AB Liderlerinin Misir'a 7,4 Milyar Euroluk Destek Paketi Açiklamasi Bekleniyor

Avrupa Birligi (AB) ve Misir arasinda is birligi anlasmasini imzalamak üzere Kahire’ye gidecek AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen liderligindeki AB liderlerinin, Misir’a 7,4 milyar euroluk destek paketi açiklamasi bekleniyor.

AB ve Misir arasindaki is birligini “stratejik ortaklik” seviyesine yükseltecek is birligi anlasmasinin imza töreninin bugün Misir’in baskenti Kahire’de Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi’nin ev sahipliginde AB Komisyonu Baskani Von der Leyen, AB Dönem Baskani ve Belçika Basbakani Alexander de Croo, Italya Basbakani Giorgia Meloni ve Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis’in katilimiyla yapilmasi planlaniyor.

Avrupa’ya düzensiz göçün engellenmesini amaçlayan isbirligi anlasmasi yenilenebilir enerji, ticaret ve güvenlik alanlarinda da isbirligini de öngörüyor. Anlasma ayrica 3 yillik bir dönemde AB’den Misir ekonomisine yaklasik 5 milyar euroluk makro-finansal destek, 1,8 milyar euroluk yatirim ve 600 milyon euroluk hibeyi içeriyor. Uluslararasi medyaya göre 5 milyar euroluk makro-finansal destegin 1 milyar euroluk kisminin bu yil acil fon olarak tedarik edilmesi, kalan kisminin ise Avrupa Parlamentosunun onayina baglanmasi bekleniyor.

Libya sinirindaki güvenligin arttirilmasi bekleniyor

AB ile is birligi anlasmasi çerçevesinde Misir’in özellikle Afrika ve Orta Dogu ülkelerinden gelen düzensiz göçmenlerin baslica güzergahinda yer alan Libya sinirindaki güvenlik önlemlerini artirmasi bekleniyor. Misirli yetkililer, 2016’dan bu yana kuzey sahilinden düzensiz göç akisina engel olan ülkenin AB’den daha fazla destek almasi gerektigini savunuyor.

Misir’in istikrari AB için önemli

Avrupa Birligi, dünyanin en büyük göç krizinin yasandigi Sudan ve soykirim suçlamalarina konu olan bir savasin yasandigi Gazze’ye sinir komsusu olan Misir’in istikrarina, stratejik konumu nedeniyle özel önem atfediyor.

Avrupa Birligi, geçtigimiz yil da düzensiz göçü engelleme adimlari karsiliginda Tunus’a mali ve teknik destek saglanmasini öngören benzer bir anlasmayi Tunuslu yetkililer ile imzalamisti.
Kaynak: İHA