Doç. Dr. Sürmelioglu Açiklamasi 'Disin Yapisi Ve Rengi Gülümsemeleri Etkiliyor'

Ankara Dis Hekimleri Odasi tarafindan düzenlenen Bahar Sempozyumu’nda konusmaci olarak yer alan Gaziantep Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Derya Gürsel Sürmelioglu, “Insanlarin gülümsemelerini engelleyen en önemli nedenlerin basinda kisinin dislerinin seklinden ya da renginden memnun olmamasi gelmektedir” dedi.

Doç. Dr. Sürmelioglu Açiklamasi 'Disin Yapisi Ve Rengi Gülümsemeleri Etkiliyor'
Ankara Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçeklesen etkinlikte konusan GAÜN Ögretim Üyesi Doç. Dr. Derya Gürsel Sürmelioglu, dis estetigi, dis sagligi ve dis tedavisinde yeni yöntemler gibi konu basliklarina degindi.

Insanlarin gülümsemelerini engelleyen en önemli faktörlerden birisinin dis sekli veya rengi oldugunu söyleyen Doç. Dr. Derya Gürsel Sürmelioglu, “Ön dislerdeki renk, sekil, pozisyon ve yapisal bozukluklar kisilerin psikolojik durumunu da etkileyen ciddi estetik problemlere neden olabilmektedir. Bu problemleri çözmek için hekimler tarafinda siklikla tam kron uygulamasi tercih edilmektedir. Ancak tam kron uygulamasi, dislerde asiri madde kaybi ve diseti dokusunda hasar olusturabilmekte dahasi uzun dönemde dis doku kaybina sebep olabilmektedir” seklinde konustu.

Doç. Dr. Sürmelioglu, “Tedavi öncesi hastanin beklentileri ve yapilabilecek uygulamalar hekimin bilgi ve tecrübesi dahilinde degerlendirilmeli ve en uygun tedavi yöntemi seçilmelidir. Günümüzde gelisen dental materyaller ile yüz estetiginin ayrilmaz bir parçasi olan ön disler üzerinde kesim ya da asindirma yapilmadan dogal dis renginde estetik restorasyonlar yapilabilmektedir” ifadelerini kullandi.

Doç. Dr. Sürmelioglu, “Dislerdeki pozisyon, sekil ya da aks gibi bozukluklarin düzenlenmesinde ilk seçenek mutlaka ortodontik tedavi düsünülmeli ve hasta bu konuda bilgilendirilmelidir. Bu seçenegi tercih etmeyen hastalarda ikinci yöntem minimal invaziv ‘Direkt Kompozit Laminalar’dir. Bu uygulamalar tek seansta yapilmakta olup dogru endikasyon, planlama ve eksiksiz uygulanan klinik asamalar ile uzun süreli, basarili tedavilere imkan verir. Bununla birlikte tüm ön dislerin dahil edildigi uygulamalarda dijital sistemlerden de destek alinarak yüz ile dis estetiginin kusursuz uyumu ile kisiye özgü gülüs tasarimi yapilmasina da imkan saglar. Ancak materyal özelliginden dolayi her hastaya her durumda Direkt Kompozit Laminala uygulamalari yapilamaz. Aksi yapildigi halde tedavinin kisa sürede basarisiz olmasi kaçinilmazdir” diye konustu.

Kaynak: İHA