Araç Kiralamacilari Konfederasyonu Baskani Kizmaz Açiklamasi 'Kiralik Araçlarla Insan Kaçakçiligi Yapiyorlar'

Araç Kiralamacilari Konfederasyonu Baskani Asim Kizmaz, kiraladiklari araçlarla dogu illerinde insan kaçakçiligi yapildigini ifade ederek, "Suçu nihayetinde bu arabayi kiralayan kisiler isliyor. Dolayisiyla kanun maddelerini buna göre düzenlemek gerekiyor” dedi.

Araç Kiralamacilari Konfederasyonu Baskani Kizmaz Açiklamasi 'Kiralik Araçlarla Insan Kaçakçiligi Yapiyorlar'
Araç Kiralamacilari Konfederasyonu Baskani Asim Kizmaz, konfederasyona bagli rent a car firmalarindan araçlarin ‘dügün ve cenaze’ gibi bahanelerle kiralandigini belirterek, bu araçlarla dogu illerinde insan kaçakçiligi yapildigini iddia etti. Kizmaz, 7 kisilik araca 17 göçmenin bindirildigini, göçmenlerden kisi basi para alindigini, yakalanmalari halinde ise arabalarinin 9 ay boyunca baglandigini dile getirdi. Kizmaz, Ihlas Haber Ajansi muhabirine yaptigi açiklamada bu tür olaylarin baslarina sik sik geldigini ifade ederek, “Rent a car firmasina sahis araç kiralamak için geliyor. Gerekli kriterlere ve güvenlik prosedürlerine bakiyoruz ve araci kendilerine teslim ediyoruz. Fakat bu isi artik aliskanlik haline getirdikleri için onlar da baska birisiyle anlasmislar; bizden kiraladigi araci baska birine teslim ediyor ve dogu illerine aracin gidecegini beyan ediyorlar. ‘Van’da dügüne gidiyorum ya da cenazeye gidiyorum’ gibi bahanelerle araçlar kiralaniyor” diye konustu.



“Aracimiz 7 kisilik fakat bu arabanin içerisine 17 kisi sigdirmislar”

Kaçakçilarin arabalari araci kisilerle anlasip kiraladiklarini ve arabayi kiralayan kisilerden belli bir miktar para karsiliginda devraldiklarini söyleyen Kizmaz, “Bunlar doguda bu isi ticaret haline getirmisler. Son edindigim bilgiye göre kisi basi 3 bin dolar civarinda bir rakama insanlari kaçiriyorlarmis. Bunu da orada ögrendik. Bizim aracimiz 7 kisilik fakat bu arabanin içerisine 17 kisi sigdirmislar. Bunu 3 bin dolar çarpi 17 üzerinden hesap ettigimizde bu kisiler bizim gibi 25 rent a car’dan daha fazla para kazanmis oluyor. Biz aracimizi günlük bin ile bin 500 lira civarinda kiraliyoruz ama bu adamlar kisi basi 3 bin dolar karsiliginda 17 kisi kaçirabiliyor” ifadelerini kullandi.

“Suçu bizim arabamiz islemiyor”

Kizmaz, 7 yil içerisinde dogu illerinde kaçakçilik nedeniyle günde ortalama 5 kiralik araca el konulduguna vurgu yaparak, “Bunu sadece dogu illerinde degil de Türkiye geneline bakarsak en son bir arabamiz Gebze’den kiralandi ve Van’a gitti. Bundan önceki araç Ankara’dan kiralanarak Diyarbakir’a gitti. Orada da sigara kaçakçiligindan baglandi arabamiz. Birisi göçmen kaçakçiligi yapiyor, digeri sigara kaçakçiligi yapiyor. Bu suçu da bizim rent a car arabamiz islemiyor. Nihayetinde bu arabayi kiralayan kisiler isliyor. Dolayisiyla kanun maddelerini buna göre düzenlemek gerekiyor” açiklamasinda bulundu.

“Arabalarimiz baglandiginda aylik 25-30 bin lira zarar ediyoruz”

Kizmaz, yasanan olaylarda en çok magdur olan tarafin araç kiralama sirketleri oldugunu söyleyerek, “Aylik fiyatta eger araçlarimizi hesap edersek 25 ile 30 bin lira civarinda kiralik araçlarimizin bedeli var. Arabamiz 9 ay yattiginda bu rakam ortaya çikiyor. Bu sadece bizim zararimiz. 9 ay sonra arabaya ulastigimizda arabanin ya tekeri patlamis oluyor ya aküsü bitmis oluyor ya da motoru karincalanmis oluyor. Yani orada bir masraf daha çikmis oluyor. Bundan tabii devlet de zarar görüyor. Devlete 9 ay boyunca firma tarafindan KDV vergisi gibi ödenemiyor” dedi.

Kizmaz, bu tür olaylarda araç kiralama sirketlerinin magduriyetinin giderilmesi için yani yasalarin çikarilmasi gerektigini söyleyerek, kiralanan araçla yapilacak herhangi bir yasa disi eylemde ruhsat sahibinin degil, sadece araci kiralayan kisinin sorumlu olmasi gerektigini kaydetti.

Kaynak: İHA