Türkiye'nin Ilk, Avrupa'nin En Büyük Bonsai Müzesi Yalova'da Açildi

Yalova’da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in destekleriyle Il Özel Idaresi tarafindan Türkiye’nin ilk Avrupa’nin da en büyük bonsai müzesi düzenlenen törenle açildi.

Türkiye'nin Ilk, Avrupa'nin En Büyük Bonsai Müzesi Yalova'da Açildi
Yalova merkeze bagli Kadiköy beldesinde yapimi tamamlanan Yalova Bonsai Müzesi’nin açilisi gerçeklestirildi.

Türkiye- Japonya diplomatik iliskilerinin 100. yildönümü çerçevesinde düzenlenen törende konusan Vali Hülya Kaya Yalova’ya yakisan çok güzel bir projeye imza atildigini belirterek, “Atatürk’ün Termal’de olusturmus oldugu arboretum, rahmetli Hayrettin Karaca’nin kurmus oldugu arboretum ve bu üçüncüsü de burasi. Bonsai Müzesi ile aslinda Yalova bu alandaki farkindaligini bir üs noktaya tasidi. Gerçekten çok vizyoner bir projeydi. Yalova’ya çok yakisti” dedi.

Kaya, AK Parti Yalova Milletvekili Büyükgümüs’e Cumhurbaskani Recep Tayip Erdogan’a projeyi ileterek destek aldigindan dolayi tesekkür etti.

Japonya Istanbul Baskonsolosu Kenichi Kasahara ise Japonya ile Yalova arasinda derin bir iliski oldugunu belirterek, “Bunun nedenlerinden biri Tonami ve Yalova arasindaki kardes sehir anlasmasidir. Her iki sehirde yaygin bir sekilde çiçekler üretiliyor ve Tonami de Türkiye’nin önemli çiçegi olan laleyi çok sayida üretiyor. Bu yüzden 1989 yilinda iki sehir arasinda kardes sehir anlasmasi imzalanmistir. Bazi bonsailerden yüzlerce yil yasayanlar vardir. Bonsai müzesinin açilmasiyla gelecekte çok sayida Japon turistlerin müzeyi ziyaret edecegini ve sanat eserlerinin tadini çikaracagini anliyorum” dedi.

AK Parti Yalova milletvekili Ahmet Büyükgümüs de Yalova’nin süs bitkisi üretiminde lider sehirlerden biri oldugunu hatirlatti. Bonsai müzesiyle bu alandaki yetkinligin yeni bir boyut kazandigina vurgu yapan Büyükgümüs, “Elbette burasi Türkiye ve Japonya arasinda bir dostluk nisanesi olacak. Bu manada turizm açisindan bir çekim merkezi olacak ama ayni zamanda bu sanatin sehrimizde egitimleri de yapilacak. Burada hayata geçirdigimiz sadece bir müze degil. ayni zamanda bu sanati belki tüm Avrupa’ya tanitacak çalismalarin yapildigi bir merkez olacak” ifadesini kullandi.

Il Genel Meclisi Baskani Hasan Soygüzel, Yalova için hayalini gerçeklestirdigi bir projeyi hayata geçirmekten dolayi mutlulugunu ifade ederek, “Bugün Türkiye’nin ilk, Avrupa’nin en büyük ve koleksiyon bakimindan da son derece seçkin ve zengin bir koleksiyona sahip olan Yalova Bonsai Müzesi’ni açiyoruz. Müzesinin olusmasinda basindan bu yana büyük emek sarf eden iki degerli bonsai sanatçisi, sehrimizin yetistirdigi iki degerli usta Hasan Simsek ve Osman Çaliskan arkadaslarima da çok tesekkür etmek istiyorum. Çünkü bu müze onlarin çabalariyla ortaya çikti. Müzenin koleksiyonunun önemli bir bölümünü de onlar sagladilar” ifadesini kullandi.

Konusmalarin ardindan açilis kurdelesi kesildi ve ardinda katilimcilar müzeyi gezdi. Törene Yalova Belediye Baskani Mustafa Tutuk, AK Parti Il Baskani Umut Güçlü, kurum müdürleri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA