Talas Belediyesi Tarihi Su Sarnicini Gün Yüzüne Çikardi

Talas Belediyesi, Kiçiköy Mahallesi’nde bulunan ve 166 metre uzunlugundaki su sarnicini gün yüzüne çikardi ve Su Medeniyetleri Galerisi olarak hizmete sundu. Açilista konusan Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin, suyun yaratilisin temeli oldugunu kaydetti.

Talas Belediyesi Tarihi Su Sarnicini Gün Yüzüne Çikardi
Talas Belediyesi, Sultan Abdulhamid Han’in önemli pasalarindan Ali Saip Pasa tarafindan tamir ve tadilati yapilarak insanlarin su ihtiyacinin karsilandigi 166 metre uzunlugunda ve 900 metreküp su kapasitesine sahip olan ve yillarca sakli kalan sarnici gün yüzüne çikardi. Kiçiköy Mahallesi’nde bulunan tarihi Gölbasi Meydani’ndaki açilis törenine, Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, AK Parti Kayseri Milletvekili Ayse Böhürler, Talas Kaymakami Yasar Dönmez, Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin, AK Parti Il Baskani Fatih Üzüm ve davetliler katildi.



“Su yaratilisin temelidir”

Programin açilis konusmasini yapan Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin, “Açilisini yapacagimiz su sarnicimiz 2 bin yillik kaya oyma mekan kültürünün gönüllü olarak yüzyillardan beri varligini devam ettirip günümüze ulasan nadir su sarniçlarindandir. Bu sarnica sular Erciyes Dagi’ndan 37 kilometrelik kanallardan geliyor. Baslica su kaynagimiz Erciyes’e de buradan selam olsun. 19. Yüzyilda Ali Saip Pasa tarafindan tamir ve tadilati yapilarak insanlarin su ihtiyaci karsilanmis oluyor. 900 metreküp su kapasitesine sahip bu mekanda bin metrekarelik alan su medeniyetleri galerisi olarak vatandaslarimizin hizmetinde olacak. 1 damla sudan yaratilan, su içerisinde serpilen, su kenarina yurt kuran, temizligini su ile yapan, hayatini su ile devam ettiren ve mahrum kaldiginda hayati sona eren insan için su daha ne olsun. Su yaratilisin temelidir. Bütün medeniyetler onun etrafinda kurulmus. Medeniyetin banisi, tamamlayicisi ve tasiyicisi sudur. Su kültürümüzde bir dayanaktir. Medeniyet köprüsünün bas mimari sudur. Su sadece insana degil, sehirlere de hayat verendir. Sehir ve medeniyetler suya yakinliklari mesafesinde ayakta kalirlar. Suyun olmadigi yerde sehir kurulamaz. Su sadece hayati sürdürmek için zorunlu degil, ekonomik, siyasi ve kültürel degerde de basroldedir. Yani su besin zincirinin de lokomotifidir. Hiç azalmayacagini zannettigimi suyun artik tehdit altinda olduguna hepimiz vakifiz. Bu su galerisinde kendinize ait izleri bulacaksiniz. Esyanin hafizasi vardir. Bu denli zenginlik kaynagimizi tasarruflu kullanmak gerektigini de çocuklarimiza alistirmak mümkün olacaktir” ifadelerini kullandi.

“Mustafa baskanimizi tebrik ediyorum”

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç da, “Mustafa baskanimizi tebrik ediyorum. Her alana dokunan kültürel çalismalari, sosyal içerikli ve gençlerimize yönelik gayretleri var. El ele vererek çalismalarimizi sürdürüyoruz. Burada su konusu olunca bir müjde verelim istiyorum. suda yüzde 30 indirim yapiyoruz. Daha önce de yüzde 20 yapmistik. Büyük bir fedakarlik yapiyoruz. Kayseri Büyüksehir Belediyesi sag olsun. Belediye sizlerin belediyesi. Fedakarlik yapma zamanidir. Enflasyonla mücadele etme zamanidir. O yüzden üzerimize ne düsüyorsa yapacagiz. Su fiyatlarina yüzde 50 indirim yapmis olduk. Gönlümüz ister ki bedava verelim ama bin kisi çalisiyor” dedi.

“Bu sarnicinda kiymetli hizmet oldugunu düsünüyorum” diyen AK Parti Kayseri Milletvekili Ayse Böhürler de, “Hayati kültür sanatin güzellestirdigine inanirim. Bu kadim sehirde tarihi eserlerimizi gün yüzüne çikarmak kadar bunlari hafiza müzeleri olarak bugün ki nesiller ile bulusturmak büyük önem tasiyor. Müzeler bu tarihi hafizanin korundugu ve gelecek nesillere aktarildigi en güzel mekanlardir. Bu sarnicinda kiymetli hizmet oldugunu düsünüyorum. Tematik müzelere insanlar ilgi gösteriyor. Su da en önemli temalarimizdan biridir. Su her seyden önce hayatin kaynagidir. Islam medeniyetinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de temiz sudur” diye konustu.

Konusmalarin ardindan dua edildi ve kurdele kesilerek galerinin açilisi gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA