Tunceli'de, Iki Kale Yerlesimi Ve Iki Açik Hava Tapinak Kesfedildi

Tunceli bölgesinde yeni kesfedilen iki kale yerlesimi ve yeni iki açik hava tapinak, hakemli dergide yayimlandi.

Tunceli'de, Iki Kale Yerlesimi Ve Iki Açik Hava Tapinak Kesfedildi
Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Serkan Erdogan ile Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Dr. Ögr. Üyesi Düzgün Çakirca tarafindan Tunceli’de yapilan yüzey arastirmasinda kesfedilen iki kale yerlesimi ve yeni iki açik hava tapinak, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisinin 61. sayisinda yayimlandi.

Son yayimlanan arastirmalarinin, biri günümüz Tunceli il sinirlarinin en dogusunda digerinin ise bu sinirlarin neredeyse en batisinda yer alan ve ortak bir anlayisin ürünü olan iki açik hava tapinim alanini konu edindigini kaydeden Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Serkan Erdogan, “Biri Hozat-Çemisgezek -Ovacik üçgeninde yer alan Masumu-Pak kalesi ile digeri Nazimiye’nin dogusundaki Peri Çayi kiyisinda yer alan Asagi Harik (Doluca) adlarindaki iki kale yerlesimi, simdiye dek bilmedigimiz yeni bir tapinak tipine ev sahipligi yapiyor. Kanimizca Urartu’nun bölgeye egemen oldugu M.Ö. 7. yüzyil öncesi bir dönemde (M.Ö. 9.-8. yüzyil) insa edilmis olmasi gereken söz konusu tapinaklar, oluklara sahip kayaya oyulu sunaklar seklinde kendini gösteriyor. Yerel özellikler tasidigi asikar olan bu tapinaklarin yerel tanrilara/kültlere yönelik için mi yoksa bir dönemin bilinen büyük tanrilarina tapinim için mi yapildigi sorusu zihinlerimizi kurcalamaya devam ediyor. Günümüz kale mezrasi yerlesiminde yer alan Asagi Harik kalesi ve Tapinagi "Moro Sur (Kirmizi Yilan) denilen bir kutsal mekan adiyla da biliniyor ve sifa bulmak isteyenlerin "Ya Moro Sur, Tu esta) (Sen varsin Moro Sur)" seslenisiyle kutsalligini halen devam ettiriyor” dedi.

Yilan motifinin cografyada olumlanan bir motif olduguna vurgu yapan Doç. Dr. Erdogan, Moresur söylencesinin orijinal ve otantik bir yapisi oldugunu ve kutsal mekan olarak bu alanin geçmisinin çok eskilere dayandigini ifade etti.

Kaynak: İHA