Baraj Sulari Çekildi Tarihi Kale Ortaya Çikti

Artvin’in Yusufeli ilçesinde elektrik üretimine baslayan Yusufeli barajinda sular yagislarin da az olmasinin da etkisi ile çekilmeye basladi. Sular altinda kalan köylerde ev, okul, tarim arazileri derken son olarak tarihi kale de ortaya çikti.

Baraj Sulari Çekildi Tarihi Kale Ortaya Çikti
Çoruh Nehri üzerinde insa edilen, temelden 275 metre yüksekligiyle kemer baraj sinifinda Türkiye’nin birinci, dünyanin 5. en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji ve HES elektrik üretimine basladi.

Yusufeli ilçe merkezi ve 7 köy tamamen sular altinda kalirken, 10 köyde kismen etkilendi. Sular altina kalan, ev, okul, cami, tarim arazileri, köprüler, karayollari sular ve tarihi kaleler yeniden su üstüne çikti.

Tekkale köyünde bulunan Tekke Kalesi sularin çekilmesiyle yeniden ortaya çikti. Köyün en yüksek bölümüne kurulan kale simdi ise sularin ortasinda yer aliyor. Kaleyi yeniden görenler ise hatiralari yad etmek için cep telefonlarina sariliyor.

Bölge halkindan Adem Demirkiran, yeniden su üstüne çikan kaleyi görüntülerken sunlara söyledi:

"Askerlik hariç ömrümün tamami Yusufeli’nde geçti. Suanda Tekkale köyünün Tasbasi mahallesinin tam karisisindayiz. Köy ve mahallemiz baraj nedeniyle sular altina kalmisti simdi tekrar gün yüzüne çikti. Eski hatiralarimiz canlandi. Geçmiste yasadigimiz günleri hatirliyoruz. Kaleye asagidan yukari baktigimizda hep düsünürken burasi nasil yapildi diye. Bugün ise çiktik yukardan bakiyoruz. Botlarla kaleyi gezebiliyoruz.“
Kaynak: İHA