Adiyaman Üniversitesi'nden Enerjide Dijitallesmeye Önemli Katki

Adiyaman Üniversitesi, bölgesel enerji geçisi için dijital dönüsüm potansiyelinin açiga çikarilmasini amaçlayan ERA-NET Enerji Sistemleri ve Aglarinin Dijitallesmesi projesi ile enerjide dijitallesmeye önemli katki sunmaya hazirlaniyor.

Adiyaman Üniversitesi'nden Enerjide Dijitallesmeye Önemli Katki
Proje ile yerel ve bölgesel düzeyde enerji sistemlerinin optimize edilmesi ve bu sistemlerin güvenli/esnek bir Avrupa enerji sistemine baglanabilmesi için yeni teknolojik seçeneklerin ve is süreçlerinin gelistirilmesine yönelik faaliyetlerin desteklenmesi hedefleniyor.

Proje ekibinde yer alan Adiyaman Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisligi Bölümünden Dr. Ögr. Üyesi Saadin Oyucu, enerjide dijitallesme projesi çerçevesinde, bölgesel enerji geçisi için dijital dönüsüm potansiyelinin açiga çikarilmasini amaçladiklarini söyledi.



Dr. Ögr. Üyesi Saadin Oyucu, “Ufuk 2020 Programi kapsaminda desteklenen ve ortak girisimlerden olan ERA-NET Enerji Sistemleri ve Aglarinin Dijitallesmesi (ERA-Net Digitalisation of Energy Systems and Networks-EnerDigit) projesi kapsaminda, yerel ve bölgesel düzeyde enerji sistemlerinin optimize edilmesi ve bu sistemlerin güvenli/esnek bir Avrupa enerji sistemine baglanabilmesi için yeni teknolojik seçeneklerin ve is süreçlerinin gelistirilmesine yönelik faaliyetlerin desteklenmesi hedeflenmektedir. Böylelikle, bölgesel enerji geçisi için dijital dönüsüm potansiyelinin açiga çikarilmasi amaçlanmaktadir.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCU), Gediz EDAS ve EnergyHUB partnerliginde, Adiyaman Üniversitesinin katkilari ile kabulü alinan GridCloud projemiz 1 Nisan 2024 tarihi itibariyle baslayacaktir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenleri Prof. Dr. Oguz Kaynar, Doç Dr. Ahmet Aksöz, Dr. Ögr. Üyesi Derya Betül Ünsal Çelimli ve Dr. Ögr. Üyesi Emre Ünsal ile Ögr. Gör. Mustafa Yilmaz hocalarimiz proje ekibinde yer almaktadir.

Avrupa Dagitim Sistemi Operatörlerine yönelik hazirlanan GridCloud projesi, yenilikçi dijital çözümlerle karbon ayak izini azaltmayi amaçlamaktadir. Avrupa’nin enerji dönüsümünde karsilastigi zorluklara karsi konumlandirilan GridCloud, yapay zeka ve veri analitigini entegre ederek sebeke yönetimini optimize etmeyi planlamaktadir.

Çok yönlü strateji ile hazirlanan projemiz sunlari kapsamaktadir: sorunsuz bir yesil enerji geçisi için paydas is birligini tesvik etmek; sistem bilgilerinin dijitallestirilmesi ve gerçek zamanli karar verme için "Dijital Süreç Ikizleri" gelistirmek ve üstün sistem performansi için IoT uyumlulugunu saglarken dijital ikiz olusturmayi otomatiklestirme sürecinden olusmaktadir. Avusturya dan AIT Austrian Institute of Technology, Energie Kompass ve Netz Burgenland, Almanya dan TU Dortmund University, Stadtwerke Wunsiedel, Hochschule Bonn-Rhein Sieg ve Ef.Ruhr GmbH ve Türkiye’den SCU, Gediz EDAS ve EnergyHUB olusan konsorsiyum ülkelere özgü hedeflerle sürdürülebilir, verimli ve güvenilir bir enerji dagitim ortami amaçlamaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA