Müzigin Iyilestirici Gücü

Yasar Üniversitesi’nde gerçeklesen “Müzik Terapi Nedir?” baslikli söyleside, müzik terapisti Büsra Turna, terapinin uygulama metotlarini ve hedef kitlesini anlatti. Turna, otizm ve davranis bozuklugu teshisi alan kisilerle çalistigini ve müzik terapinin onlar üzerindeki etkilerinin oldukça olumlu oldugunu söyledi.

Müzigin Iyilestirici Gücü
Yasar Üniversitesi Müzik Bölümü mezunu ve müzik terapisti Büsra Turna, “Müzik Terapi Nedir?” baslikli bir söylesi gerçeklestirdi. Turna, Belçika’da bulunan LUCA School of Arts’da Müzik Terapi bölümünde yüksek lisans egitimine devam ederken, bir yandan da otizm ve davranis bozuklugu olan 17 yasindaki bir gençle çalisiyor. Yaptigi sunumda, müzik terapi çesitlerinden ve uygulama biçimlerinden bahseden Turna, bu terapinin psikodinamik bir tedavi yöntemi oldugunu söyleyerek “Benim de uyguladigim aktif müzik terapi, Avrupa’da en yaygin ve en etkili olan yöntem. Terapide yapilan dogaçlama; solo, düet veya grup halinde yapilabilir. Terapi alan kisinin bir müzik geçmisi olmasina veya enstrüman çalmayi bilmesine gerek yok, herkes müzik terapisi alabilir. Bu terapinin amaci davranis veya algi bozukluklarini tedavi etmek. Müzik terapide kullanilan psikodinamik yaklasimin hedefleri ise danisanin öz farkindaligi ve geçmisin simdiki davranis üzerindeki etkisinin anlasilmasidir. Psikodinamik yaklasim, danisanin geçmisteki islevsiz iliskilerden kaynaklanan çözülmemis çatismalarin ve semptomlarin incelenmesini saglar. Seans sirasinda danisan müzige aktif katilim saglar. Seans odasinda bulunan müzik ve enstrümanlar kisinin kendini ifade etmesine yardimci olur. Seçilen enstrüman bile danisan hakkinda ipuçlari verir. Terapi süreci her seansta danisanin tek basina veya terapistle birlikte kendini bir enstrüman çalarak ifade etmesiyle ilerler” dedi.



“Engelli bireyler için iyi bir seçenek”

Müzik terapinin, özellikle engelli bireyler üzerinde etkili olan bir yöntem oldugundan bahseden Turna, “Arastirmalar, sözel olmayan terapi biçimlerinin engelli bireylerde daha etkili ve pozitif sonuçlar olusturdugunu söylüyor. Bazi engelli bireyler sözel iletisimden kaçinabiliyor, utangaç ve içe kapanik olma egilimindeler. Fakat iliskisel düzeyde çok keskin bir algiya sahipler. Bu nedenle müzik terapi onlar için iyi bir seçenek. Bununla ilgili birçok makale ve vaka örnegi var. Müzigin kendi basina bir terapi oldugu söyleniyor fakat bunu hobi olarak yapmakla müzik terapi almak farkli seyler. Müzik terapi sadece engelliler için degil, sizofreni gibi psikotik bozukluk, kisilik ve davranis bozukluklari, depresif bozukluklar yasayanlar, demans hastalari, gündelik yasamda stres yasayan kisiler ve Parkinson hastalari için oldukça faydali bir yöntem” diye konustu.

Çalistigi otizmli danisaniyla gerçeklestirdigi terapi süreci hakkinda konusan Turna, sunlari söyledi:

“Bu uzun bir süreç, terapinin sonuçlarini görmek uzun zaman alabiliyor. Müzigin onu oldukça rahatlattigini söyledi.

Agresiflik gibi davranis bozukluklari da var, bu açidan sakinlesti. Iletisim konusunda problemli olan kisiler için müzik veya sanat terapisi daha yerinde ve oldukça etkili bir yöntem oluyor.”
Kaynak: İHA