Ögrenciler Bu Egitimle Sinif Içerisinde Binlerce Feet Yükseklige Çikiyor

Eskisehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Pilotaj Bölümü’nde verilen uçus simülasyonu egitimi ile ögrenciler binlerce feet yükseklikte yasayacaklari deneyimin yüzde 90 oraninda benzerini sinif içerisinde yasiyor.

Ögrenciler Bu Egitimle Sinif Içerisinde Binlerce Feet Yükseklige Çikiyor
Eskisehir Teknik Üniversitesi’nde teorik egitimin yani sira bire bir verilen uygulamali egitimlerin kalitesi ve kapsayiciligi, ögrencinin ilerideki kariyeri için büyük kazanima sebep oluyor. Uçaklarla verilen uçus öncesinde ögrencinin aldigi simülasyon derslerinde, farkli senaryolarda nasil davranmalari gerektiklerini ögreniyorlar. Uçak kokpiti seklinde özel olarak dizayn edilmis cihazlarda verilen egitim ile ögrenciler, gerçegine yüzde 90 oraninda benzeyen bir uçus deneyimi yasiyor. 226 saat uçus yapan Pilotaj Bölümü ögrencileri, bu sürenin 40 saatini simülasyonda uçuyor.

“Simülasyon, egitimin bir parçasi”

Eskisehir Teknik Üniversitesi Pilotaj Bölümü’nde görevli Ögretmen Pilot Ahmet Civelek, “Burada biraz da sanal senaryolar üzerinden uçus gerçeklestiriliyor. Uçusun yüzde 80-90 seviyesinde birçok içerigini yansitabiliyorsunuz ama tabii bu malum bu bir uçak degil fiziki olarak hissetmeniz mümkün degil. Uçakta daha farkli yüklerin etkisindesiniz ve bunu daha çok hissediyorsunuz. Simülasyonda uçusun tüm etkilerini hissetmeniz mümkün degil. Sadece, burada görmüs oldugunuz göstergelerin her birinin bir anlami var. Su anda uçan ögrencimiz uçaginin konumunu biliyor, uçaginin nerede oldugunu biliyor ama disariyi görmüyor. Çünkü tamamen bulut içerisinde. Kontrol panelinden meteorolojik sartlari ve konumu istedigimiz sekilde degistirebiliyoruz. Bu egitimin bir parçasi” dedi.



“Egitim süresince 40 saat da simülatör uçusu söz konusu”

Ortalama bir ögrencinin simülasyonda 40 saat uçus yaptigini belirten Ögretmen Pilot Civelek, “Bu egitim direkt bir kisi uçusa basladigi zaman hemen simülasyonda baslamaz. Egitimin farkli safhalari ve içerikleri mevcut. Önce görerek baslanir, ögrenci ya da kursiyer uçaga hakim olduktan sonra. Disariyi görmeden, aletlerle uçagi uçurma safhasina baslar. Bu safha da basariyla tamamlandiginda gereklilikllerin uygulandigi egitim programi tamamlanmis olur ve herhangi bir yolcu uçaginda o uçagin egitimine baslama uçabilme yetkisine sahip olur" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA