Eskisehir Çevre Koruma Ve Gelistirme Dernegi, Çanakkale'ye Gezi Düzenledi

Eskisehir Çevre Koruma ve Gelistirme Dernegi (ESÇEVDER) yönetici ve üyeleri, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin yil dönümü öncesi Çanakkale’ye gezi düzenledi.

Eskisehir Çevre Koruma Ve Gelistirme Dernegi, Çanakkale'ye Gezi Düzenledi
ESÇEVDER yönetici ve üyeleri, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin yil dönümü öncesi Çanakkale’ye gezi gerçeklestirdi. Çanakkale gezisi esnasinda konusma yapan ESÇEVDER Baskani Sadik Yurtman, “1’inci Dünya Savasi’nda Fransa, Avusturalya, Yeni Zelanda ve Ingiltere’nin olusturdugu Itilaf Devletleri, Osmanli Cihan Devleti’nin baskenti olan Istanbul’u ele geçirmek istiyorlardi. 1915 ve 1916 yillarinda Gelibolu Yarimadasi’nda yapilan Çanakkale Savaslari ilk hedef noktasi olarak Çanakkale Bogazi’ni seçmis ve Çanakkale’yi alamayarak geri çekilmek zorunda kalmistir. Savasi kazanabilmek adina ülkenin dört bir yanindan yasi fark etmeksizin bütün erkekler savasa gitmistir. Bu sebeple savas yillarinda ülkedeki neredeyse hiçbir okul mezun verememistir. Büyük bir mücadele sonu savas, basariyla sonuçlanmis fakat 500 bin sehit verilmistir. Milletin birlik ve beraberlik içinde verdigi sanli mücadeleyi anlatan Çanakkale Zaferi insanlik tarihinde benzerine az rastlanir bir kahramanlik destanidir. 1’inci Dünya Savasi’nin seyrini degistiren 18 Mart 1915 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün de dehasiyla Çanakkale Zaferi kazanilmis ve 18 Mart tüm Türkiye’de bu nedenle kutlanmaktadir” sekilde konustu.

ESÇEVDER üyeleri, Çanakkale ve Eceabat gezilerini Rehber Bülent Özel ve IDA Dayanisma Dernegi Baskani Ekrem Akgül önderliginde gerçeklestirdi. ESÇEVDER Baskani Sadik Yurtman, Çanakkale gezisine katilan üyelerine, rehbere ve Ekrem Akgül’e tesekkürlerini iletti. Dernek üyeleri, ani ölümsüzlestirmek için fotograf çektirmeyi de ihmal etmedi.
Kaynak: İHA