IBB'nin Spor Kompleksin Bogularak Ölen 17 Yasindaki Emirhan'in Ablasindan Açiklama

Istanbul Büyüksehir Belediyesine bagli Bayrampasa Hidayet Türkoglu Spor Kompleksi’nde hayatini kaybeden Emirhan Erdönmez’in ablasi Aysen Erdönmez, yaptigi paylasimda, "Tesiste cankurtaran degil, lisansi bitmis bir egitmen var. Bir bogulma halinde bu kisilerden medet ummasi bekleniyor. Orada yönetmelik geregi bulunmasi gereken ekipmanlari ve saglik görevlileri saymiyorum bile. Biri bogulma tehlikesi geçirirse kendi imkanlariyla çikmasi bekleniyor tesis tarafindan. Sorumlulara gelince tesis müdürü, müdür yardimcisi, yöneticisi her kimse, kimse bu sorumlulugun altina imza atmiyor” dedi.

Lise 3. sinif ögrencisi 17 yasindaki Emirhan Erdönmez, Istanbul Büyüksehir Belediyesine bagli Bayrampasa Hidayet Türkoglu Spor Kompleksi’nde 4 Temmuz 2023 tarihinde girdigi yüzme havuzunda bogularak hayatini kaybetmisti. Emirhan Erdönmez ablasi Aysen Erdönmez, sosyal medya hesabi üzerinden açiklama yapti. Erdönmez paylasiminda, "Seni her gün çok, daha çok özlüyorum. Bugün yoklugunun 263’üncü günü. Bu fotograftaki benim kardesim, Emirhan. Hayata heyecanla bagli, sporcu, basarili bir çocuktu. Ihmaller sonucu kardesim bizden koparildiginda henüz 17 yasinda, Pertevniyal Lisesi 3. sinifta okuyan hayatinin baharinda, hayalleri, hedefleri olan biriydi. 4 Temmuz 2023 günü bir arkadasi ile birlikte gitmis oldugu Istanbul Büyüksehir Belediyesi’ne bagli Bayrampasa Hidayet Türkoglu Spor Kompleksi’nde bulunan ve derinligi 4,35 m olan yönetmelik geregi de sadece profesyonel yüzücülerin kullanimina açik olmasi gereken Olimpik Atlama Havuzunda ihmaller zinciri sonucunda bogularak, 3 gün süren yasam mücadelesinin ardindan gencecik yasta hayata veda etti” dedi.

Kimsenin sorumluluk almadigini belirten Erdönmez, "Birkaç gün önce çikan bilirkisi raporunda da belirtildigi gibi, kardesim Emirhan 18 yasindan küçük olmasindan dolayi ailesinin muvafakati alinmasi gerektigi halde muvafakati alinmadan usulsüz olarak spor kompleksine kaydi yapilmamis olsaydi. Yönetmelik geregi sadece profesyonel sporcularin kullanimina açik olmasi gereken ve derinligi 4,35 m olan bu havuz yüzmeye gelen diger vatandaslarin kullanimina kapali veya en azindan bir uyari levhasi olsaydi. Bu ve benzeri muhtemel olaylara müdahale etmek üzere spor kompleksinde daha önce görevlendirilmis olan saglik ekibi ve ambulansin buradaki görevine olaydan önce son verilmemis olsaydi. Biri Olimpik Atlama Havuzu olmak üzere yan yan bulunan 2 adet havuzda, sadece 1 egitmen degil, yine yönetmelik geregi ‘derinlik fark etmeksizin asgari her bir havuz için ayri bir cankurtaran bulundurulur’ seklindeki talimata aykiri hareket edilmeyerek gerekli teçhizata sahip her bir havuz için ayri ayri birer cankurtaran görevlendirilmis olsaydi. Bogulma olayinda kardesimin suyun dibinde nefessiz, hareketsiz tam olarak ne kadar kaldigini bilen yok, suyun dibinde sirt üstü yattiginin fark edilmesiyle kurtarmasi için haber verilen ve olay sonrasi ‘cankurtaran’ olmadigi halde bu görevi yerine getirmek üzere görevlendirildigi anlasilan görevlinin de diger havuzun en uzak noktasinda degil, yerinde (gözetleme kulesinde) daha duyarli görevini yapiyor ve bogulma olayini ilk aninda fark ederek müdahalesini daha erken yapmis olsaydi” diye konustu.



"Giden bir can ve kardesimin cani”

Erdönmez, paylasima su sözlerle devam etti:

"Ambulans gelene kadar geçen yaklasik 20 dakika süre içerisinde yapilan ilk müdahale esnasinda, yüzmeye gelen diger vatandaslardan ‘aranizda doktor var mi’ diye sorularak medet umulmadan, ilk yardim kursunu almis, gerekli teçhizata sahip uzman kisiler tarafindan müdahalesi yapilmis olsaydi. Olay sonrasi çagrilan ambulans 20 dakika sonra degil de daha erken süre içerisinde gelmis olsaydi, zira Emirhan’in kaldirildigi hastane tesise sadece 600 metre, yürüyerek götürülse bile daha hizli müdahale edilirdi, su an aramizda olabilirdi. Sözün özü, tesiste cankurtaran degil, lisansi bitmis bir egitmen var ve orada bulunan yüzücülerden olasi bir bogulma halinde bu kisilerden medet ummasi bekleniyor. Orada yönetmelik geregi bulunmasi gereken ekipmanlari ve saglik görevlileri saymiyorum bile. Yani biri bogulma tehlikesi geçirirse kendi imkanlariyla çikmasi bekleniyor tesis tarafindan. Sorumlulara gelince tesis müdürü, müdür yardimcisi, yöneticisi her kimse, kimse bu sorumlulugun altina imza atmiyor, istifa edenler isten çikarilanlar. Herkes bir sekilde kurtulma derdinde. Ama giden bir can ve kardesimin cani. Sonuç ne olursa olsun hiçbir sey kardesimi geri getiremez, bunun farkindayim. Ama insan bu sekilde yasayamiyor. Bu olayin bir daha baska aileler için yasanmayacaginin garantisini verebilecek misiniz? Bizler aile olarak bu büyük aciyi yasadik yasamaya da devam edecegiz ve seni hiçbir zaman unutmayacagiz canim kardesim.”
Kaynak: İHA