Bölgenin Yükselen Yildizi Açiklamasi Munzur Üniversitesi

Yaklasik 16 yil önce kurulan Munzur Üniversitesi, bin civarindaki akademik ve idari personel, 10 bine yaklasan ögrenci sayisi ile bölgenin yükselen üniversitelerinden biri haline geldi. Üniversitede, ögrenciler aldiklari egitim yani sira bölümlerine iliskin haftada bir sayfa yazarak egitimci-yazar olarak da yetisiyor.

Bölgenin Yükselen Yildizi Açiklamasi Munzur Üniversitesi
Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, üniversitenin genç bir üniversite oldugunu söyledi.

Üniversitelerinin konu bazli bölgesel kalkinma odakli ihtisas üniversitesi oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Peker, ’’Bizim burada 498 akademik bir o kadar da idari personelimiz var. Toplamda bin kisiyle hizmet sunulan ve 9 bin 200 ögrencisi olan bir üniversiteyiz. Çok güzel bir kampüsümüz var. Bu modüler sekilde yapilmis su anda altyapisi büyük ölçüde tamamlanmis ve bölgenin sorunlarinin çözümüyle birlikte sosyal yapida ciddi, hizli bir sekilde ilerleme firsati olabilecek bir duruma gelmistir” dedi.



Idari ve güvenlik personeline yüksek lisans ve doktora firsati

Idari personelde güvenlik elemani sayisinin fazla oldugunu aktaran Rektör Prof. Dr. Kenan Peker, “Bunlarin belki zamanla kendi pozisyonlarini degistirmeleri için kendilerine üniversite okuma, yüksek lisans, doktora yapma firsatlarini sunuyoruz. Herkesin egitime önemi verdigi bir Tunceli’deyiz. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Yani sehirdeki herkesin en önemli konusu egitim ve kampüs içinde insanlarin da ugrastigi konu ayni” diye konustu.

Sadece kampüstü iyi bir egitimin yetmedigine vurgu yapan Prof. Dr. Kenan Peker, “Sehrin bir egitim kültürünün oturmus olmasi önemli. Munzur Üniversitesinin bulundugu Tunceli ilimiz bu açidan gerçekten kültür seviyesi yüksek, egitim seviyesi yüksek, egitime önem veren insanlardan olusuyor. Yine bir bilimsel çalisma yapilacagi zaman, bilimsel kariyer düsünüldügü zaman en önemli unsurlardan biri tarih ve tabiat okumalaridir. Tarih, literatürde yer aliyor ama tabiat okumalarini yapmaya çalistiginizda yine Tunceli büyük bir farklilik arz ediyor. bozulmamis tabiatiyla, faunasiyla, florasiyla büyük bir tabiat söz konusu. Tüm mesele tarih arti tabiat okumalariyla teknoloji liderligi yapabilmek olmalidir. Teknoloji liderligini hangi alanda yapabilirsiniz? Bizim bölgesel kalkinma odakli misyon farklilasmasi ve ihtisaslasarak mükemmeliyet merkezi olma seklinde bir ihtisasimiz var. Bu da stratejik ham maddeler ve ileri teknoloji uygulamalari seklinde. Biz bunu da yöremizin özelliklerini dikkate alarak turizm sektörüne biraz daha agirlik vermeye basladik. Turizm fakültesi basvurumuz YÖK’te. Öyle ümit ediyorum ki kabul edilir. Binamiz hazir. Hoca sayisi yeterli. Disaridan fazla hoca, akademik kadro talebimiz de olmayacaktir. Yine daha yeni uygulamaya koydugumuz turizm uygulama otelimiz de mevcut. Onun tefrisatini tamamlamaya çalisiyoruz” seklinde konustu.



Egitimci-yazar yetisiyor

Üniversitede kariyer yapacak, okuyacak gençleri öncelikli egitimci-yazar olmaya tesvik ettiklerini kaydeden Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, “Su anda Munzur Üniversitesi’ni diger üniversitelerden farkli önem verdigi konulardan biri biz burada egitimci-yazar kismina önem verdik göreve geldigimiz 8 ay öncesinden. Gençler, dinledigi derslerde, kendi alaninda hosuna giden derste haftada bir sayfa yaziyor. Okuryazar dedigimiz seviyeye geliyor, alanin veya egitimci-yazar dedigimiz seviyeye geliyor. Kampüsün içerisinde bu ögrencilerimizin yazdiklarini fakültelere, meslek yüksekokullari koridorlara asiyor ve orada herkes gidip rahatlikla okuyabiliyor. Bilim yolu seklinde koridor olusturmus durumda bazi fakültelerimiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA