'Kirsal Topluluklar Tarimla Birlesiyor' Projesinin Kapanisi Diyarbakir'da Yapildi

Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) ile Tarim ve Orman Bakanliginin isbirligi ve Japonya Hükümeti’nin finansmani altinda yürütülen "Kirsal Topluluklar Tarimla Birlesiyor" projesinin kapanis etkinligi ve "Üretici Kadinlar Fotograf Yarismasi" ödül töreni düzenlendi.

'Kirsal Topluluklar Tarimla Birlesiyor' Projesinin Kapanisi Diyarbakir'da Yapildi
Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi’na ait Diyarbakir Gastro Inovasyon Merkez binasindaki törene, Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mehmet Kaya, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakir Ticaret Borsasi Baskani Engin Yesil, FAO Türkiye Temsilci Yardimcisi Dr. Aysegül Selisik, Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Genel Müdürlügü’nden Genel Müdür Vekili Ferhat Çolak, STK temsilcileri, Japonya Büyükelçiligi 2. Katibi is insanlari katildi.

Programin açilis konusmasini yapan Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mehmet Kaya, Dünya Gida ve Tarim Örgütü Türkiye Temsilciligi tarafindan Tarim ve Orman Bakanligi isbirliginde Japonya Hükümeti destegi ile yürütülen proje çerçevesinde Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi’nin Gastro Inovasyon Merkezi bünyesinde kadin kooperatifi kurulusu ve kirsaldaki diger kadin kooperatifleri ile isbirligi desteklendigini hatirlatti.

Proje destegi ile Gastro Inovasyon Merkezi bünyesinde Key Ma Kadin Kooperatifinin kurularak, faaliyetlerine basladigina deginen Kaya, “Kooperatif diger kadin kooperatifleri ile de bir araya gelerek yöresel gida üretiminde bir kapasite olusturacak ve Gastro Inovasyon Merkezi’nde kadinlarin ürettigi ürünleri satisa sunacak ve ikram edecek. Bugün ayrica tarim ve gida sektöründe kadinlarin üretimini belgeleyen bir fotograf yarismasi da düzenlenecek. Kadinlarin özellikle yöresel ürünler ve lezzetlerin üretiminde üretime katilabileceklerini ve kooperatiflerin bunun önemli bir araç oldugunu düsünüyoruz” dedi.

Kaya, kadin kooperatifleri ile isbirligi sagladiklarina deginerek, sunlari söyledi:

“Key Ma kadin kooperatifini FAO destegi ile yeni kurduk. Bünyesinde yerelden 5 kooperatifimizin temsilcileri de yer aliyor. Mutfakta çalisan kadinlarimiz ile birlikte yaklasik 20 kisilik bir ekip olusturulmus durumda. Lice Kadin Kooperatifi, Simel Kadin Kooperatifi, Amida Kadin Kooperatifi, Çermik Kadin Kooperatifi, Sur Kadin Kooperatifi, Tohum Kadin Kooperatifi ve Nefel Kadin Kooperatifi simdilik beraber çalismaya basladigimiz kooperatifler. Bugün aramizda baska kadin kooperatiflerimiz de var. Bu merkez bünyesinde satin aldigimiz, isledigimiz ve sundugumuz ürünlerin tamaminda önceligi kadin kooperatiflerine vermek istiyoruz. Keyma Kadin Kooperatifini de bir çati kooperatif olarak konumlandiriyoruz. Hem merkezin isletilmesi hem de kadin kooperatiflerinin ürünlerinin pazarlama sürecine katki vermesini planliyoruz. Çerçi Yöresel Ürün Satis Noktamiz var. Simdi tarimsal üretim sezonu basliyor. Kadin kooperatiflerimiz de hazirliklarina baslayacaklar. Bizler de bünyemizdeki satis noktasinda 30 farkli ürüne yer vermek için çalismalara baslayacagiz. Yöresel ürünlerden daha inovatif ürünler yapilmasina odaklanacagiz. Örnegin Lice domatesimiz, Çermik biberimiz var. Bunlardan soslar yapilabilir mi? Burada ikram ederiz ve satisa sunariz.”

Ticaret Borsasi Baskani Engin Yesil ise, dünyadaki gida ve tarimla ilgili çalismalari organize edip gelistirerek gida güvenligini saglamayi amaçlayan kisaca FAO yani Dünya Gida Örgütünün Türkiye Temsilciligi tarafindan teknik destek verilerek yürütülen programin kapanis etkinligi için bir arada olduklarini ifade ederek, "Japonya Hükümeti destegi ile bu kapsamda yürütülen proje kapsaminda ilimizde Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odamizin Gastro Inovasyon Merkezi bünyesinde en somut ifade ile Yöresel ürün lezzetlerinin gelistirilmesi ve satis noktalarinin olusturulmasi amaciyla Key Ma Kadin Kooperatifi kurulmus ve faaliyetlerine baslamistir” diye konustu.

FAO Türkiye Temsilci Yardimcisi Dr. Aysegül Selisik da, projenin çerçevesi ve önemine dair degerlendirmelerde bulundu. Proje çerçevesinde yürütülen faaliyetlerin kirsal alanlardaki yasam kalitesinin iyilestirilmesinde kritik bir rol oynadigina isaret eden Selisik, "Egitimlerimiz sayesinde katilimcilar, tarimsal üretimde verimliliklerini artirma ve yeni is olanaklari bulma konusunda önemli adimlar atti. ’Üretici Kadinlar Fotograf Yarismasi’ da kadinlarin tarim sektöründeki önemli rollerini ön plana çikararak, bu alandaki ilham verici basari hikayelerini belgeledi. "Üretici Kadinlar Fotograf Yarismasi", kadinlarin tarimsal üretim süreçlerindeki kritik rollerine odaklanarak, bu alandaki deneyimleri görsel olarak anlatmayi amaçladi. Yarismada seçilen eserler, etkinlikte sergilendi ve tarimsal yasamin çesitli yönlerini basariyla yansitti” dedi.

Kaynak: İHA