Türkiye'de Ilk Kez Düzenlenen SOSYALFEST Basladi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ev sahipliginde "Türkiye Yüzyili için harekete geç, SOSYALFEST ile gelisime öncülük et" sloganiyla Türkiye’nin milli sosyal bilimler hamlesinin olusumuna katki sunmak amaciyla düzenlenen Sosyal Bilimler Festivali (SOSYALFEST) yogun katilimla basladi.

Türkiye'de Ilk Kez Düzenlenen SOSYALFEST Basladi
KBÜ tarafindan Türkiye’de ilk kez ulusal ve uluslararasi düzenlenen SOSYALFEST’in açilis seremonisi gerçeklestirildi.

15 Temmuz Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Karabük Valisi Mustafa Yavuz, AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkiliç, Karabük Belediye Baskani Rafet Vergili, Safranbolu Belediye Baskani Elif Köse, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kirisik, Cumhuriyet Bassavcisi Koray Kesgin, Agir Ceza Mahkemesi Baskani Mustafa Duran, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve ögrenciler katildi.

SOSYALFEST’in tanitim videosu ile baslayan programda konusan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, "TEKNOFEST’lerin ortam hazirladigi heyecan ve basariyi, sosyal bilimler alaninda da saglayarak ’Milli Sosyal Bilimler Hamlesi’ SOSYALFEST ile milletimizin ve uluslararasi camianin zihnine kazimayi hedefliyoruz” dedi.

Gençlerin yeteneklerini ve vizyonlarini ön plana çikaracak, toplumsal dönüsüme öncülük edecek, ulusal ve uluslararasi ilkleri yasama ayricaligi saglayacak etkinligin Karabük’te düzenlenmesinin gurur ve heyecanini yasadiklarini belirten Yavuz, "Iki gün boyunca, gençligin dinamizmi ve bilimin isigiyla bulusacak; gerçeklesecek sosyal, kültürel, sanatsal, egitsel ve sportif etkinliklerle, Türkiye’nin sosyal bilimler sahnesindeki gelecegine, derin ve kalici bir etki birakacagina inaniyoruz” diye konustu.

Festivali bildiri halinde hazirlayip yayinladiklarini ifade eden KBÜ Rektörü Prof. Dr. Kirisik, sunlari söyledi:

"Bu sürecin sonrasinda tabii ki pek çok sosyal model de üreterek toplumumuzun, milletimizin, devletimizin degerlendirmesine ve uygulamasina sunduk. Bu anlamda sevindirici bir gelisme olarak bazi üretmis oldugumuz sosyal modeller devletimiz tarafindan uygun görüldü ve uygulama alanina geçti. Bu da bizim için çok kiymetli, bir sonuç dogurmasi açisindan degerli ve önemliydi."

“Sosyal modeller üreterek dünyayi kardeslik adasina dönüstürmek istiyoruz”

SOSYALFEST’in düzenlenmesinin amacindan bahseden Kirisik, "Dünyamiz çok zor ve karanlik dönemlerden geçiyor. Dünyanin her tarafinda çatismalar, kavgalar, mazlumlar, magdurlar var Bunlara destek olmak yardimci olmak istiyoruz ama hep batili kavramlarla düsünüp batili degerlerle analiz yapiyoruz. Biz istiyoruz ki medeniyetimizden, tarihimizden aldigimiz güçle geçmiste yaptigimiz gibi dünyayi yeniden yönetecek, yeniden nizam verecek sosyal modeller üretecek ve dünyaya yeni baris ufuklari, kardeslik ufuklari açacak magdurlarin ve mazlumlarin sesi olacak yeni bir dünyayi, Türkiye 100 yilini olusturmak istiyoruz. Bunu gerçeklestirmek için en önemli gücümüz sosyal modeller üretmekten geçiyor. Insanlarin baris ve kardeslik içerisinde yasayabilecegi sosyal modeller üreterek dünyayi yeniden bir baris adasina, bir kardeslik adasina dönüstürmek istiyoruz” seklinde konustu.

14 farkli yarisma temasinda Türkiye çapinda ilana ve duyuruya çiktiklarini aktaran Kirisik, “Tabii ilk defa yapilan bir yarisma olmasi, çok bilinmemesi, sosyal modelin ne oldugunun henüz toplumda yeterince anlasilamamasi durumlarina ragmen gençlerimiz, hocalarimiz, ögretmenlerimiz buna çok büyük bir ilgi gösterdi ve 3 bin 783 basvuru yapildi. Yarismamiza bu kadar sosyal modelin, bu kadar projenin gelmis olmasi bize gerçekten Türkiye yüzyili açisindan büyük bir umut vadetmektedir” ifadelerine yer verdi.

Konusmalarin ardindan protokol üyeleri tek tek stantlari gezerek, çalismalar hakkinda bilgi aldi.

Vali Yavuz, daha sonra Rektör Kirisik ve beraberindekilerle birlikte festival çerçevesinde finale kalan sosyal modellerin sunumlarini takip etti.

Festival yarin gerçeklestirilecek ödül töreninin ardindan sona erecek.
Kaynak: İHA