ABD Disisleri Bakani Blinken Ve Arap Disisleri Bakanlari 'Gazze' Konulu Toplantida Bir Araya Geldi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Misir’in baskenti Kahire’de Misir, Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün disisleri bakanlari, Birlesik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Uluslararasi Isbirligi Bakani ve Filistin Kurtulus Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri ile "Gazze" konulu toplantida bir araya geldi.

ABD Disisleri Bakani Blinken Ve Arap Disisleri Bakanlari 'Gazze' Konulu Toplantida Bir Araya Geldi
ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, 7 Ekim’den bu yana 6’nci kez düzenledigi Orta Dogu turu kapsaminda geldigi Misir’da Arap Disisleri Bakanlari Gazze konulu toplantida bir araya geldi. Toplantiya, Misir Disisleri Bakani Sameh Shoukry, Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faisal bin Farhan, Katar Disisleri Bakani Muhammed bin Abdurrahman Al Thani, Ürdün Disisleri Bakani Ayman Safadi, Birlesik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Uluslararasi Isbirligi Bakani Rim el-Hasimi’nin yani sira Filistin Kurtulus Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin es-Seyh katildi.

Toplantida, Gazze Seridi’nde ateskes, insani yardimlarin sevkiyatinin önündeki engeller, Filistin-Israil ihtilafinda iki devletli çözüm çabalari ve Gazze Seridi’nde açlik krizi ele alindi.

“Insanlarin çektigi acilari daha da arttirmaya gerek yok"

Toplantinin ardindan Blinken ve Shoukry, ortak basin toplantisi düzenledi.

Shoukry, toplantida Israil’in Refah’ta planladigi askeri harekatin da ele alindigini belirterek, "Tüm bu konularda koordinasyon saglama konusunda mutabik kaldik. Insanlarin çektigi acilari daha da arttirmaya gerek yok" dedi.



“Refah’a yönelik bir kara operasyonunun hata olacagi konusunda çok net olduk”

Israil’in Refah’a planladigi operasyonu "gereksiz" olarak nitelendiren Blinken, "Refah’a yönelik bir kara operasyonunun hata olacagi ve bunu destekleyemeyecegimiz konusunda çok net olduk. Orada yerinden edilmis insanlarin gidecek hiçbir yeri yok ve herhangi bir saldiri insani bir felakete yol açacaktir" dedi.

Katar’da Hamas ve Israil arasinda devam eden ateskes müzakerelerine deginen Blinken, “Bosluklar daraliyor" ifadelerini kullanarak, ABD’nin bir anlasmaya varilmasi için baski yapmaya devam ettigini aktardi. Blinken, bir ateskes anlasmasinin hala zor oldugunu ancak bunun hala mümkün olduguna inandigini açikladi.

Israil ile Suudi Arabistan arasinda bir normallesme anlasmasina dogru "çok iyi ilerleme" kaydedildigini belirten Blinken, dün Suudi Arabistan’a yaptigi ziyarette Suudi liderlerle iki ülke arasinda daha yakin iliskiler kurulmasi konusunda "çok iyi bir görüsme" gerçeklestirdigini söyledi.

Anlasma için bir zaman çizelgesi veremeyecegini belirten Blinken, görüsmelerin "anlasmaya varilacak bir noktaya yaklastigini" söyledi.

Kaynak: İHA