Kastamonu Üniversitesi'nin Hedefe Yönelik Kanser Tedavisi Alanlari Arastirmasina Destek

Kastamonu Üniversitesi’nin Hedefe Yönelik Kanser Tedavisi Alanlari Arastirmasina TÜBITAK 1002-A çerçevesinde destek saglandi.

Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Ögretim Üyesi Dilsad Özerkan yürütücülügünde, Erciyes Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ishak Afsin Kariper ve Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ferdane Danisman Kalindemirtas’in arastirmaci olarak yer aldigi, "Nanorobot Öncüsü Kurkumin Yüklü Jelatin Nanopartiküllerin Insan Kolon Kanseri ve Endotel Hücre Ko-Kültür Modeli Olusturarak Invazyon/Migrasyon ve Proliferasyon Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi" baslikli proje, TÜBITAK 1002-A Hizli Destek Modülü çerçevesi tarafindan desteklenmeye layik görüldü.

Gelecekteki klinik etkileri büyük olan arastirma yöntemleri, mevcut kanser tedavilerini destekleyen ve kanser tedavisinde sinerjik bir etki olusturabilen biyomedikal mikro/nanorobotlarin gelistirilmesini içerecek.

Bu arastirma, jelatin bazli nanorobotlarin kurkumin yüklenmesini ve IR isinlarinin uygulanmasiyla jelatinin belirli bir sicakliga ulasarak kurkuminin kolon kanseri ve endotel hücreleriyle olusturulan ko-kültür modelinde hedef bölgeye salinmasini saglayacak. Ayrica, kolon kanserinin gerilemesini morfolojik olarak degerlendirmek için proliferasyon-invazyon ve migrasyon deneyleri yapilacak, apoptozis tespiti ve mitokondriyal disfonksiyon mekanizmasinin anlasilmasi için immünfloresan boyamalar kullanilacak.

Proje sonuçlarinin, hedefe yönelik kanser tedavisi alanlarinda önemli katkilar yapmasi bekleniyor.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu projede ve çalismada yer alan akademisyenleri tebrik ederek, destekleri için Yüksekögretim Kurulu Baskani Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine sükranlarini sundu. Ayrica Rektör Topal, proje çalismalarinda kurumlarini tesvik eden yaklasimlarindan dolayi TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal’a da tesekkür etti.

Rektör Topal, Kastamonu Üniversitesi olarak proje yürütücüsü Dr. Ögretim Üyesi Dilsad Özerkan ve projede yer alan arastirmacilari tebrik ederek, çalismalarinda basarilarinin devamini diledi.
Kaynak: İHA