Optic World Fuari Söylesileri Ile Sektöre Isik Tuttu

IZFAS tarafindan, ilk kez düzenlenen Optic World Izmir-Optik, Gözlük, Oftalmoloji ve Teknolojileri Fuari kapsaminda, sektördeki farkli konularda söylesiler de gerçeklestirildi.

Optic World Fuari Söylesileri Ile Sektöre Isik Tuttu
’Miyopi Kontrol Mercekleri ve Miyopide Kullanilan Kontak Lensler’ baslikli söyleside konusan Izmir Ekonomi Üniversitesi Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programi Kontakt Lens Egitmeni Izzet Cicik, lenslerin nasil kullanilmasi gerektigini anlatarak, “Lens kullanirken mutlaka doktorlarin kisiye özel kullanim önerileri dikkate alinmali. Sabah kalkinca gözlerimizde ödem vardir ve bu nedenle lensler uyandiktan yarim saat sonra takilmalidir. Aksi doktor tarafindan önerilmedigi sürece, gece yatmadan bir iki saat önce lensin çikartilmasi gerekir ve hijyen kurallarina dikkat edilmesi de göz sagligimiz için çok önemli” dedi.

Izmir Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde, IZFAS tarafindan, Izmir Ticaret Odasi 32. Gözlükçülük Meslek Komitesi’nin önerisi ve öncülügü ile 3. Bölge Optisyen-Gözlükçüler Odasi katkilariyla ilk kez düzenlenen Optic World Izmir - Optik, Gözlük, Oftalmoloji ve Teknolojileri Fuari, sektör profesyonellerinden büyük ilgi görürken farkindalik olusturan etkinlikler ve söylesilerle de dikkat çekti. ‘Miyopi Kontrol Mercekleri ve Miyopide Kullanilan Kontak Lensler’ baslikli söyleside Izmir Ekonomi Üniversitesi Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programi Kontakt Lens Egitmeni ve Bb Lens Firma Genel Müdürü Izzet Cicik ile Beta Optik Yetkilisi Emre Dogan konusmaci olarak yer aldi. Dünya nüfusunun yüzde 49’nun 2050 yilinda miyop olmasinin beklendigini ifade eden Izzet Cicik, “Miyopi son 20 yilda iki katina çikti. Dogu ve batida da artis orani ayni rahatsiz edicilikte. Miyopi derecesi küçük olsa da erken tedavi çok önemli” diye konustu.



Lenslerin kullanim türü

Saglikli lens kullanimi hakkinda da bilgi veren Izzet Cicik, “Günümüzde kontakt lens kullananlarin sayisi hizla artiyor. Öncelikle mutlaka bir göz hekimine basvurulmali ve hekim önerisi ile kullanilmali. Lens kullanirken tüm hijyen kurallarina maksimum seviyede dikkat edilmesi gerekir. Dikkat edilmediginde ciddi saglik sorunlari dogurabilir. Her ne kadar geceleri de gözde kalmaya uygun oldugu söylenen kontakt lenksler varsa da geceleri lensin gözde kalmasi bazi komplikasyonlara neden olabilir. Doktorunuzun önerdigi sürelerde lensinizi kullanmalisiniz. Lensler gece yatmadan bir iki saat önce çikartilmali ve sabah da gözlerdeki sabah ödemi nedeniyle kalktiktan yarim saat sonra takilmalidir. Haftada alti gün lens takilmasi önerilmekte” ifadelerine yer verdi.

Emre Dogan da miyopinin arttigina dikkat çekerek miyopi kontrol merceklerinin gelisimini ve dünyada bu alanda yasanan gelismeleri anlatti.

“Sektör pazar büyüklügü 2027’de 250 milyar dolara ulasacak”

‘Optisyenlik Alanindaki Teknolojik Gelismeler ve Yapay Zekanin Yeri’ baslikli oturumda ise Izmir Ekonomi Üniversitesi Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programi Ögretim Görevlisi Dr. Hasan Durmus konusmaci olarak yer aldi. Hasan Durmus, sektörün dünyadaki pazar miktarinin 2017 yilinda 130,93 milyar dolarken 2027’de 250 milyar dolara yükseleceginin öngörüldügünü belirterek, sektörün geleceginde önemli yer oynamasi beklenen giyilebilir teknolojiler, üç boyutlu yazicilar ile kolaylikla üretilebilecek çerçeveler gibi gelismeler hakkinda bilgi verdi.

Tüm amaçlara göre gözlükler sergilendi

Fuar kapsaminda, ayrica, Acibadem Üniversitesi Uzman Ögretici Turgut Çakar küratörlügünde ‘Amacina Göre Gözlük Sergisi’ de düzenlendi.

Çocuklugundan bu yana gözlük biriktirmeyi kendine hobi edindigini ve gözlükle ilgili her alanda aktif çalistigini ifade eden Turgut Çakar, “Su an Acibadem Üniversitesi Saglik Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nda ögretim görevlisi olarak görevime devam ediyorum. Bundan baska yine optisyenlik meslegine gönül vermis pek çok arkadasimla birlikte Bursa Saglik Tarihi Müzesi’nde Gözlükçülük Müzesi’ni kurduk. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde açilan Gözlükçülük Müzesi’ne de katkilar sagladim. Sergimde, bugüne kadar dünyada amaçlarina göre üretilen gözlüklerden birer tane bulunuyor. En ilgi çekici gözlüklerden biri de dünyadaki ilk gözlüklerden olan ve eskimolarin taktigi ahsap kar gözlükleri. Ayrica, omurilik hastalari için yatarak kitap okumak, televizyon izlemek için yapilan ilk gözlükten de bir adet bulunmakta. Gözlüklerin yaninda 1920’den bugüne kadar Türkiye’de gözlük alaninda kullanilan tüm optik lenslerden yani camlardan bir tane yer almakta. Izmir, Türk gözlükçülük ve optisyenlik tarihinde sivil toplum kuruluslari olarak en etkin 5 ilden birisi. Bu nedenle bu fuar ilk olmasina ragmen çok etkili ve aktif olmus. Bundan sonraki yillarda da büyüyerek yoluna devam edecegine inancim tam” diye konustu.

Fuar; T.C. Ticaret Bakanligi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB), T.C. Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi Baskanligi (KOSGEB), Izmir Ticaret Odasi (IZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odasi (EBSO), Ege Ihracatçi Birlikleri (EIB), Izmir Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Birligi (IEOSB), Türk Optisyen-Gözlükçüler Birligi (TOGB), 3. Bölge Optisyen-Gözlükçüler Odasi (IOGO) tarafindan destekleniyor.
Kaynak: İHA