Kocaeli Sehir Hastanesine Ulasimi 15 Dakikaya Düsürecek Tramvay Hatti Hizmete Girdi

Kocaeli Sehir Hastanesi’ne ulasimi 15 dakikaya düsürecek tramvay hatti törenle hizmete girdi. Törende konusan Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, "Hattin Sehir Hastanesine günde 50 bin yolcu kapasitesi olusturmasini bekliyoruz" dedi.

Kocaeli Sehir Hastanesine Ulasimi 15 Dakikaya Düsürecek Tramvay Hatti Hizmete Girdi
Ulastirma ve Altyapi Bakanligi ile Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ortakliginda yapimi tamamlanan Kocaeli Sehir Hastanesi Tramvay Hatti, törenle hizmete basladi.

3,1 kilometre uzunlugunda ve 5 duraktan olusan hat ile Sehir Hastanesine ulasim 15 dakikaya düsecek. 210 bin tasima kapasiteli hattin, kentin trafik yükünü önemli oradan azaltmasi bekleniyor.

Törende Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu ile Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, vatman koltuguna geçerek, ilk seferi gerçeklestirdi.

"50 bin yolcu kapasitesi olusturmasini bekliyoruz"

Törende konusan Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, "Bu hattimizla birlikte toplu tasimadaki rayli sistemlerin payi ciddi manada artmis olacak. Yüzde 20’lere yaklasacak. Son bir tramvay hatti ihalemiz daha oldu. Alikahya’da stadin bulundugu bölgeye uzayacak 3,8 kilometrelik bir hat fakat bu ihalemiz ayni zamanda var olan hattin kuplajini da içerecek. Yapmis oldugumuz yeni ihalede istasyonlarimiz mevcudun 2 katina çikacak. Dolayisiyla var olan tramvay hatti iki araç yanasacak kapasiteye ulastiginda bir seferlik 300 olan tasima kapasitesi 600’e çikacak. Tramvaydaki tasima kapasitemiz 2 katina yükselmis olacak. 7 Mart’ta kazmasini vurdugumuz bulundugumuz noktadan Alikahya’ya gidecek olan proje, ayni zamanda var olan duraklarin kapasitesinin artirilmasi 15 yeni tramvay araci alinmasi sürecini içeriyor. Mayis ayi itibariyle zannediyorum bu hattimiz diger hatlara da bagli olarak çalisacak. Bizim için çok kritik bir yatirim olan hattin, Sehir Hastanesine günde 50 bin yolcu kapasitesi olusturmasini bekliyoruz" dedi.



"Kuzey Metro Hattinin ana gövde aksini olusturacak"

Ulasimda devrim niteliginde projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Büyükakin, "Hat 41’i de devreye aldik. Pazartesi günü itibariyla hizmete giriyor. Bir nevi metrobüs hatti mantigiyla çalisacak. Ayri bir hatti olmayacak fakat mantalitesi metrobüse benzeyecek bir toplama hatti aslinda. Yatirim programina girmis olan Kuzey Metro Hattinin ana gövde aksini olusturacak olan bir hat. Körfez, Derince, Izmit ve Kartepe ilçelerimizi kapsayan bu hatta tramvaya aktarmayla birlikte aslinda sehir hastanesine ulasma, diger hastanelere ulasma konusunda da entegre bir sisteme dogru yönelmis oluyoruz" diye konustu.



"416 kilometre kent içi rayli sistem projesini tamamlayarak vatandaslarimizin hizmetine sunduk"

Kocaeli’nin kent içi rayli sistem agini güçlendirecek ve vatandaslarin sehir hastanesine ulasimini kolaylastiracak bir projeye gerçeklestirdiklerini söyleyen Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu ise "3,1 kilometre uzunlugunda olan hattimiz; Kanal Yolu, Turan Günes, Basaran, FTR Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Sehir Hastanesi olmak üzere 5 istasyondan olusuyor. Hattimiz ile sehrin disinda bulunan Kocaeli Sehir Hastanesine ulasim süresi 15 dakikaya düstü. Tramvaylarimiz günde 210 bin vatandas tasiyacak. Hattimiz önümüzdeki süreçte Otogar istasyonundan Plajyolu tramvay hattina da entegre olacak" seklinde konustu.



"Bölünmüs yol uzunlugunu 376 kilometreye çikardik"

Kocaeli’yi uluslararasi bir ticaret merkezine dönüstürdüklerini ifade eden Bakan Uraloglu, "Basta Istanbul olmak üzere tüm komsularina yüksek standartli bölünmüs yollarla bagladik. Bölünmüs yol uzunlugunu 376 kilometreye çikardik. Istanbul-Izmir ve Kuzey Marmara Otoyollarini tamamlayarak, dört bir yanini otoyol agi ile sardik. Ankara-Istanbul Yüksek Hizli Tren Hatti ile Kocaeli’yi de YHT ile tanistirdik. Köseköy Lojistik Merkezinin ilk etabini açarak ithalat ve ihracat tasimalarina büyük bir ivme kazandirdik. Az önce de belirttigim üzere Kocaeli’de yapimi devam eden bir kent içi rayli sistem projemiz daha var. Gebze Sahil-Darica OSB Metro Hatti. Gebze Organize Sanayi Bölgesi ile Darica Sahili arasindaki yerlesimin yogun oldugu bölgeleri metro konforunda birbirine bagliyoruz. 15,4 kilometre uzunlugunda çift hat olarak insa edilen hattimiz 11 istasyonda hizmet verecek. Bu hat, tasarim hizi 90 kilometre olan araçlarla günde 330 bin yolcuya hizmet edecek kapasitedir. Gar Istasyonu ile Marmaray Hattina entegrasyon imkani da sunacaktir. Ayrica OSB Istasyonu’nun 1 kilometre kuzeyinde, yaklasik 93 bin metrekare alan üzerinde 68 adet metro araci kapasiteli depo ve bakim alani da insa ediyoruz" ifadelerini kullandi.

Katilimcilar

Programda Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Sadettin Hülagü, Veysel Tipioglu, Mehmet Akif Yilmaz, Cemil Yaman, Sami Çakir ile Ilyas Seker, siyasi parti temsilcileri ve vatandaslar da hazir bulundu.
Kaynak: İHA