Mersin'de Sahiller Yeniden Denizanasi Ile Doldu

Türkiye’nin turizm merkezlerinden İçel’de geçtigimiz haftalarda yogun bir sekilde kiyiya vuran denizanalari, son günlerde tekrar artmaya basladi.

Mersin'de Sahiller Yeniden Denizanasi Ile Doldu
Akdeniz’de 321 kilometre kiyisi bulunan İçel’de Subat ayinin son haftasinda yogun olarak özellikle İçel’in Erdemli, Silifke ve Anamur ilçesi sahillerinde görülen Kizildeniz göçmeni ’rhopilema nomadica’ olarak bilinen zehirli denizanalari, geçen süre içerisinde azalmisti. Ancak son 2 günde tekrar denizanasi yogunlugu yasanmaya basladi.

Daha önce Kizkalesi ve Susanoglu gibi önemli turizm noktalarinda kiyiya vuran yüzlerce denizanasi bu kez yerlesim yerlerinin yakinlarindaki sahillere kadar geldi. Özellikle Erdemli ilçesi merkez, Kocahasanli ve Limonlu sahilleri yüzlerce denizanasi ile doldu.

Denize girenler dikkat çekti

Daha önce uzmanlarin zehirli tür olarak uyardigi, ana gövdesi disinda uzantilari üzerinde yakici hücreleri oldugu belirtilen denizanalarina ragmen denizde girenler ise dikkat çekti.

Son 3 yildir yogun olarak Mart ayinda kiyiya vuran denizanalarini gören vatandaslar ise iklim degisikliginden kaynaklandigini düsünüyor.

Bölge sakinlerinden Ismet Ates, "3 yildir denizanalari sahile vuruyor. Iklim degisikligi sebebiyle oldugunu düsünüyoruz. Dalgalarin da etkisiyle sahilimize kadar geliyor. Uzmanlar dokunulmamasi gerektigini söylüyor" dedi.



"Önceden bu sekilde olmuyordu"

Son yillarda bu sekilde manzaralar gördüklerine deginen vatandaslardan Zerrin Keçeci ise, "Önceden bu sekilde olmuyordu. Deniz suyu çekilince kiyiya çikiyor. Günde bazen 60-70 tane topladigimizi biliriz. Asiri koku oluyordu, kediler yiyordu. Kedilere bir sey olmasin diye topluyoruz, gömüyoruz bazen. Bu sekilde sürüyor" diye konustu.

Bunun nedenini de merak ettiklerini söyleyen Keçeci, "Antalya’da da olmus sosyal medyada da gördüm. Göçmen olduklarini söylüyorlar. Deniz kirli oldugu zaman çogaliyor diyorlardi eskiden. Bu sene deniz kirli degil ama biraz çamurumsu, dereden akan sularin da etkisi olabilir" ifadelerini kullandi.

Öte yandan, İçel’in yani sira, Antalya, Adana ve Hatay’da da görülen denizanasi yogunlugunun Mart ayinin sonu itibariyla bitmesinin beklendigi belirtildi.
Kaynak: İHA