeden ve bölgeden yabanci alicilar is baglantilari kurmak için Xiamen’e akin etti.

Türk Dogal Tas Ihracatçilari Çin'den Basariyla Döndü
Ege Maden Ihracatçilari Birligi’nin Türkiye Milli Katilim Organizasyonu’nu yaptigi Xiamen Dogal Tas ve Teknolojileri Fuari’nda Türkiye, 87 firmayla yer alarak uluslararasi katilimda dünya lideri konumundaydi. Ege Maden Ihracatçilari Birligi Baskani Ibrahim Alimoglu, “Bu sene en büyük ihraç pazarimiz Çin’de düzenlenen Xiamen Dogal Tas ve Teknolojileri Fuari’na 87 firmayla basarili bir katilim gerçeklestirdik. Türkiye her Xiamen Fuarinda oldugu gibi bu sene de 87 firma ile en yüksek katilimci sayisina sahipti. Italya, Brezilya, Misir, Portekiz, Iran, Pakistan, Yunanistan, Hindistan, Vietnam gibi dünya çapindan 2 binden fazla katilimci fuarda bir aradaydi. Fuar 4 günlük etkinlik süresince 151 bin 845 ziyaretçi çekti. Ege Maden Ihracatçilari Birligimizin Avrupa Birligi Projesinin dijital çiktisi olan VR Gözlüklü Is Sagligi ve Güvenligi Egitim Simülasyonunun tanitimi da Çince olarak gerçeklestirildi” dedi.

Ege Maden Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ibrahim Altinpinar, “Fuarda Hindistan, Rusya, Avustralya, Güney Kore, Tayland, ABD, Malezya, Türkiye, Vietnam, Çin ve yurtdisi ülkelerden alicilar, tasarimcilar, dernek delegasyonlari ve tüketiciler tarafindan da büyük ilgi vardi. 2022 yilinda Çin’e dogal tas ihracatinda 419 milyon dolar, 2023 yilinda Çin’e 432 milyon dolara ulastik. Türk dogal tas sektörü olarak uzun vadede Çin’e 1 milyar dolar ihracat yapmayi hedefliyoruz. Bu hedefe Xiamen Fuari ile bir adim daha yaklastik” diye konustu.

Çin’in Xiamen sehrinde 16-19 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenen 24. Xiamen Dogal Tas ve Teknolojileri Fuari’nda Ege Maden Ihracatçilari Birligi Milli Katilim Organizasyonuyla 56 firma yer alirken, bireysel katilan Türk firmasi sayisi 31 oldu.

Türkiye’nin dogal tas ihracati 2024 yilinin ocak-subat döneminde yüzde 2’lik artisla 269 milyon dolardan 274 milyon dolara ulasti. Amerika Birlesik Devletleri 64 milyon dolarlik tutarla dogal tas ihracatinda tekrar zirveye çikarken, Çin Halk Cumhuriyeti’ne olan dogal tas ihracati yüzde 5’lik artisla 51,5 milyon dolara çikti. Türkiye’nin dogal tas ihracatinda üçüncü Pazar ise; 19,5 milyon dolarlik ihracatla Suudi Arabistan oldu. Bu ülkeleri 17,5 milyar dolarlik ihracatla Irak, 14,6 milyon dolarla Fransa, 11,5 milyon dolarla Israil, 10,5 milyon dolarla Birlesik Arap Emirlikleri, 10 milyon dolarla Avustralya, 9 milyon dolarla Hindistan ve 6 milyon dolarla Almanya takip etti. Türkiye’nin dogal tas ihracat ettigi ülke sayisi 144 oldu.
Kaynak: İHA